Vil snakke med ungdom om ting som gjør dem sinte, triste og frustrert
For å forebygge polarisering blant ungdom skal Norsk Folkehjelp føre ungdommer sammen for å snakke om betent tematikk.
Nyhetene er preget av en rekke store kriser og konflikter. Hver dag ser vi mennesker på flukt, hus som blir bombet, familier som splittes, hungersnød og sykdom. Uansett om en snakker om krigen i vår egen bakgård i Ukraina, bombingen av sivile i Gaza eller den humanitære krisen i Sudan ser vi ringvirkninger her i Norge, blant annet i sterke ytringer og steile fronter i det offentlige ordskiftet.
I 2023 bevilget regjeringen midler til organisasjoner som arbeider for å motvirke polarisering, særlig i ungdomsmiljøer og på sosiale medier. Norsk Folkehjelp er en av disse organisasjonene, og med midler fra IMDi skal de legge til rette for at ungdom kan komme sammen og snakke om vanskelige og betente temaer på en tygg arena. Dette vil skje gjennom dialogmøter i flere av Norges største byer.
– Det er viktig å sette søkelys på ungdommen, og spesielt med tanke på at ungdom påvirkes mye av dagens kriger og konflikter. Disse dialogmøtene skal være med ungdom på tvers av bakgrunn og ståsted. Det skal være et trygt og åpent rom, der ungdom kan snakke sammen, forteller Maria Louise Hundeide Godoy, prosjektassistent for dialogmøtene.
- Les mer og meld deg på dialogmøte her: Vil du snakke mer om kontroversielle temaer?
Fra Kristiansand til Tromsø
De kommende månedene skal hun og de andre fasilitatorer fra Norsk Folkehjelp arrangere møter i Kristiansand, Bergen Trondheim og Tromsø. Det er allerede gjennomført et vellykket møte i Oslo den 11.mars.
I hver av byene vil de samle ungdommer i alderen mellom 15 – 25 år som skal snakke fritt ut om sine følelser rundt vanskelige temaer som påvirker dem i livet. Med hjelp fra fasilitatorene vil ungdommene lære hvordan en fremmer egne argumenter, men også hvordan en lytter og viser respekt for andres meninger. Kritisk tenking, fordommer, demokratiske verdier og toleranse er også sentralt. Dette er en metode som er utviklet av Werglandssenteret og Utøya og 22.juli-senteret.
– Vi håper at disse dialogemøtene kan være med å hjelpe deltakerne til å kunne bruke det de har lært i hverdagslivet. Vi ønsker at de tar med seg denne kunnskapen tilbake til klasserommene eller vennegruppene sine, sier Godoy.
Etter å ha deltatt på møtet i sin egen by, blir deltagerne invitert til et nasjonalt dialogmøte 20. April i Oslo.
- 14.03 : Dialogmøte i Kristiansand
- 15.03: Dialogmøte Bergen
- 20.03: Dialogmøte Trondheim
- 02.04: Dialogmøte Tromsø
- 20.04: Nasjonalt dialogmøte Oslo