Den nasjonale streiken og demonstrasjonene i Colombia fortsetter
Norsk Folkehjelps samarbeidspartnere i Colombia deltar i den nasjonale streiken, som har pågått siden 28 april. Demonstrantene blir utsatt for alvorlige menneskerettighetsovergrep og brudd på sin forsamlingsfrihet, ytringsfrihet og retten til fredelig protest.
Vi reagerer på at colombianske myndigheter karakteriserer anerkjente og legitime sivilsamfunnsorganisasjoner som vandaler, både på nasjonalt og internasjonalt nivå. Samtidig anklager de demonstranter for å være voldelige og utøve hærverk og plyndring. Blant deltakerne er de brede organisasjonene som blant annet representerer urfolk og afro-colombianere, sammen med bondeorganisasjonene og fagforeninger. I tillegg mange uorganiserte.
Demonstrasjonene er et uttrykk for en dyp frustrasjon i brede lag av befolkningen. Colombia er et av landene i verden med størst ulikhet og ekstrem skjevfordeling av land og ressurser. Det er også det farligste landet i verden å være sosial leder, miljø- og menneskerettighetsforsvarer, eller fagorganisert.
Siden 28. april har colombianske borgere demonstrert som del av en nasjonal streik over hele landet. Selv om de fleste av protestene har vært fredelige, har svaret fra regjeringen til president Duque vært overdreven og uforholdsmessig bruk av makt, og har ført til alvorlige menneskerettighetsbrudd.
Overdreven bruk av makt mot demonstranter er ikke nytt i Colombia, men det vi er vitner til nå er mer omfattende. Antall drepte og skadde, samt dokumenterte overgrep mot sivile fra politiets side, er høyere enn tidligere. Regjeringen har nå beordret en ytterligere opptrapping av politi- og militærkapasiteten i flere områder.
"Campaña Defender la Libertad" er en sammenslutning av folkelige organisasjoner og bevegelser – og noen NGOer - som har som hensikt å skaffe pålitelig informasjon om menneskerettighetsbrudd brudd fra nettopp folkelige organisasjoner og bevegelser. De rapporterer følgende til og med 24. mai:
● 52 personer angivelig drept som følge av handlinger fra de offentlige styrkene
● 715 mennesker skadet av det nasjonale politiet og spesielt av ESMAD.
● 87 personer er ofre for kjønnsbasert vold/seksuelle overgrep fra politiet.
● 1 645 mennesker er arrestert (mange av disse vilkårlig anholdt).
● 992 anmeldelser for maktmisbruk, overgrep og politivold.
● 89 savnede personer
● 89 menneskerettighetsforkjempere er angrepet mens de har fulgt demonstrasjonene
Derfor må norske myndigheter og politikere på Stortinget:
● Tydelig fordømme myndighetenes voldsbruk mot demonstrantene og be om en avmilitarisering av byene
● Bruke sin plass i FNs sikkerhetsråd til å sette situasjonen i Colombia på agendaen
● Kreve at voldsepisodene etterforskes av en uavhengig kommisjon med deltakelse fra internasjonale aktører.
● Oppfordre myndighetene til å stoppe volden og gå i dialog med partene i demonstrasjonene