Forbereder samlet humanitær innsats i Ukraina – et kappløp mot tiden
Norsk Folkehjelp forbereder og iverksetter nå humanitær innsats innenfor flere områder i Ukraina.
Etter den russiske invasjonen 24. februar, har State Emergency Service of Ukraine (SESU) vært sentral i humanitære mineryddingsoperasjoner i Ukraina sammen med blant annet det ukrainske politiets EOD-personell. Nå åpner imidlertid ukrainske myndigheter opp for at også internasjonale mineryddingsoperatører kan delta i det livsviktige arbeidet med å fjerne landminer og eksplosiver fra bakken. Norsk Folkehjelp tar sikte på å bli en sentral aktør i landet.
Det planlagte programmet kommer til å starte opp med rundt ti internasjonale spesialister. En av hovedoppgavene i den første fasen blir å lære opp lokalt ansatte som på sikt vil utgjøre 95 prosent av staben når den er etablert.
– Dette er ekstremt viktig. Det som ligger igjen etter krigføringen er en reell, kontinuerlig trussel mot alle sivile som bor der, samt de som returnerer. Det kommer til å bli et kappløp med tiden. All støtte som kan gis vil bidra til å redde liv, sier Per Håkon Breivik, leder for humanitær mine- og eksplosivrydding i Norsk Folkehjelp.
Det er nå planlagt et møte mellom SESU, FNs utviklingsprogram (UNDP), Norsk Folkehjelp og andre humanitære organisasjoner. Her vil arbeidet bli koordinert mellom de ulike organisasjonene. Det innebærer blant annet å fordele ulike områder for rydding. Breivik sier mineprogrammet har potensiale til å bli ett av Norsk Folkehjelps største.
- Vi planlegger for at flere hundre vil bli involvert, sier han. Dette avhenger imidlertid på totalen av finansiering vi klarer å mobilisere.
Norsk Folkehjelp kommer til å bidra med alle tilgjengelige verktøy for et slikt oppdrag, som manuelle mineryddere, kjøretøyer og utstyr, samt spesialtrente hunder.
Mineryddingsarbeidet i Ukraina vil by på noen spesielle utfordringer, blant annet fordi mye av krigen har pågått og fortsetter å pågå i byer. Erfaringer fra andre land viser at det i urbane områder ligger igjen en høy andel av udetonerte eksplosiver. Siden krigen fortsatt pågår utgjør det også en sikkerhetsfaktor for de ansatte, som må håndteres fortløpende.
Første fase av Norsk Folkehjelp aktiviteter i Ukraina består i å støtte SESU med såkalt Explosive Ordnance Disposal utstyr, mineryddingsutstyr, beskyttelsesutstyr som vester og hjelmer, førstehjelpsutstyr og kjøretøy.
- Norsk Folkehjelp har allerede fått innvilget 10 millioner kroner til dette arbeidet. Dette er penger som øremerket utstyr, og vil bli sendt allerede til uken, sier Breivik.
Samtidig som mineryddingsarbeidet forberedes, har Norsk Folkehjelp hatt et team på bakken i det vestlige Ukraina for å vurdere hvordan organisasjonen kan støtte frivillige organisasjoner som i dag er sentrale i å få frem hjelpe dit behovene er størst.
Det finnes et aktivt sivilsamfunn i Ukraina, som gjør en stor og viktig jobb i dag. De bidrar med mat, klær, telt og annet livsnødvendig som folk på flukt er avhengig av. Disse organisasjonene trenger også internasjonal støtte, og Norsk Folkehjelp er i kontakt med en rekke av disse i dag. Dette er noe man ser i mange kriger verden over, og Norsk Folkehjelp har lang erfaring i å hjelpe slike organisasjoner med å gjøre best mulig arbeid med knappe ressurser.