Full fres i Fredrikstad
I 2015 ble Eva-Lotta Sandberg spurt av hovedkontoret i Norsk Folkehjelp om hun kunne tenke seg å gjøre en innsats for å revitalisere laget i Fredrikstad. Heldigvis for Folkehjelpa tok hun utfordringen på strak arm.
Tekst: Kirsti Knudsen
Foto: Kirsti Knudsen og Eva-Lotta Sandberg
– Jeg kjente organisasjonen godt fra før, men hadde aldri tenkt at jeg skulle bli lokallagsleder. Det var imidlertid et lykkelig valg, smiler Eva-Lotta Sandberg.
– Dette var jo under det vi populært kaller flyktningkrisa, og noe av det første vi gjorde var å bistå flyktningene som kom til Fredrikstad. Vi jobbet neste døgnet rundt i sju-åtte måneder. Vi samlet inn penger, skaffet mat og klær, og tilbød språkopplæring.
Folkehjelperne fikk flyktningene med seg på ski og skøyter. De dro i skauen og plukket bær og sopp, gikk på kino, og skaffet gratisbilletter til ulike arrangementer.
– Det var en livsomveltende tid og noe av det heftigste jeg har vært med på. Vi kastet oss rundt og fikk til det utrolige. Sammen med to damer til fra Moss og Sarpsborg var jeg også med på å starte Refugees welcome to Østfold.
Frivilligheten som døråpner
I 2016 inngikk Norsk Folkehjelp et samarbeid med Fredrikstad Sentrum Frivilligsentral og Torill Frydenlund i Månegartneriet om arbeidstrening, språktrening og sosialisering for flyktninger. Prosjektet het Frivilligheten som døråpner, finansiert gjennom Arbeidsdirektoratet.
– Vi allierte oss med Fredrikstad Internasjonale skole, og fikk elever derfra til å plante og dyrke sammen med andre frivillige fra gartneriet og Norsk Folkehjelp, forteller Eva-Lotta.
Prosjektet skulle etter planen avsluttes sommeren 2021, men på grunn av koronapandemien ble det avlyst. I stedet har barna fra kommunens sommerskole fått prøve seg.
– I fem dager fordelt på tre uker har de sådd og plantet, og lært hvorfor plantene er viktig for alt liv på jorda. Av en vaskeekte kunster har de lært å lage kunstverk med materialer fra naturen. Vi har flettet blomsterkranser, bygd insekthotell og bakt pizza i Månegartneriets steinovn.
Likeverdig innsats
Månefestivalen er en stor, årlig musikkfestival i Gamlebyen i Fredrikstad, der alle jobber frivillig. De lager scenografi, maler og sjauer. De er vakter, står i baren, tar imot artister og jobber backstage.
– Flyktningene er frivillige på lik linje med resten av staben. Dette bærer prosjektet så fint preg av. De blir veldig fort varme i trøya. En av deltakerne sa: «Jeg har vært i Norge i åtte år, og jeg har aldri snakket så mye norsk som i denne perioden», sier Eva-Lotta.
I 2017 kunne Fredrikstad feire sitt 450-årsjubileum. Norsk Folkehjelp samarbeidet med Østfold kulturutvikling og var med på å lage en stor, utendørs forestilling på Værste-området.
– Da hadde vi med en ung og ivrig syrisk gutt som fotfulgte teknikeren. Det lønte seg, for etterpå fikk han jobb som en slags aktivitetsleder på Glemmen videregående, takket være dette prosjektet. Vi har flere slike solskinnshistorier.
Samhold, gjensidighet og vennlig mobbing
Et viktig element i frivillighetsprosjektet er at deltakerne blir godt kjent med og lærer av hverandre, på tvers av kulturbakgrunn.
– Vi ser at det er en utrolig balanse og gjensidighet i det å gi og ta, ikke minst i Månegartneriet. Vi lærer at noe vi tror er ugress kan bli til te som du kan drikke når du har vondt i magen. En kvinne gikk i fjor sommer hjem med favnen full av grønt som vi hadde tenkt å grave opp og kaste, sier Eva-Lotta. – Vi kommer ofte fort fram til et punkt hvor det er mulig å grave og være nysgjerrig på et personlig plan. Vi kan tulle og ironisere og snakke om særegen humor i Somalia og Syria. Noen av somalierne var så trøtte under ramadan og de fikk virkelig gjennomgå av de andre som ikke fastet. Jeg opplever at mange nordmenn er utrygge i møtet med andre kulturer, og det kan skape avstand. Vi er redde for å krenke noen. Gjennom litt vennlig mobbing kan man komme seg til et tryggere nivå. De tuller med meg fordi jeg er ateist og jeg tuller med dem fordi de er religiøse. Det er ikke vanskelig, bare varmt og trygt for alle.
