Til hovedinnhold
Støtt nå

Etterlyser bedre vern av sivile mot urban krigføring

Stater må innføre nasjonale forbud og restriksjoner på bruk av eksplosive våpen i befolkede områder for å gi sivile bedre beskyttelse.

Gaza 2023 2

Representanter fra 86 regjeringer er denne uken samlet i Oslo for å delta på en global oppfølgingskonferanse for den politiske erklæringen om å styrke vernet av sivile mot eksplosive våpen. Det er første gang statene samles siden avtalen ble vedtatt i november 2022.

Erklæringen er en viktig intensjonsavtale, og på grunn av den overhengende faren for skade på sivile, er det avgjørende at land som har signert avtalen starter med å innføre nødvendige forbud og restriksjoner mot bruk av eksplosive våpen i byer og tett befolkede områder," sier Laura Boillot, koordinator for International Network on Explosive Weapons (INEW).

Parallelt med konferansen lanserer INEW sin årlige utgave av Explosive Weapons Monitor (EWM). Rapporten viser at eksplosive våpen brukt av statlige og ikke-statlige aktører forårsaket skade på sivile og sivil infrastruktur i 75 land og territorier i 2023.

Den ekstreme bombingen av Gaza og omfattende bruk av eksplosive våpen i land som Myanmar, Somalia, Sudan, Syria, Ukraina og Jemen har kostet tusenvis av sivile menneskeliv, skadet titusener og hatt enorme indirekte, langsiktige ringvirkninger for trygg tilgang til nødhjelp, utdanning, helsetjenester, strøm og vann.

Skadeomfanget på sivilbefolkningen i 2023 og tidlig i 2024 viser at det er viktigere enn noen sinne at stater reduserer skadene på sivile og sivil infrastruktur.

Rapporten
Tilleggsinformasjon