Til hovedinnhold
Støtt nå

Forbereder samlet humanitær innsats i Ukraina – et kappløp mot tiden

Norsk Folkehjelp forbereder og iverksetter nå humanitær innsats innenfor flere områder i Ukraina.

DSC 5270
Minerydder Bosnia Foto: Julie Elisabeth Sørensen

Det planlagte programmet kommer til å starte opp med rundt ti internasjonale spesialister. En av hovedoppgavene i den første fasen blir å lære opp lokalt ansatte som på sikt vil utgjøre 95 prosent av staben når den er etablert.

– Dette er ekstremt viktig. Det som ligger igjen etter krigføringen er en reell, kontinuerlig trussel mot alle sivile som bor der, samt de som returnerer. Det kommer til å bli et kappløp med tiden. All støtte som kan gis vil bidra til å redde liv, sier Per Håkon Breivik, leder for humanitær mine- og eksplosivrydding i Norsk Folkehjelp.

Det er nå planlagt et møte mellom SESU, FNs utviklingsprogram (UNDP), Norsk Folkehjelp og andre humanitære organisasjoner. Her vil arbeidet bli koordinert mellom de ulike organisasjonene. Det innebærer blant annet å fordele ulike områder for rydding. Breivik sier mineprogrammet har potensiale til å bli ett av Norsk Folkehjelps største.

- Vi planlegger for at flere hundre vil bli involvert, sier han. Dette avhenger imidlertid på totalen av finansiering vi klarer å mobilisere.

Norsk Folkehjelp kommer til å bidra med alle tilgjengelige verktøy for et slikt oppdrag, som manuelle mineryddere, kjøretøyer og utstyr, samt spesialtrente hunder.

DSC2918
Leder for humanitær mine- og eksplosivrydding i Norsk Folkehjelp, Per Håkon Breivik,