Et enormt behov for hjelp etter eksplosjon i Beirut
Over hundre døde, 4000 skadde og 200.000 hjemløse er det foreløpig triste regnskapet etter gårsdagens eksplosjon i Beirut. Skadene er enorme og det er behovet for hjelp også.
Det er enorme skader på bygninger i sentrum av Beirut, blant annet flere store sykehus. Vinduer og dører på Norsk Folkehjelps kontor ble blåst inn til tross for at kontoret ligger flere kilometer fra eksplosjonen, ingen av Norsk Folkehjelps ansatte ble skadet. Det er sendt ut advarsler om at flere bygninger kan komme til å kollapse og man regner med at tusenvis av mennesker vil være husløse i flere måneder framover.
– Situasjonen er preget av kaos og usikkerhet. Akkurat nå jobber vi på spreng med å skaffe oss oversikt over omfang, og behovene som må dekkes, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær, Henriette Killi Westhrin.
– Både de menneskelige og materielle skadene er enorme, de siste rapportene forteller om at over 200 000 mennesker er hjemløse. Disse behøver mat, vann og husly. Vi ser på hva vi kan gjøre av omrokkeringer når det gjelder innsats og våre ansatte som er på plass i Libanon. Vi vurderer fortløpende om vi skal starte pengeinnsamling her i Norge, det er nok mange som ønsker å bidra nå.
Et hardt rammet folk
– I Libanon jobber vi både langsiktig, og med den humanitære krisen landet nå står i. Økonomisk kollaps, økt matmangel, flyktningkrise og COVID19 utgjør en enorm utfordring for menneskene i Libanon, og nå kom den forferdelige nyheten om eksplosjonen i Beirut på toppen av dette, sier Westhrin.
– Samtidig er det viktig å fortsette det langsiktige arbeidet for omfordeling av makt og ressurser og å styrke demokratiet. Landets ledere må holdes ansvarlig. Det er ikke noen quick-fix på problemene i Libanon, så parallelt med akutt humanitær hjelp nå, er det viktig å fortsette støttet til arbeidet som kan gjøre noe med årsaken til konflikt og ulikhet i Libanon.
Store ulikheter og en korrupt elite har tvunget landet i kne. I tillegg må Libanon håndtere over en million flyktninger fra Palestina og Syria. Helsevesen i landet kneler allerede under koronapandemien som har rammet Libanon hardt
Mangel på tilitt til korrupte politikere og den økonomiske krisen i Libanon førte i 2019 til at folk trakk ut i gatene i protest mot de økte levekostnadene og da landet ble lukket ned som følge av koronakrisen hadde det knusende konsekvenser for vanlige folks økonomi.
– Norsk Folkehjelp samarbeider med partnere som gir matvarehjelp til de mest utsatte, og det er helt klart at dette behovet vil øke fremover. Libanon er et lite land, og alle er berørte og påvirket av eksplosjonen i går, sier Westhrin.
**********
Norsk Folkehjelp har jobbet i Libanon siden 1982 med langsiktig utviklingsarbeid og humanitært arbeid og vi har drevet med mine- og klasevåpenrydding siden 2006.