Til hovedinnhold
Støtt nå

Den viktige praten over kaffekoppen

Over seks millioner mennesker har blitt drevet på flukt etter Russlands invasjon av Ukraina. For øykommunene i Sunnhordland har det krevd en mobilisering av lokalsamfunnet, der Norsk Folkehjelp spiller en sentral rolle.

Stord 12
Ammar
Stord 03
Stord 14
Stord 04
Stord 10

Lokalsamfunnet mobiliserer

Tidlig på morgenen 24. februar startet Russlands invasjon av Ukraina. Store militære styrker gjorde sitt inntog i landet, og tilværelsen til store deler av det ukrainske folket ble snudd på hodet. Hverdagen ble preget av militære trefninger, luftsirener og rakettnedslag. Vsevolod og Ihor var blant dem som måtte flykte fra hjemlandet.

– Nå føler jeg meg bra; det er mange gode mennesker som hjelper oss her, forteller Oleksii Volkov.

Oleksii var danselærer i byen Slovyansk i distriktet Donetsk, som i juli ble en del av frontlinja for de russiske framrykningene. Oleksii ønsket ikke å bli soldat, og var en av de første som forlot hjemlandet. 4. mars ankom han Stord, som en av de 35 000 ukrainske flyktningene Norge skal bosette i 2022. Stord kommune skal ta imot 175.

Dette krevde mobilisering av lokalsamfunnet ute i øykommunen, og Norsk Folkehjelp Sunnhordland ble forespurt av kommunen om å drive en samlingsplass for hele regionens flyktninger – et ukentlig tilbud i Leirvik – der lavterskel er nøkkelordet.

– Hver uke kommer jeg hit for å spise mye mat, flirer Oleksii.

Oleksii Volkov
Oleksii Volkov flyktet fra Ukraina og ankom Stord i mars. Foto: Ludvig Gundersen
Stord 20
Møteplassen for flyktninger har blitt en viktig møteplass. Foto: Ludvig Gundersen
Ina Tysmusheva og datter
Ina Tysmusheva og datteren hennes. Foto: Ludvig Gundersen
Ludmila Filonenko og datter
Liudmyla Filonenko og datteren hennes Daria. Foto: Ludvig Gundersen
Vsevolod Kravchenko og moren Viktoriia 2
Vsevolod Kravchenko og moren Viktoriia. Foto: Ludvig Gundersen
Stord 27

Noen som lytter

– En prat over litt frukt og en kopp kaffe betyr mye om du er ny i et land og flykter fra krig. Dette var noe jeg savnet da jeg kom til Norge, forteller Susan Abdallah, leder av Norsk Folkehjelp Sunnhordland.

Susan bodde og jobbet som lærer i Palestina fram til 2009, da et rakettangrep la både hjemmet hennes og skolen hun jobbet på i ruiner. Etter at hun kom til Norge og Stord, tok det lang tid før hun følte seg trygg.

– For meg tok det to år før jeg kunne gå på gata og ha det bra. Etter klokka seks på kvelden holdt jeg og barna mine oss hjemme, forteller hun. – Det er ulikt fra person til person når du føler deg trygg og ting faller på plass. Om du kommer fra krig, trenger du tid. Du trenger forståelse og at noen lytter.

Selv om NAV og Stord kommune dekker det meste av de nyankomnes behov – som bolig – er det ikke alt det offentlige kan bidra med, mener Susan:

– Folk kan ikke bare bli sittende hjemme, de har behov for kontakt med andre. Derfor bestemte vi i Norsk Folkehjelp oss for å fortsette med samlingsplassen i sommerferien.

Susan Abdallah
Leder for Norsk Folkehjelp, Susan Abdallah. Foto: Ludvig Gundersen
Maria Abdallah
Frivillig i Solidaritetsungdommen, Maria Abdallah. Foto: Ludvig Gundersen
Abel Tesfay Berhane 2
Leder for Sunnhordland solidaritetsungdom, Abel Tesfay Berhane. Foto: Ludvig Gundersen

Mangfold og dialog

Susan forteller at det har vært viktig for lokallaget å inkludere flere enn de ukrainske flyktningene i aktivitetene sine. Da folkehjelpslaget ble invitert til Dale Oen Experience, tok de derfor også med seg sine egne medlemmer – etnisk norske og ungdommer med minoritetsbakgrunn. Det samme gjelder samlingsplassen for flyktninger. Her er dørene åpne for alle.

– Norsk Folkehjelp er veldig bra. Her kan du hjelpe dem som ikke snakker norsk og selv lære norsk, forteller frivillig Zayda Seleman Salih.

I dag har hun blant annet hjulpet en eritreisk kvinne med å sette opp telefonen sin, slik at hun kunne ringe hjem til familien.

Zayda kom fra Eritrea for knappe syv måneder siden, likevel begynner norsken allerede å sitte godt.

– Jeg vil lære norsk så jeg kan hjelpe folk, sier hun.

Zayda Seleman Salih
Zayda Seleman Salih. Foto: Ludvig Gundersen

Takk for at du ønsker å bli frivillig i Norsk Folkehjelp!

Vi vil kontakte deg så fort som mulig.

Norsk Folkehjelp er en medlemsorganisasjon. For at våre frivillige skal være forsikret og få tilgang til nødvendig opplæring, kreves medlemskap i Norsk Folkehjelp.

Ønsker du å bli medlem allerede nå, kan du melde deg inn her.

Jeg ønsker å bli frivillig

Takk for at du ønsker å bli frivillig i Norsk Folkehjelp!

Vi vil kontakte deg så fort som mulig.

Norsk Folkehjelp er en medlemsorganisasjon. For at våre frivillige skal være forsikret og få tilgang til nødvendig opplæring, kreves medlemskap i Norsk Folkehjelp.

Ønsker du å bli medlem allerede nå, kan du melde deg inn her.