Frivillige akutthjelpere tar i bruk ny teknologi
Nå skal akutthjelpere fra de frivillige organisasjonene ta i bruk ny teknologi for å redde liv. En ny applikasjon skal gjøre akutthjelperne synlig for 113-sentralen.
Frivillige akutthjelpere har i flere år vært testet som en ordning på utvalgte steder i landet. Akutthjelpere er trente frivillige som kan gi livreddende førstehjelpere i påvente av ambulansen.
– Dette er ikke en erstatning for ambulansetjenesten, men en styrking av akuttberedskapen over hele landet. Det handler om å ta i bruk de ressursene som allerede finnes, men som hittil ikke har vært benyttet i tidskritiske situasjoner, sier prosjektleder Jonas Vikran Hagen.
De kritiske minuttene
Frivillige førstehjelpere er i beredskap på konserter og idrettsarrangementer over hele landet. Nå tilbys disse ekstra spesialisering innen livreddende førstehjelp og utstyres med akutthjelpersekk, og kan deretter melde seg til 113-sentralen når de er i beredskap.
– De melder seg da som akutthjelpere og blir synlig i kartet for 113-operatørene. Når noen ringer til 113 og trenger hjelp, kan disse bli tilkalt i tillegg til ambulansen dersom de er nærmeste ressurs. De vil da dekke opp de kritiske minuttene fram til nærmeste ambulanse er på plass, sier Vikran Hagen.
App som skal redde liv
Men for at denne løsning skal fungere over hele landet, har akutthjelperprosjektet vært helt avhengig av en app, slik at hver enkelt akutthjelper som er i beredskap kan være synlig i kartet til 113. Appen er nå klar til å brukes i praksis, og skal de neste månedene testes av Norsk Folkehjelp Horten og Røde Kors Sandefjord.
– Vi er helt sikre på at denne ordningen og denne appen vil redde mange liv i årene framover, sier Vikran Hagen.
Ambulansesjefen er positiv
Torbjørn Lia, ambulansesjef i Vestfold, sier at dette er en styrking av akuttberedskapen:
– Dette betyr at vi i ambulansetjenesten har flere ressurser å spille på i tidskritiske situasjoner. Det handler om å bruke alle ressursene som kan bidra når det først står om liv, sier han.
Lia forteller om et godt samarbeid med de frivillige:
– Vi har et godt samarbeid med de frivillige, og er trygge på at de kan bidra med både den riktige kunnskapen og utstyret når de blir kalt ut, sier han.
Om ordningen
"Akutthjelpere i frivillige organisasjoner" er en satsing som ledes av Norsk Folkehjelp, i samarbeid med Røde Kors og Redningsselskapet. Prosjektet er en del av den nasjonale førstehjelpsdugnaden «Sammen redder vi liv», og finansieres av Gjensidigestiftelsen.
- Førstehjelpskurs (minimum 30 timer)
- Akutthjelperkurs (8 timer)
- Utstyr: Akutthjelpersekk med hjertestarter, pulsoksymeter, oksygen, utstyr til å stanse blødninger, enkelt bruddbehandlingsutstyr og thermoblanket for varmekonservering, nødnett og akutthjelperapp