Dramatiske konsekvenser
Mer enn 50 000 sørafrikanere har mistet livet etter å ha blitt smittet av koronaviruset – halvparten av alle covid-19-dødsfall i hele Afrika. Hittil har bare 0,1 prosent av befolkningen blitt vaksinert.
Tekst: Sissel Fantoft
Sør-Afrika mottok sine første vaksiner i februar: Én million doser av AstraZeneca-vaksinen produsert av Serum Institute i India. Vaksineringen av helsepersonell ble imidlertid raskt stanset etter at en studie viste at vaksinen var lite effektiv mot den muterte sørafrikanske varianten av viruset. Sør-Afrika har donert vaksinene til Den afrikanske union, og har i stedet begynt å vaksinere helsearbeidere med vaksinen fra Johnson & Johnson. De utgjør 1,25 millioner mennesker av Sør-Afrikas 60 millioner innbyggere.
Følgene av pandemien rammer kjønnsmessig skjevt, fordi flest kvinner har mistet jobbene sine.
– Vi har levd i lockdown i et år. Nylig reduserte president Cyril Ramaphosa nedstengningen fra nivå 4 til nivå 1 i et forsøk på å få fart på økonomien. De sosioøkonomiske følgene av koronapandemien i Sør-Afrika er svært dramatiske, fastslår daglig leder Umunyana Rugege i Norsk Folkehjelps partnerorganisasjon Section 27, en menneskerettighetsorganisasjon som jobber for allmenn tilgang til helsetjenester og grunnleggende utdanning i Sør-Afrika.
– Følgene av pandemien rammer kjønnsmessig skjevt, fordi flest kvinner har mistet jobbene sine. Derfor er det viktig, ikke minst for dem, at samfunnet åpner opp igjen så raskt som mulig, og da er vaksiner løsningen, sier hun.
– Lokal produksjon er løsningen
Den store utfordringen er tilgang på vaksiner. Sør-Afrika har foreløpig kun mottatt 80 000 doser av Johnson & Johnson-vaksinen, men venter ytterligere 11 millioner doser. I tillegg er landets myndigheter i dialog med Pfizer, og forventer 12 millioner doser gjennom Covax.
Her kan det være nyttig å skille mellom bilaterale avtaler (avtaler som Sør-Afrika har inngått direkte), og vaksiner de får igjennom Covax og African Union-samarbeidet. Sør-Afrika er med i Covax, men er et av de selvfinansierende landene siden det er et mellominntektsland. Prisen er imidlertid lavere enn gjennom bilaterale avtaler.
– Sør-Afrika har støttet Covax siden starten, men det er underfinansiert og har kun som mål å vaksinere 20 prosent av befolkningen. Tilganger på vaksiner er et viktig globalt tema, og den skjeve fordelingen mellom verdens land er alvorlig, sier Rugege.
Hun reagerer når hun høre Frankrikes president Emmanuel Macron og Storbritannias statsminister Boris Johnson snakker om å «donere» vaksiner til Afrika.
Folk dør av covid-19 hver eneste dag, og for å komme ut av denne pandemien trengs det flere vaksiner. Vi mener derfor at lokal produksjon er løsningen.
– Mange vestlige land har sikret seg langt flere vaksinedoser enn de trenger, de tar og tar, og skryter av at de skal gi litt av sitt overskudd. Slike uttalelser er ikke annet enn kolonialisme. Det vi ser på som grunnleggende menneskerettigheter oppfatter de som veldedighet, understreker hun.
Sør-Afrika har solid kompetanse med utvikling og produksjon av vaksiner, medisiner og behandling av virussykdom, ettersom landet har vært hardt rammet av både hiv og tuberkulose. Derfor har myndighetene sammen med blant annet India og Kenya foreslått et midlertidig unntak fra patentrettighetene for covid-19-vaksiner i Verdens handelsorganisasjon.
– Folk dør av covid-19 hver eneste dag, og for å komme ut av denne pandemien trengs det flere vaksiner. Vi mener derfor at lokal produksjon er løsningen, sier hun.
Section 27 deltar i flere allianser som i fellesskap jobber for en mer rettferdig fordeling av vaksiner.
– Sør-Afrika er et lite marked sammenlignet med for eksempel EU, og må derfor betale dobbelt så mye for hver vaksinedose. Samtidig går barn sultne fordi foreldrene har mistet jobbene sine. Situasjonen er ødeleggende, sier Umunyana Rugege.
Global ulikhet
Også People’s Health Movement (PHM), en annen av Norsk Folkehjelps partnerorganisasjoner i Sør-Afrika, har engasjert seg i spørsmålet om unntak fra patentrettighetene for covid-19-vaksiner.
– Vi mener det er all mulig grunn til å støtte et slikt forslag i et internasjonalt solidaritets-perspektiv. Nå er det relativt få selskaper som produserer vaksiner, og verden vil ikke få nok før i 2023. Selskapene bestemmer selv hvem de vil selge til, og det fører til en voldsom global ulikhet, sier professor i medisin Leslie London ved Cape Town University, en av grunnleggerne av PHM.
Sør-Afrika er hardt rammet av koronapandemien – ifølge London ligger de reelle dødstallene nærmere 150 000 enn de offisielle på 50 000.
Det har allerede vært flere rettssaker hvor organisasjoner som representerer hvite, velstående deler av befolkningen mener de har en forrang. Fraværet av en nasjonal plan og åpenhet fra regjeringen er en stor utfordring.
– Årsaken er sannsynligvis at rike sørafrikanere reiste til Europa i februar i fjor og kom tilbake som superspredere. Sør-Afrikas helsesystem er svært urettferdig, med verdens høyeste andel private helsetjenester. Rike kan kjøpe seg helsehjelp, mens hvis fattige blir syke er det mye vanskeligere, forteller han.
Går for sakte
Selv om landets myndigheter har en klar vaksinestrategi hvor helsearbeidere skal vaksineres først, opplyser PHM at flere grupper forsøker å snike i køen.
– Det har allerede vært flere rettssaker hvor organisasjoner som representerer hvite, velstående deler av befolkningen mener de har en forrang. Fraværet av en nasjonal plan og åpenhet fra regjeringen er en stor utfordring. Koronapandemien har bidratt til å øke ulikhetene i Sør-Afrika, og vi er lei av politikere som sier én ting, men gjør noe annet, understreker London.
I lange perioder det siste året har salg av alkohol vært forbudt i Sør-Afrika.
– Sør-Afrika har et stort problem med alkohol, noe som fører til både vold og alkoholrelaterte skader, som igjen legger beslag på sykehusene kapasitet. Antall alkoholrelaterte innleggelser gikk ned med 60 prosent etter forbudet, men iherdig lobbyvirksomhet fra bransjen har ført til lettelser i forbudet, forteller han.
– Jeg er redd for at vi er på vei tilbake til «business as usual», lenge før vi har sikret oss nok vaksiner. Det vil gå hardt utover den mest sårbare delen av befolkningen, sier Leslie London.
Denne saken sto på trykk i Appell nr 1 23. mars 2021