Hvordan bli en antirasist?
Antirasisme er tuftet på en idé om at alle mennesker har en moralsk forpliktelse til å engasjere seg i kampen for et mer rettferdig samfunn. Med andre ord; vi bør alle være antirasister!
Nora Mehsen (tekst)
Samtidig opplever flere at det er vanskelig å vite hvordan de kan starte med å gjennomføre antirasisme i praksis, og noen kan føle seg handlingslammet eller være redd for å trå feil. Nedenfor følger derfor noen tips som kan være nyttige for deg som er engasjert og ønsker å bidra i antirasismen.
Start med deg selv
Det første steget til å bli en antirasist handler om å gå inn i deg selv og utforske egne antakelser og fordommer. Målet her er ikke å bli kvitt alle fordommer, men å starte en bevisstgjørende prosess der du blir i stand til å utfordre egne og andres tatt-for-gitt-heter. Mye av dette handler om å ta ansvar for egen læring – søk kunnskap om hva rasisme er, hvordan den kan ta form og hvilke konsekvenser den har. Ikke forvent at det er de som er sårbare for å bli utsatt for rasisme som skal lære deg opp, men lytt til dem som har førstehåndserfaringer og som er villig til å dele. Et godt sted å starte er å søke opp informasjon på internett eller lese en bok, høre en podcast eller se en film som tar opp tematikken.
- Tips: Boken Eg snakkar om det heile tida (2018) av Camara Christina Lundestad Joof, podcasten Nemnda med Sumaya Jirde Ali og Nina Bahar, og miniserien When They See Us (Netflix).
Si ifra
Mesteparten av rasismen i det norske samfunnet kommer til uttrykk i dagligdagse situasjoner. Det betyr at noe av det viktigste antirasistiske arbeidet du gjør skjer i hverdagen – enten det er ved kjøkkenbordet når du utfordrer en fordomsfull kommentar fra moren din, i lunsjen når en kollega drar en ufin vits på bekostning av minoriteter, eller på bussen når du overhører at noen snakker nedsettende til en person fordi hun bærer et religiøst hodeplagg. Dersom du ikke er sårbar for å bli utsatt for rasisme selv, har du et særskilt ansvar for å reagere når du ser den. Det kan føles ubehagelig å lage «dårlig stemning» ved å si ifra, men husk at det alltid er mer ubehagelig å bli utsatt for rasisme enn å stå opp mot den. I tilfeller der du ser at noen blir behandlet urettferdig, er det særlig viktig å støtte den utsatte og vise at personen ikke står alene i det.
Vær ydmyk
Vi kan alle snakke og handle på måter som er rasistiske, selv i situasjoner der vi bare mener godt.
Det er menneskelig å ha både bevisste og ubevisste fordommer, trå feil og såre andre i mangel på kunnskap eller i ubetenksomhet. Din jobb som antirasist er å lytte til dem som kjenner urettferdigheten på egen kropp og ta dem på alvor. Se på det som en mulighet til å lære, og vær takknemlig for at mennesker tar seg tid til å si ifra dersom du har sagt eller gjort noe som ikke er greit.
Støtt
Antirasisme er en kollektiv bevegelse som blir sterkere desto flere som deltar. Det finnes en rekke antirasistiske organisasjoner og initiativ som du kan støtte ved å spre ordet om arbeidet de gjør eller ved å være frivillig, medlem eller delta på aktiviteter.