Til hovedinnhold
Støtt nå

Fordømmer Israels angrep på teltleir sør i Gaza

Generalsekretær i Norsk Folkehjelp. Raymond Johansen reagerer sterkt på det israelske angrepet på teltleiren i den humanitære sonen Al-Mawasi sør i Gaza i natt, hvor 40 mennesker ble drept og mer enn 60 såret.

C15 I9009
En av mange flyktningleire i Gaza, desember 2023. Foto: Mohammed Zaanoun

– Israel argumenterer med at de har brukt presisjonsvåpen i angrepet, og skaper dermed en illusjon av at dette er akseptabelt. Å treffe presist med store våpen får fortsatt forferdelige konsekvenser. For de drepte og deres familier er det likegyldig hvor avanserte disse eksplosivene var. Kroppene deres er fortsatt revet i stykker, sier han.

Det rapporteres om store kratere, som ifølge våre eksperter er et sikkert tegn på at det må ha vært snakk om kraftige bomber med store områdevirkninger som er helt uegnede å skyte inn i tett befolkede områder. Med sivile i nærheten, kun beskyttet av en tynn stoffduk, er det fullstendig uansvarlig av Israelske militære å velge å utføre dette angrepet inne i den humanitære sonen.

Johansen understreker at samtlige lidelser på Gaza er resultat av menneskelige valg.

- Selv om det skulle være riktig at det var Hamas-folk i området, er dette et eksempel på hvordan sivile betaler prisen for denne krigen og hvordan krigens folkerett ikke er noe moralsk kompass, men brukes kynisk for å forsvare at sivile sprenges i filler.

- Vi må aldri bli vant til disse sivile lidelsene. Selv om vi sjelden kan konstatere at det er snakk om krigsforbrytelser på stående fot, er det fortsatt komplett uakseptabelt, legger han til.

Raymond Johansen 13 small
Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Raymond Johansen.