Høyres utkast til bistandspolitikk er utdatert og selvsentrert
Høyre forlater i sitt programutkast fattigdomsbekjempelse som sitt hovedmål med bistands- og utenrikspolitikken. Nå er det økonomisk vekst og norsk næringsliv som skal redde verden. Utdatert og selvsentrert, sier Norsk Folkehjelp om det nye programutkastet til Høyre.
Det er svært skuffende at Høyre som tidligere har forsvart prosentmålet i bistanden, nå foreslår å skrote det.
- Dette er ikke tiden for å kutte i bistand, verden er inne i en global resesjon. Antall ekstremt fattige øker og selv Verdensbankens sjef roper varsko om at økende ulikhet kommer til å få katastrofale følger. Når flere andre land nå kutter i bistandsbudsjettene, er det ekstra viktig at Norge ikke hiver seg på den internasjonale trenden, sier Henriette Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.
Ulik praksis hjemme og ute
I utkastet legges det til grunn en teori om bare vi har nok økonomisk vekst, vil dette sive ned til fattige til slutt. Dette er en utdatert tankegang, vi stiller oss spørsmålet om Høyre en gang for alle legger vekk bærekraftsmålet om redusert ulikhet engang for alle?
Det er ikke slik at demokratier utvikles og menneskerettigheter oppfylles av mer internasjonal handel, dette skjer igjennom oppbygningen og styrking av robuste stater med sunne og funksjonelle velferdssystemer og regulerende institusjoner, uavhengige domstoler og frie medier, samt et sterkt vern om retten til å organisere seg og ytre seg fritt. Gang på gang har næringslivet vist at det ikke er i stand til å regulere seg selv. Hvorfor tror man på trickle-down i utviklingspolitikken, samtidig som man snakker opp velferdsstaten og et organisert arbeidsliv her hjemme? Vi er midt i en pandemi, det er nettopp land med minst ulikhet, sterke sikkerhetsnett og et godt organisert arbeidsliv som ser ut til å klare seg best. Vi bør rette innsatsen deretter.
Strengere krav til næringslivet
Høyre foreslår også å bruke mer av bistandsbudsjettet til å øke støtten til norsk næringsliv til å etablere seg i lavinntektsland. De kan ikke være et mål for norsk utviklingspolitikk at flest mulig afrikanere skal ha en norsk arbeidsgiver?
Høyre foreslår videre økt støtte til Norfund. Vi stiller spørsmålstegn om investeringene har en utviklingseffekt som minker ulikhet. Fondet går med overskudd og det er uforståelig at man trenger å bruke økende andel av bistandsbudsjettet til dette. Norge burde heller se på hvordan fondet med de midlene de har kan bli bedre på å støtte småprodusenter. Det er lokale, små- og mellomstore bedrifter som ansetter flest og har størst forutsetninger i å bidra til lokal utvikling. Skal de store næringsinvesteringene bidra til å redusere fattigdom og ulikhet trengs det sterkere arbeidsrettigheter, progressive skattesystemer og tydelige krav til næringslivet om aktsomhet. Det er her vi burde satse.
- Verden står overfor store og kompekse utfordringer, Høyres svar på dette er ikke løsningen – sier Henriette Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.