Fengslet for facebookmeldinger
PHNOM PENH: Enten det er å kalle regjeringspartiet autoritært, kaste en sandal på en plakat med bilde av statsministeren eller kreve et fredelig regimeskifte, blir det stadig mer farlig å kritisere den kambodsjanske regjeringen – ikke minst på facebook.
Få vet dette bedre enn Kung Raiya. I 2015 ble han bundet og kastet inn i en politibil mens han var i ferd med å avslutte sin siste eksamen på universitetet. Forbrytelsen hans? Å legge ut en melding på facebooksiden sin som etterlyste en «fargerik revolusjon».
– Før jeg skrev fargerik revolusjon hørte jeg at statsminister Hun Sen brukte uttrykket og advarte mot dette på et møte med soldatene, og da lurte jeg på hva det var, forteller Raiya til Appell på en kafé i hovedstaden Phnom Penh.
– Etterpå, i klassen, tok jeg det opp med samfunnslæreren min, og han sa at det var som en demonstrasjon. Jeg synes demonstrasjoner er en riktig måte å uttrykke våre meninger og ønsker på, men jeg trodde ikke at jeg brøt noen lover da jeg la ut meldingen på facebook, tilføyer han.
Etter arrestasjonen, som Raiya sammenligner med kidnapping, ble han tiltalt for å ha oppfordret til kriminelle handlinger og til slutt idømt en fengselsstraff på 18 måneder.
Straffet for ytringer
Raiya sak var den første i det som virker som en uendelig liste over kambodsjanere som har blitt kastet i fengsel fordi de har kritisert regjeringspartiet på facebook. De fleste har blitt mål for vagt formulerte lover om oppfordring til kriminalitet, mens en håndfull har blitt ofre for den nye lese-majeste- lovgivningen (majestetsfornærmelse) som forbyr kritikk av monarkiet.
I forkant av fjorårets valg ble det gjennomført en omfattende aksjon mot politiske motstandere, uavhengige medier og kritiske røster i sivilsamfunnet.
Fengslet for sandalkasting
Verdens lengst regjerende statsminister har vært åpen om hvordan hans regime overvåker landets «netizens».
– Vær så god, politi og overvåkningstjeneste, avslør gjerne all den teknologien vi har til å oppspore facebookbrukerne, sa Hun Sen i en tale i 2018.
En av de mest beryktede sakene gjaldt fagforeningsaktivisten Sam Sokha, som rømte landet etter at en video av henne der hun kastet sandalen sin på en plakat av Hun Sen gikk viralt. Hun ble fengslet i to år etter at hun ble utvist av thailandske myndigheter i fjor.
I år ble en ung homofil mann arrestert for å holde en direktesendt tale på facebook der han fornærmet Khmer-folket etter at han var blitt utsatt for noe som viste seg å være et homofobisk overfall. En tilhenger av opposisjonen ble arrestert fordi han hadde hilst nye takster for riseksport velkommen i en facebookmelding.
Åpner for kritiske røster
Phil Robertson, visedirektør i Asia-divisjonen i Human Rights Watch, sier at myndighetene angriper facebookbrukere fordi sosiale medier har gitt rom for kritiske røster på en måte landets tradisjonelle medier, som er nærmes totalt kontrollert av regjeringen, ikke gjør.
– Uavhengige aviser og tv- og radiostasjoner i Kambodsja har blitt oppkjøpt, stengt eller gått over til nett, og det første de som har klart seg gjør er å åpne en facebook-side og starte direktesendinger. Så regjeringens kampanje mot uavhengige medier og deres brukere fortsetter på facebook, sier han.
Statsminister Hun Sen var sent ute med å innse betydningen av sosiale medier, mens opposisjonspartiet CNRP hev seg på den gigantiske facebookbølgen før valget i 2013 og manglet bare sju seter i parlamentet på å vinne en sjokkseier.
Etter dette har Hun Sen fullstendig omfavnet facebook og har nå mer enn elleve millioner likes på sin personlige side, selv om flertallet av disse kommer land som India, Filippinene og Brasil – alle kjent som land som har et stort antall av såkalte click farms som produserer klikk på bestilling.
– Fordi han tror at han forstår den makten som ligger i sosiale medier, skjønner han også viktigheten av å kontrollere dem og snu det til sin fordel, og avlede og bekjempe andres forsøk på å bruke dem mot ham, sier Robertson.
– I den forstand tror jeg statsminister Hun Sen betrakter facebook som et toegget sverd, og han gjør alt han kan for å forsikre seg om at han er den som står for nedhoggingen og ikke den som blir hogd ned.
Veier for og imot
– Sannsynligheten for at Hun Sen går i Kinas og Vietnams fotspor og blokkerer facebook, helt eller delvis, er liten, sier Robertson i Human Rights Watch. – Facebook har blitt en for stor del av kambodsjanernes hverdag til at regjeringen kan stoppe den. Dette er den eneste sikre måten å få alle facebookbrukerne i Kambodsja imot seg på den, og statsminister Hun Sen er for smart til å forsøke seg på dette. I stedet vil han fortsette med å felle kritikerne sine en etter en, straffeforfølge dem ved hjelp av strenge lover og dermed skremme resten.
San Rotha, en aktivist som i fjor ble arrestert om morgenen på bryllupsdagen sin fordi han tre måneder tidligere hadde kalt regjeringen autoritær i en facebookmelding, forteller at han fremdeles veier for og imot om han skal fortsette å formidle det han ser på som konstruktiv kritikk av regjeringen til sine mer enn 145 000 følgere.
– Hvis jeg bestemmer meg for å fortsette vil jeg ta opp sosiale spørsmål, og vi vil angripe fra topp til bunn, sier Rotha etter at han ble løslatt fra fengselet i februar. – Men vi har et begrenset spillerom sammenlignet med mange andre land, som ikke setter stopper for konstruktiv kritikk, slik at regjeringen kan gjøre jobben sin på en bedre måte.
Kung Raiya, som har fortsatt å kritisere regjeringen etter at han ble løslatt fra fengselet i 2016, forteller at mange av vennene hans lager nye facebookprofiler under pseudonym for å få fram meningene sine.
– Jeg har mange venner, og etter at jeg ble arrestert, stoppet de fleste med aktivitetene sine. Det er ikke som før; de er bekymret for sikkerheten sin. Noen lager falske kontoer, men på sine reelle facebooksider uttrykker de seg ikke slik de gjorde tidligere, sier han.
Tekst: George Wright i samarbeid med Mech Dara