Til hovedinnhold
Støtt nå

Godt i gang med hjelpearbeidet i Ukraina

På rekordtid har Norsk Folkehjelp klart å stable på beina to humanitære programmer i Ukraina som på hver sin måte bistår med beskyttelse til en hardt prøvet sivilbefolkning.

Training 3
Ansatte ved et vannverk i Kharkiv får undervisning i hvordan de kan beskytte seg mot eksplosiver av en av Norsk Folkehjelps sertifiserte CPP-instruktører. Foto: NPA

Støtt vårt arbeid i Ukraina

Vipps penger til 521539

AV9 I5448 1
Foto: Giovanni Diffidenti

- Kamphandlingene pågår fortsatt i østlige og sørlige deler av Ukraina, i tillegg er de daglige vilkårlige luftangrepene mot rundt i landet trappet opp igjen den siste måneden. Dette gjelder også i Kyiv, hvor landkontoret vårt ligger, forteller Norsk Folkehjelps leder for humanitær mine- og eksplosivrydding i Ukraina, Alberto Serra.

Fra Norsk Folkehjelp fikk etablert kontoret i mai til starten på oktober hadde innbyggerne i hovedstaden mer eller mindre tatt tilbake hverdagen. Den siste måneden har dette imidlertid endret seg.

- Vi har hatt en rekke bombeangrep også her, så nå begynner det å sitte i bomberom å bli den nye normalen, sier Serra.

I slutten av september var Norsk Folkehjelp ferdig med opplæring av instruktører som skal undervise i Sivil beskyttelse og beredskap i konfliktområder (CPP). Dette er en aktivitet som gjennomføres i samarbeid med den lokale partneren Ukrainian Demining Association, og som er ventet å gi nær 4000 mennesker ferdigheter og kunnskap om hvordan de best beskytter seg mot eksplosive våpen i en krigssituasjon.

Alberto small
Alberto Serra leder Norsk Folkehjelps mineryddingsprogram i Ukraina. Foto: Ludvig Gundersen, Norsk Folkehjelp.
309898828 643292363810034 3550416606730370394 n
I september var de første åtte CPP-instruktørene sertifisert. De inngår i fire mobile team som reiser rundt og underviser i Kharkiv, Sumy, Dnipropetrovsk og Kyiv-regionen.