Endelig i gang med minerydding
i en av verdens verste krigssoner

19. desember 2023.
Krigen i Ukraina er den største humanitære krisen i Europa siden andre verdenskrig. FNs høykommissær for flyktninger anslår at en tredjedel av befolkningen har blitt tvunget på flukt. Over 7 millioner ukrainere har blitt internt fordrevet, mens mer enn 6 millioner har flyktet ut av landet.
Enorme mengder eksplosive våpen har blitt brukt i befolkede områder. Av de 17,6 millioner ukrainerne som ifølge FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) trenger nødhjelp, har hele 10,7 millioner av dem behov for mine- og eksplosivrydding.
Fikk snudd seg rundt på rekordtid
Da Russland invaderte Ukraina i februar 2022, hadde ikke Norsk Folkehjelp noen tilstedeværelse i Ukraina. Men med den ekstreme humanitære krisen som var under oppseiling, fikk organisasjonen raskt snudd seg rundt.

Alberto Serra leder Norsk Folkehjelps mineprogram i Ukraina. Foto: Ludvig Gundersen.
Alberto Serra leder Norsk Folkehjelps mineprogram i Ukraina. Foto: Ludvig Gundersen.
- I mai var jeg og en kollega på plass i Kyiv for å sette opp et landkontor. Det tok litt tid å få registrert seg, men myndighetene var veldig positive til at vi ønsket å bidra med mine- og eksplosivrydding, forteller Norsk Folkehjelps leder for mineryddingsprogrammet i Ukraina, Alberto Serra.
Behovet for minerydding var det enormt allerede på det tidspunktet, men frem til alle formelle tillatelser var i orden, ble løsningen for Norsk Folkehjelp å skaffe utstyr til det ukrainske direktoratet for sivil beredskap (SESU). Innen året var omme, hadde programmet utstyrt ti av SESUs ryddelag med komplett utstyr.
Slik fikk vi både dekket akutte behov hos de statlige minerydderne som hadde mistet mye av utstyret sitt i krigen, men også bevist at Norsk Folkehjelp er en seriøs og handlekraftig organisasjon og lagt et godt grunnlag for det videre samarbeidet med SESU.
Beskyttelse gjennom opplæring
De første aktivitetene som ble satt i gang, var opplæring av sivile i beskyttelse og beredskap (CPP) og minerisiko i utsatte områder. Norsk Folkehjelp manglet fortsatt akkreditering, derfor ble det inngått partnerskap med lokale organisasjoner som allerede var til stede på bakken i noen av de mest utsatte områdene.
I februar 2023 fikk programmet endelig tillatelse til å sette i gang opplæring i minerisiko i egen regi. De fikk også startsignal for ikke-tekniske undersøkelser, et forarbeid til minerydding som går ut på å hente inn informasjon fra sivile og andre kilder for å få overblikk over hvor det befinner seg eksplosiver.
- I løpet av kort tid var flere team i gang i Sumy-regionen i Øst-Ukraina. Måneden etter utvidet vi til Mykolaiv i sør, sier Serra.
Minerydding og firbeinte hjelpere
I starten av juni 2023, et drøyt år etter at Alberto Serra og kollegaen hans først ankom Kyiv, kunne de feire sin hittil største milepæl: Norsk Folkehjelp ble akkreditert for manuell minerydding i Ukraina. Kort tid etter var de første minerydderne på plass i felt. For øyeblikket drives all minerydding ut fra basen i Mykolaiv, en av de fem regionene som er hardest rammet av miner og eksplosiver.
- Ved utgangen av oktober hadde vi 16 mineryddingsteam og 12 team som gjør ikke-tekniske undersøkelser og underviser sivilbefolkningen i minerisiko i Sumy-, Mykolaiv- og Kherson-regionen, sier Serra.
I tillegg til å få på plass egne operasjoner, har Ukraina-programmet fortsatt samarbeidet med de ukrainske mineryddingsmyndighetene. Blant annet har spesialister fra minehundsenteret til Norsk Folkehjelp i Sarajevo bistått med å bygge opp en statlig minehundkapasitet. Hundesenteret har levert 14 minehunder til Ukraina, hvorav seks til SESUs mineryddere og åtte til Norsk Folkehjelps egne operasjoner.
Fant udetonert prosjektil i skuret
For øyeblikket drives all minerydding ut fra basen i Mykolaiv, en av de fem regionene i Ukraina som er verst rammet av miner og eksplosiver. Oleksandr og Liudmila Voskoboinik er to av mange som opplevde å få huset sitt ødelagt i de harde kampene. Flere vegger, vinduer og mesteparten av taket er ødelagt. I skuret utenfor huset fant de et udetonert prosjektil som SESUs mineryddere kom og fjernet.
– Det skremmer meg at det har blitt observert miner i nærheten av husene våre. Dessverre er det lite vi får gjort, vi må bare fortsette å bo her, sier Oleksandr.
Minerydding er fortsatt et ukjent konsept for innbyggerne i Mykolaiv. Mange av de ansatte har ingen erfaring med minerydding fra før, så det vil litt tid å få kjørt dem inn. Men siden det har foregått kamper i Øst-Ukraina helt siden 2014, finnes det også mange ukrainske mineryddere med lang fartstid som kan innta lederroller.



