Hva gjør Norsk Folkehjelp med situasjonen i Ukraina
Det russiske angrepet på Ukraina 24. februar har ført til en dramatisk humanitær krise. Nesten 12 millioner ukrainere er drevet på flukt både internt i Ukraina og over landegrensene. Behovene for humanitær hjelp og beskyttelse er enorme.
Russland forholder seg i svært liten grad til krigens folkerett og skiller tilsynelatende ikke mellom militære mål og sivile. Byer og tettbefolkete strøk angripes med missiler, raketter, bomber, klasebomber og artilleri. Ødeleggelsene er store, og antall sivile drepte og skadde raskt økende. Krigen er også et alvorlig angrep på demokrati og demokratiske prosesser.
Det finnes et aktivt sivilsamfunn i Ukraina, med både formelle organisasjoner og uformelle nettverk av aktivister. Organisasjonene er nå hardt rammet av krigen, men er svært sentrale i å få ut hjelp til de hardest rammede områdene.
Så langt har over 10 000 ukrainske flyktninger registrert seg i Norge, men norske myndigheter forbereder seg på å ta imot 60 000. Dette krever en betydelig opptrapping av nåværende kapasitet til mottak og integrering.
Flyktninger i Norge
Norsk Folkehjelp har lang erfaring med å drive mottakstjenester og inkluderingsarbeid for flyktninger og har trappet opp innsatsen betydelig for å ta imot flyktningene fra Ukraina på best mulig måte. Denne innsatsen består blant annet av å bistå UDI med akuttinnkvartering, i tillegg til at det mobiliseres lokallag og frivillige for å sørge for at de som kommer til Norge får en varm og trygg velkomst.
Siden 17 mars 2022 har Norsk Folkehjelp drevet akuttinnkvartering på Gardemoen med 270 plasser. Her er vår rolle å drifte, koordinere frivillig innsats og sørge for at beboerne til enhver tid er trygge og ivaretatt frem til de registreres hos politiets utlendingsenhet. Framover vil Norsk Folkehjelps rolle også være å bistå med logistikkoppgaver som for eksempel transport. Norsk Folkehjelp står klare til å drifte flere akutte innkvarteringsplasser ved behov.
I tillegg driver Norsk Folkehjelp Mottakstjenesten hvor vi har ansvar for å motta og assistere overføringsflyktninger som ankommer Norge via Oslo Lufthavn Gardermoen. Vår lange erfaring med å drive mottakstjenester gjør at vi kan trå til raskt og er nå rigget slik at vi kan assistere 500 mottaksplasser på én til to dagers varsel.
Norsk Folkehjelp har inngått en avtale med UDI og i løpet av noen uker er det ansatt nær 50 nye som skal bidra til etablering og drift av akutt innkvartering.
Nå driver Norsk Folkehjelp et senter på Gardermoen. Det skal oppskaleres og så arbeides det intenst med frivillig innsats i mottak og støtte til kommuner med arbeid rettet mot inkludering.
Inne i Ukraina
Minerydding
Leverer utstyr og vil sette opp et minerydderprogram.
Norsk Folkehjelp har ikke tidligere vært engasjert i Ukraina og har derfor brukt de første ukene etter krigens utbrudd på å forstå hvordan vi best kan utfylle andre aktører og identifisere aktuelle samarbeidspartnere. Vi har hatt et undersøkelsesteam inne i det vestlige Ukraina, og etablert kontakt med Ukrainske myndigheter. Siden starten av krigen har Norsk Folkehjelp overvåket alle eksplosiver som har blitt brukt i Ukraina. Vi har dokumentert illegitime våpen som klasevåpen, miner og fosfor og hvordan konvensjonelle våpen har blitt brukt illegitimt da de rettes mot sivile.
Norsk Folkehjelp har vært i tett dialog med State Emergency Service of Ukraine (SESU), som drifter den sivile mineryddingen. De rapporterer om et massivt behov for bistand i opprydningen, og Norsk Folkehjelp er derfor i gang med en prosess for å etablere et mineryddingsprogram i Ukraina. I tillegg støtter vi SESU med mineryddings- og beskyttelsesutstyr som vester og hjelmer, førstehjelpsutstyr og kjøretøy.
Norsk Folkehjelp har fått bevilget 10 millioner fra UD til arbeidet med miner og eksplosiver i Ukraina og søker også støtte fra andre av våre internasjonale donorer.
Humanitær hjelp og styrking av sivilsamfunnets kapasitet
Norsk Folkehjelp vil bygge opp under og styrke det ukrainske sivilsamfunnets humanitære kapasitet.
Det er et stort nettverk av lokale aktører som sammen med offentlige instanser i Ukraina er sentrale i å få fram humanitær assistanse der behovene er størst. De deler ut grunnleggende varer som mat, hygieneartikler og vann. Mange organiserer også overnattingstilbud og sosial oppfølging og tilbud som ivaretar barn og ekstra sårbare grupper og personer som har vært utsatt for overgrep. De lokale organisasjonene besitter en unik forståelse av behov i sine lokalsamfunn, og har kunnet nå ut under ekstreme forhold. Mange av sivilsamfunnsaktørene har ikke tidligere humanitær erfaring, men har stort mobiliseringspotensiale og brede nettverk. For Norsk Folkehjelp er denne organiseringen av hjelpearbeidet noe vi har lang erfaring med å støtte.
Norsk Folkehjelp vil bygge opp under og styrke det ukrainske sivilsamfunnets humanitære kapasitet gjennom å støtte lokale aktørers evne til å nå fram, styrke kvaliteten på arbeidet, gjøre dem bedre i stand til å følge pengene, sikre at forsyninger ikke kommer på avveie og at de kan dokumentere at hjelpen når fram til dem som trenger den mest.
Det russiske angrepet på Ukraina har ført til en dramatisk humanitær krise, men er også et alvorlig angrep på demokrati og demokratiske prosesser i landet. Norsk Folkehjelp vil derfor jobbe for å sikre at ukrainsk sivilsamfunn har en sentral rolle i den humanitære responsen, bidrar til at de som berøres av krisen involveres på en meningsfull måte i beslutninger som påvirker dem og kan fortsette sitt.
I grenseområdene til Ukraina
Det jobbes med å få til støtte til samarbeidspartnere lokalt som kan bidra med beskyttelse og assistanse til flyktninger.