Mat, quiz og gode samtaler
Eva-Lotta snakker seg varm om de mange aktivitetene Fredrikstad-laget er engasjert i. Et av hjertebarna er den internasjonale kafeen de arrangerer sammen med 3:16 – en frikirkelig menighet på Røde Mølle.
– Til tross for at jeg er ateist, fungerer samarbeidet fint. Vi har ansvaret annenhver gang. Vi ber inn fire damer fra Somalia eller tre menn fra Syria, gjør innkjøp sammen, og så lager vi mat fra de ulike landene i flere timer. Når vi åpner om kvelden har vi duket bord og tent lys, og så får alle som vil komme.
Noen er nysgjerrig på andre kulturer, andre trenger et gratis måltid, andre igjen er nyinnflyttere som vil bli kjent med andre, forteller Eva-Lotta.
– Som regel har vi quiz etterpå. Det er mye latter, hvisking og juksing. Plutselig viser det seg at den lille dama med hijab er supergod på fjell i Russland. Jeg har fått bakoversveis flere ganger av å oppdage hvor kompetente, engasjerte og dyktige folk er, selv om de kan virke litt anonyme i utgangspunktet.
Solidaritet med palestinerne
Norsk Folkehjelp Fredrikstad har et nært samarbeid med Palestinakomiteen, og har gjennomført en rekke debattmøter og seminarer på Litteraturhuset, med kjente forelesere som Nils Butenschøn og Mads Gilbert. Og de var selvfølgelig med på å markere FNs internasjonale solidaritetsdag med det palestinske folket, 29. november.
– Vi hadde et stort arrangement i Litteraturhuset med artister som opptrådte gratis og innsamling til et proteseverksted i Gaza. Freddy André Øvstegård fra SV og jeg holdt appeller på Stortorvet, og ungdomsgruppa var med på skjerfaksjonen, sier Eva-Lotta.
I desember 2020 tok Fredrikstad-laget også initiativet til aksjonen Kunst for Moria, for å hjelpe flyktningene i Moria-leiren etter brannen.
– Lokale kunstnere bidro med sine verker. Vi fikk låne et butikklokale og holdt utstilling der folk kunne komme og se. Gjennom nettauksjonen kom det inn rundt 80 000 kroner.
Eventyr og sykkelkjøkken
Eva-Lottas kjæreste prosjekt heter Eventyr på to språk. To-tre ganger i halvåret arrangerer Norsk Folkehjelp gratis eventyrstunder for barn på Litteraturhuset. Her kan barna komme og høre eventyr lest på norsk og deres eget morsmål – somali, kurdisk, arabisk. Etter en pause på grunn av pandemien, er det nå planlagt å starte opp igjen i desember.
Det siste prosjektet er å få i gang et sykkelverksted ved Glemmen videregående skole, kalt Sykkelkjøkkenet.
– Det er mange som ikke vet hvordan de fikser en punktering. Og så er det kanskje unger som har fått en sykkel som ikke ser så kul ut. Her kan de komme og få den spraylakkert i gull, om de vil, ler Eva-Lotta. – Vi har kjøpt en stor konteiner og utrustet den med alt som trengs for å reparere, montere og pimpe sykler av alle slag.
Nå legges det opp til en storslagen innvielse på vårparten. En lokal kunstner skal male graffitiverk på konteineren, synlig ut mot veien. Tanken er at det skal være åpent et par kvelder i uka, med frivillige som liker å mekke – medlemmer, ikke-medlemmer og flyktninger.
– Vi har mange flyktninger som har vært med i flere prosjekter, men det har noen ganger vært vanskelig å få dem til å betale kontingent, sier Eva-Lotta. – Jeg har prøvd å ta opp sentralt med Folkehjelpa at nyankomne kan få tre års gratis medlemskap. Det er fint å få Appell i posten, kjenne at du er medlem på lik linje med andre, men mange føler at de ikke har råd. Og kanskje de ikke har vært medlem av noe i hele sitt liv. Det kunne vært en fin gest. Det er ikke så mange det er snakk om, heller. Det kunne blitt en god innfallsvinkel til å bli bedre kjent med frivilligheten, sier Eva-Lotta Sandberg bestemt.