En historisk dag for Syria
Det syriske regimets fall markerer en historisk og gledelig dag for mange syrere. Etter over femti år under et brutalt diktatur, feirer folk både i Syria og rundt om i verden. Dette er et krigstrøtt folk, men også et folk som aldri har mistet håpet. Nå griper de muligheten til å forme en ny fremtid.
– Denne historiske muligheten har vært etterlengtet siden borgerkrigen startet i 2011. De første tegnene gir grunn til forsiktig optimisme. Volden har vært begrenset, og det er signaler fra opprørsledelsen om at alle skal inkluderes i det nye Syria. Men veien videre er utfordrende, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Raymond Johansen.
Syria har vært et brutalt og totalitært diktatur i over femti år. Under borgerkrigen har ulike opprørsgrupper hatt utfordringer med å samle seg å tvers av religiøse, geografiske og politiske skillelinjer.
– Mange land har støttet de forskjellige gruppene med våpen og materiell. Overgangen vil bli krevende, og det er viktig at det internasjonale samfunnet respekterer at dette er en prosess der syrerne må sitte i førersetet, understreker han.
Norsk Folkehjelp har vært engasjert i Syria siden 2012, både i opprørskontrollerte og i regimekontrollerte områder.
– Vi har bidratt med humanitær respons, forsoning og brobygging på lokalt nivå, og styrket demokratiske krefter i det syriske sivilsamfunnet. Siden 2021 har vårt mineprogram vært registrert i Damaskus, hvor vi har drevet med humanitær minerydding, sier Johansen.
Norsk Folkehjelp vil fortsette å støtte det hardt prøvede folket som står overfor store utfordringer. Hva som skjer i overgangsfasen vil være kritisk for om Syria vil lykkes med å skape en bedre fremtid og et inkluderende samfunn for alle.
Ifølge Johansen ser man allerede at mennesker returnerer; mange har reist tilbake fra nabolandene, og mange venter ved grensene for å dra tilbake.
De nye makthaverne og det syriske folket står overfor store problemer. Når fengslene nå åpnes, kommer imidlertid de syriske marerittene til syne. Fanger som har vært forsvunnet i årevis, kommer fram fra celler langt under jorden. Titusener av liv har vært ødelagt i disse fengslene, og disse menneskene skal reintegreres tilbake i samfunnet.
– Etter 13 års krig er dessuten byer og landsbyer kontaminert av miner og eksplosiver. Bomber og krigens etterlatenskaper etter krigen ligger igjen i bygningsruinene over hele landet. Til og med rundt fengslene ligger minefelt, og de som forsøker å frigjøre de politiske fangene som råtner bak murene, risikerer livet. De humanitære behovene er fortsatt store, den syriske økonomien er på felgen og landet må bygges opp igjen både økonomisk og sosialt, sier Johansen.
Han mener det nå er kritisk å støtte de som mobiliserer for å sikre menneskerettigheter, demokratisk deltakelse og frihet i overgangen til et nytt styre.
– Dette sivilsamfunnet har vokst frem i de 13 årene som har gått siden det folkelige opprøret under den arabiske våren, og Norsk Folkehjelp har støttet mange av dem gjennom hele denne fasen. De vil være avgjørende for en vellykket overgang, sier han.
Johansen understreker at det fortsatt vil være viktig å være på vakt. Regionale aktører kan spille en destruktiv rolle, både Tyrkia i nord med militære angrep i kurdiske områder, og Israel som øker sin militære tilstedeværelse i de okkuperte Golanhøydene.
– Vi kan heller ikke stole på at Iran og Russland, som var det gamle regimets viktigste støttespillere, vil la Syria finne en ny framtid uten å blande seg inn. Derfor er det viktig å støtte opp under omforente internasjonale prosesser som støtter opp under utviklingen av et nytt demokratisk og inkluderende Syria, avslutter han.