Etterlyser at Norge tar EUs oppmoding på alvor
I helgen nærmest tryglet EU sine medlemsland til å ta imot de afghanske flyktningene som nå evakueres fra Kabul. Norsk Folkehjelp etterlyser at regjeringen kommer på banen.
Folkehjelpa, som tar imot alle kvoteflyktninger som kommer til Norge, mener Norge er bakpå i debatten om avlastning av den ventede flyktningstrømmen fra Afghanistan.
- Vi venter fortsatt på signaler om hvordan regjeringen forholder seg til oppfordringen fra EU. Norge har i liket med resten av Europa et moralsk ansvar for å bistå i relokaliseringen av evakuerte afghanere. Vi forventer at Norge tar en offensiv rolle i arbeidet med å jobbe fram en koordinert løsning for flyktninger som trenger beskyttelse, sier Henriette Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.
FNs høykommissær for flyktninger har tidligere anmodet Norge om å øke antallet overføringsflyktninger til 5000. Norsk Folkehjelp mener Norge bør etterkomme denne anmodningen.
- Siden 1994 har Norsk Folkehjelp til sammen assistert ca. 38.000 overføringsflyktninger som ankommer Norge. Vi står klare til å bistå flere, sier Westhrin.
Behov for trygge fluktruter
Norsk Folkehjelp er også bekymret for sikkerheten til en potensiell ny flyktningstrøm fra Afghanistan.
- Per i dag finnes det ingen sikker og lovlig måte å komme seg til Europa for mennesker med beskyttelsesbehov. Faren for at personer på flukt havner i hendene til smuglere og blir ofre for menneskehandel, er stor. Det begynner å haste at det internasjonale samfunnet legger til rette for trygge fluktruter til personer som trenger beskyttelse, og som ikke kan returnere til hjemmene sine, forklarer generalsekretæren.
Ifølge Norsk Folkehjelp trengs kraftigere lut enn støtte til nærområdene for å møte det som nå utspiller seg i Afghanistan. Organisasjonen mener det er uholdbart og urimelig å legge denne børen på ytterkantene av Europa.
- Tyrkia er for lengst over bristepunktet grunnet situasjonen i Syria, og har gitt tydelig uttrykk for dette de siste dagene. EU åpner opp for å gi medlemslandene økonomisk støtte til å ta imot flyktninger. Dette er positive signaler. Norge må unngå å nok en gang havne bakpå. Dette er tidspunktet for å være i front med en solidarisk og human flyktningpolitikk, avslutter Westhrin.