Bruker kunst i kampen mot krigen i Gaza: Samlet inn over 80.000 kroner
Drøyt 150 personer stilte til fakkeltog mot krigen i Gaza i Leirvik sentrum på Stord. Fakkeltoget markerte starten på kunstutstillingen «Kunst mot krig», en ukelang utstilling der kunstnere fra hele verden hadde donert kunst til inntekt for Norsk Folkehjelps nødhjelpsarbeid i Gaza.
Med stadig dystre oppdateringer fra Gaza, bilder av skadde og drepte, historier om sivile på flukt, manglende tilgang på det mest grunnleggende, som mat, vann og medisiner, kan en fort føle på maktesløshet.
Det gjorde også AD/prosjektleder Silvia Karlsen fra Stord. For hva er det en egentlig kan gjøre som enkeltperson, uten politisk verv og i et lokalsamfunn langt fra nasjonale og internasjonale beslutningstagere? Spørsmålet hun stilte seg selv og sine venner i Stords kunstnermiljø, ble spiren til et enormt engasjement i hele lokalsamfunnet og over 80.000 kroner samlet inn til Norsk Folkehjelps arbeid i Gaza.
– For oss var det viktig å kunne gjøre noe. Vise at lokalsamfunnet bryr seg, at vi står med dem som har måtte flykte fra krig, at vi står sammen med palestinerne og at vi ikke er enig i det som nå skjer i Gaza, forteller Karlsen.
Venninnene, Bitta Bøthun Bjørnsdotter og Silvia Karlsen, bestemte seg for å holde en kunstutstilling til inntekt for sivilbefolkningen i Gaza. Engasjementet vokste fort og stadig ble flere kunstnere med. Lokal musiker Atle Hansen slang seg også på, som igjen trommet sammen flere musikere og forfattere til en egen kulturkveld. Lokaler fikk de låne gratis i en hel uke, arbeidsplassen til Karlsen bisto med trykk av kunsten og markedsføring sammen med et annet lokalt reklamebyrå. Selv den lokale butikken stilte med pepperkaker og brus. På bare noen uker hadde de klart å organisere fakkeltog, kulturkveld og en ukelang utstilling og kunstauksjon.
Viktig at det gikk til Norsk Folkehjelp
Også Hansen har følt på maktesløshet da det er lite han som forfatter og musiker kan gjøre for å stoppe krigen i Gaza.
– Men jeg kan gi mitt lille bidrag og lille skjerv til dem som nå lider, konstaterer han.
Før «Kunst mot krig» møtte Hansen på lokallagsleder i Norsk Folkehjelp Sunnhordland, Susan Abdallah. Abdallah, som selv er fra Palestina, har vært en fremtredende person i den offentlige debatten som har rast etter at angrepene i Gaza eskalerte i oktober.
– Jeg møtte Susan på butikken like etter at angrepene på Gaza startet. Jeg så hennes fortvilelse og sorg, det var så vondt å se.
Hansen satt Karlsen og Abdallah i kontakt. Abdallah fortalte om sine opplevelser fra selv ha vært flyktning fra Gaza og om hvordan hun hadde fått hjelp fra Norsk Folkehjelp da huset hennes hadde blitt bombet.
– Vi bestemte at inntektene skulle gå til Norsk Folkehjelp fordi det er viktig at pengene faktisk går til det de er samlet inn for, understreker Karlsen. Inntektene fra «Kunst mot krig» er nemlig øremerket de aller mest sårbare i Gaza; barna.
– Jeg har selv en liten gutt på to år, og jeg ser ham i alle barna i Gaza, fortsetter Karlsen. – Jeg kan ikke engang prøve å forestille meg hvordan de har det; mødre, fedre, besteforeldre og søsken. Hvordan det er å stå i denne situasjonen, sier Karlsen.
Fikk hjelp, ble folkehjelper
Susan Abdallah er et kjent ansikt på Stord, som både lærer, politiker og leder for lokallaget Norsk Folkehjelp Sunnhordland. Hun kom til Norge med barna sine som palestinsk flyktning, da huset hennes i Gaza brant ned etter et israelsk angrep.
– Jeg stod igjen med et hus som hadde brent ned, jeg stod igjen med ingen ting, jeg stod igjen hjemløs og uten håp. Det var da jeg fikk utdelt en liten pakke fra Norsk Folkehjelp. Da hadde jeg noe, og alt virket ikke helt håpløst likevel. Da jeg holdt den boksen, tenkte jeg: «jeg klarer meg», forteller Abdallah.
Abdallah sier at flere fikk den samme, viktige hjelpen i Gaza. Dette var grunnen til at hun meldte seg inn i Norsk Folkehjelp da hun kom til Norge. Dette var også historien hun fortalte Karlsen.
At Karlsen, Nilsen og de andre kunstnere stilte opp imponerer Abdallah. Det samme gjorde alle dem som møtte opp til Norsk Folkehjelps fakkeltog, som markerte starten for «Kunst mot krig».
– Jeg var veldig redd for at få mennesker skulle møte opp, så da jeg skulle pakke med meg fakler fra kontoret, vurderte jeg å ikke ta med alle.
Men de hundre faklene hun tok med ble revet vekk, flirer Abdallah. Det var faktisk ikke nok til alle.
– Det må ha vært rundt 150 som stilte opp.
Ble budkrig
Karlsen mener en kan begynne å miste troen på menneskeheten når en ser all den ondskapen som skjer i Gaza, spesielt da det ikke blir gjort nok fra hverken norske styresmakter eller verdenssamfunnet. Derfor var det viktig for henne å se det store engasjementet rundt «Kunst mot krig».
– At folk bryr seg, at vi som bryr oss er flere enn dem som ikke gjør det, gjør at jeg får tilbake troen på at det finnes godhet alikevel i oss mennesker, sier Karlsen.
Det gjelder ikke bare kunstnerne som gav bort verkene sine og artistene som stilte opp gratis for å underholde, men også alle dem som stilte opp til fakkeltog og ikke minst kjøpte kunsten. Den siste dagen av utstillingen ble det budkrig på flere av kunstverkene.
– Om alle gjør litt, så kan det bli veldig mye til slutt.