Fant udetonert prosjektil i skuret
For øyeblikket drives all minerydding ut fra basen i Mykolaiv, en av de fem regionene i Ukraina som er verst rammet av miner og eksplosiver. Oleksandr og Liudmila Voskoboinik er to av mange som opplevde å få huset sitt ødelagt i de harde kampene. Flere vegger, vinduer og mesteparten av taket er ødelagt. I skuret utenfor huset fant de et udetonert prosjektil som SESUs mineryddere kom og fjernet.
Det skremmer meg at det har blitt observert miner i nærheten av husene våre. Dessverre er det lite vi får gjort, vi må bare fortsette å bo her.
Kvinner med krigserfaring og bein i nesa
For innbyggerne i Mykolaiv er minerydding fortsatt et ukjent konsept. Mange av de ansatte hadde heller ingen erfaring med minerydding fra før, så det vil litt tid før de når full kapasitet. Men siden det har foregått kamper i Øst-Ukraina helt siden 2014, finnes det også mange ukrainske mineryddere med lang fartstid som kan innta lederroller.
En av de mest erfarne av dem er Tatiana Velshyna. Hun kommer fra Lysychansk i Luhansk-regionen i Øst-Ukraina, der frontlinjen tidligere gikk, og har jobbet i mineryddingssektoren siden 2015. I september 2022 ble hun en del av Norsk Folkehjelp.
Tatiana startet som koordinator for undervisning i CPP og minerisiko, og ble i mai i år forfremmet til teknisk feltleder for opplæring i minerisiko og ikke-tekniske undersøkelser. Det er første gang i historien at en nasjonalt ansatt i Norsk Folkehjelp får en slik stilling.
Tatiana har selv følt de eksplosive farene på kroppen. Luhansk har vært herjet av krig siden Russland annekterte Krym i 2014, og det går kaldt nedover ryggen på henne når hun tenker tilbake på opptrappingen i forbindelse med invasjonen 24. februar 2022.
De første ti dagene satt jeg bare i kjelleren og lyttet til den konstante lyden av artilleri som ble avfyrt. Det var ekstremt – jeg klarte aldri å telle mer enn 15 minutter mellom hver eksplosjon.
Da det ble et kort opphold i krigføringen, klarte hun å flykte. Senere fikk hun se bilder av det ødelagte huset sitt på Facebook.
– Det var ikke noe hus igjen. Bare murstein, sier hun.

Tatiana var i Oslo for å tale til Norsk Folkehjelps landsmøte i august i år. Foto: Ellen J. Jarli.
Tatiana var i Oslo for å tale til Norsk Folkehjelps landsmøte i august i år. Foto: Ellen J. Jarli.
Har fått til mye på kort tid
Selv om det bare er noen måneder siden Norsk Folkehjelp kom i gang med mineryddingen, er de foreløpige resultatene lovende. Siden februar i år har programmet undervist mer enn 9500 personer i eksplosive farer. 8,5 millioner kvadratmeter land har blitt identifisert, kartlagt og rapportert som risikable områder. Minerydderne har ryddet og klarert landområder på over 6000 m2 og fjernet 163 antikjøretøyminer, en antipersonellmine og fem blindgjengere.
Operasjonsleder Toomas Tamosjunas understreker at resultatene likevel ikke gir noe godt bilde på den framtidige effektiviteten, som han mener vil øke betraktelig.
– De første månedene har vi kun operert med manuelle mineryddere, men i slutten av november fikk vi endelig de første minehundene ut i felt etter å ha fått akkrediteringen på plass. Nå jobber vi med å få godkjenning for bruk av mekaniske verktøy. Når dette er i boks, vil vi ha tilgang til hele verktøykassa for minerydding, og bli langt mer produktive, forteller han.

Vokser i raskt tempo
De neste månedene er planen å sette i gang tekniske undersøkelser og ryddeoperasjoner i Kherson, en region som var okkupert i lengre tid og som er enda hardere rammet enn Mykolaiv. Ifølge administrasjonen i Kherson er 45 sivile drept og nær 100 skadet i eksplosivulykker i de frigjorte områdene hittil i år.
I et krigsherjet Ukraina er mange ansatte naturlig nok utålmodige etter å få gjort enda mer. Og mineryddingsprogrammet har virkelig ekspandert på kort tid, fra bare to personer i mai 2022 til et team på over 200 ansatte og 28 operative team i tre regioner halvannet år senere. Etter hvert som personalet blir mer rutinert, er planen å opprette enda flere mineryddingsteam. Og med hele verktøykassa på plass, vil den operative produktiviteten øke ytterligere.
Det viktigste Folkehjelpa i Ukraina foreløpig har oppnådd er ifølge mineprogrammets leder ikke resultatene fra felt, men den raske etableringen av et så stort mineryddingsprogram.
– Nå gjenstår det bare for Norsk Folkehjelp å bevise for den ukrainske befolkningen og myndighetene at vi er en organisasjon som er til å stole på, og som leverer kvalitet på en trygg måte, innenfor fastsatte tidsrammer. Å rydde Ukraina fritt for landminer og andre eksplosiver blir ikke lett, det blir nok mer som en maraton enn en sprint. Men vi er klar for oppgaven, sier Alberto Serra.
