Dette gjorde Norsk Folkehjelp under ekstremværet «Hans»
Flere hundre frivillige redningsmannskaper bidro for å begrense skadene da ekstremværet «Hans» traff Sør-Norge i begynnelsen av august.
Fra Trøndelag og til Oslo mobiliserte frivillige i forbindelse med ekstremværet. Ett av fylkene som ble hardest rammet, var Innlandet.
– Vi har blant annet vært ute med drone og bil for å bistå politiet med å overvåke situasjonen, forteller Geir Nilsen, leder i Norsk Folkehjelp Moelv og omegn.
Sammen med Røde Kors har Norsk Folkehjelp 11 beredskapsambulanser tilgjengelig for innsats for AMK i Innlandet.
– Under uværet Hans har det vært verdifullt. AMK kan bruke våre ressurser for å utføre oppgaver som de ellers ville slitt med på grunn av stengte veier og utfordrende kjøreforhold, sier Nilsen.
I Drammen jobbet Norsk Folkehjelp Drammen og Sande sammen med gode kollegaer fra Norsk Folkehjelp Horten for å flomsikre områder ved Drammenselva.
– Vi har vært totalt 60 mannskaper i sivng fra Norsk Folkehjelp, Røde Kors og Sanitetskvinnene. Vi har fylt 60.000 sandsekker og plassert ut til de berørte, forteller Gøran Trælnes som er sekretær i laget.
Ferske mannskaper i innsats
I Nord-Gudbrandsdal har frivillige bidratt med evakuering og ivaretakelse av de evakuerte:
– Det har vært veldig fint å kunne hjelpe til, sier sekretær Ida Martiniussen-Kveen.
Blant annet fikk de i oppdrag å bidra på et mottak med 16 evakuerte fra tettstedet Tessand.
– Vår rolle var å være bindeleddet mellom de evakuerte og kriseledelsen i kommunen. I tillegg tror jeg det var viktig å bare være der for de evakuerte og sørge for at de hadde noen å snakke med om situasjonen, sier hun.
Nord-Gudbrandsdal er et av Norsk Folkehjelp nyeste lokallag, og fikk de første redningsmannskapene godkjent i juni. De hadde dermed minimalt med oppdragserfaring da ekstremværet kom.
– Men vi var sikre på at vi hadde noe å bidra med. Måten vi ble møtt av Sivilforsvaret og Vågå kommune under denne krisen, var veldig fin. De var veldig glad for å ha flere ressurser å ta av, så det er tydelig at det er behov for oss, sier Martiniussen-Kveen.
Omfattende innsats
Totalt har 12 lokallag fra Norsk Folkehjelp vært i aksjon etter ekstremværet som rammet mange lokalsamfunn hardt. Dette har de frivillige bidratt med:
- Ivaretakelse av evakuerte
- Sperretjeneste og overvåkning
- Fylling, bæring og stabling av sandsekker
- Evakuering av beboere i flomutsatte områder
- Drone for overvåkning og oversiktsbilder
- Pasienttransport med beredskapsambulanser
- Forpleining for brann og redningsmannskaper
- Hjelpetelefon for innbyggere
- Deltakelse i krisestab og beredskapsråd
Trenger politisk handling
Ekstremværet kom kort tid etter et større jordskred i Møre og Romsdal, som også krevde omfattende innsats fra de frivillige i redningstjenesten.
– Vi begynner å se konsekvensene av klimaendringene og hvilke utfordringer det vil skape for oss i redningstjenesten i årene som kommer. Våre frivillige bidrar med kunnskap og kapasitet som kan avlaste de offentlige i slike ekstreme situasjoner, sier seksjonsleder i Norsk Folkehjelps seksjon for førstehjelp og redningstjeneste.
Han håper politikerne på nasjonalt nivå vil gjøre mer for å løfte den lokale beredskapen:
– Nå har vi vært gjennom nok en stor krise som viser viktigheten av en god lokal beredskap over hele landet. Både forsvar-, totalberedskap-, og koronakommisjonen påpeker at frivilligheten må løftes. Det må politikerne ta tak i umiddelbart, sier Vikran Hagen.