Til hovedinnhold
Støtt nå

– En angrepskrig ikke bare mot Hizbollah, men mot hele Libanon

Hittil er over 2400 mennesker drept og nær 11 300 såret i krigen i Libanon. Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Raymond Johansen mener det er på høy tid at verden våger å kalle en spade for en spade. – Det er en angrepskrig vi er vitne til, mener han.

NTB t R5e Qarho GU
Røyk stiger opp etter trefninger mellom Hizbollah og israelske styrker i Tyr, Sør-Libanon, 23. september 2024. Foto: REUTERS/Aziz Taher
7ff9dab2 3a85 4e23 b290 9217fedc73ec
Arab Palestinian Cultural Club (APCC) er blant partnerne til Norsk Folkehjelp som var kjappe til å snu seg rundt da krisen i Libanon var et faktum. Foto: APCC

Solidaritet i praksis

Ifølge Raymond Johansen har antakelsen om at politiske spenninger ville svekke solidaritetstankegangen i Libanon om en ny krig skulle bryte ut, for alvor blitt gjort til skamme.

– I et samfunn i dyp krise, hvor mange samfunnsfunksjoner allerede var i knestående, har frivilligheten vist seg å være viktige bærebjelker i sine lokalmiljø. Flere av våre mineryddere har blant annet valgt å verve seg til sivilforsvaret, og en av lederne på kontoret i Beirut har for øyeblikket 13 mennesker boende i leiligheten. Vi er vitne til solidaritet i praksis over hele fjøla, slår Johansen fast.

Flere av Norsk Folkehjelps partnere har selv blitt utsatt for angrep. Nabad Association, fikk forrige uke dører og vinduer blåst ut i et bombeangrep i Bekaa. Det kunne endt fatalt, men heldigvis hadde de valgt å stenge ned kontoret halvannen uke i forveien.

Mangler fortsatt finansiering

Mange av de lokale organisasjonene er bekymret for hvor lenge de har råd til å fortsette. Blant annet har prisen på førstehjelpsutstyr skutt i været. Norsk Folkehjelp satte tidlig i gang en innsamlingsaksjon blant privatpersoner. I tillegg er organisasjonen privilegert som har en solidarisk fagbevegelse i ryggen.

– Flere av dem har et helt spesielt forhold til Libanon, især de palestinske flyktningene i overfylte flyktningleirer som nærmer seg bristepunktet. I den ekstreme situasjonen våre partnere nå står i, er all støtte svært kjærkommen, sier Johansen.

Johansen etterlyser også økt støtte fra Norge og andre internasjonale aktører.

Raymond Johansen 13
Raymond Johansen maner det internasjonale samfunnet til handling. Foto: Norsk Folkehjelp