Den livsviktige opplæringen fortsetter
Til vanlig har de til jobb å lære Gazas befolkning å beskytte seg under bombeangrep. Nå er alle de ansatte i Norsk Folkehjelp tvunget på flukt, og har mer enn nok med å holde seg i live. Men opplæringen fortsetter – nå ved hjelp av sosiale medier – for å gi Gazas sivilbefolkning en liten flik av trygghet. Responsen har vært enorm.
– Siden 8. oktober har vi nådd ut til nesten to millioner palestinere på Facebook og Instagram, og hatt hele 25 millioner visninger på innleggene våre. Vi har aldri vært i nærheten av noe lignende i tidligere kampanjer, sier leder av Norsk Folkehjelps program for sivil beskyttelse og beredskap, Colin Bent.
Programmet, som lyder den engelske forkortelsen CPP, så først dagens lys i kjølvannet av Gazakrigen i 2014, og var en respons på at det neppe ville bli siste gang Gazas befolkning ble utsatt for bombing, og at de hadde behov for bedre beskyttelse.
– Som beredskapsorganisasjon med ekspertise på våpen bestemte vi oss for at noe av det viktigste vi kunne gjøre for å bistå sivilbefolkningen, var å lære dem hvordan de kan beskytte seg og familien sin mot eksplosive våpen, og hvilke grep de kan ta for å øke egen beredskap, forklarer Bent.
Siden har Norsk Folkehjelp drevet CPP undervisning i krigsrammede land som Jemen, Ukraina, Syria og Myanmar. Med årene har også organisasjoner som UNICEF og FNs mineryddingsorganisasjon UNMAS satt i gang CPP-aktiviteter.
Advarsler om hvitt fosfor
Etter at krigen i Gaza brøt ut, har alt av fysiske CPP-aktiviteter i Palestina blitt satt på pause. I stedet er programmet videreført gjennom en kampanje i sosiale medier. Humanitære aktører som jobber med våpenproblematikk har samarbeidet tett om å utforme og spre informasjon om våpenrisiko og trygg adferd.
– Vi har blant annet sendt ut advarsler om hvitt fosfor, en type brannvåpen som er giftig å puste inn og som gir livstruende brannskader når det kommer i kontakt med huden. I henhold til internasjonale konvensjoner er det forbudt å slippe hvitt fosfor fra lufta, og det er urovekkende at den israelske hæren (IDF) har spredt det i Gaza havn, sier Bent.
Et annet kontroversielt våpen, som ikke er bekreftet brukt, men hvor bevisene ifølge Bent er nokså sterke, er termobariske bomber. Disse består av en sprengladning som sprer og deretter antenner gass i lufta. Trykkbølgen som oppstår, er svært kraftig og dødelig.
En krig uten sidestykke
Da krigen inntraff 7. oktober var Colin Bent på jobbreise til Sør-Sudan for å undersøke muligheten for å sette opp et CPP-program der.
– Jeg våknet i løpet av natta av en voldsom meldingsutveksling på Whatsapp. Vi var alle rystet over brutaliteten i angrepene, og mine palestinske kollegaer ble forståelig nok svært bekymret for hvor sterk gjengjeldelsen kom til å bli, forteller han.
Alle Folkehjelpas ansatte i Gaza har følt krig på kroppen i flere runder, men denne israelske gjengjeldelsen kan ikke sammenlignes med noe de før har opplevd. De er alle opplært i CPP, og to av dem er selv CPP-trenere, så det manglet ikke på kunnskap om hvordan man overlever.
– Brutaliteten i bombingen var imidlertid så ekstrem at de ble tvunget på flukt i hui og hast. Flere fikk tekstmelding eller en telefon fra IDF med beskjed om at de hadde et visst antall minutter på å evakuere før hjemmet deres ville bli bombet, sier Bent.
Nå oppholder alle de ansatte seg i Khan Younis, sør i Gaza. Selv om Israel har definert det som tryggere for sivile å oppholde seg her enn i nord, foregår det intense bombetokter også her. De fleste av Norsk Folkehjelps ansatte mangler familie og nettverk i sør, og har bare klærne de sto og gikk i og de få eiendelene de klarte å få med seg da de måtte flykte.
– Det er vondt å tenke på at gode kollegaer og familiene deres, som jeg har spist middag hjemme hos mange ganger, lever under så uverdige forhold. Jeg vet at flere av dem regelrett sulter, og at hver dag er en kamp for å få dekket grunnleggende behov, forteller han.
Alt av verdier er borte
En tilleggsbelastning for dem som har flyktet er bekymringen for hus og hjem som de har forlatt. Før våpenhvilen trådte i kraft 24. november, var halvparten av alle boliger i Gaza i større eller mindre grad ødelagt av krig.
Bent forteller at en av de ansatte på et tidlig stadium av krigen fikk beskjed om at blokka hans hadde blitt bombet. Til alt overmål hadde missilet feilet i å detonere, og ligger igjen i bygget som en tikkende bombe. Sjansen for at det finnes kapasitet til å fjerne et stort, udetonert eksplosiv fra en bygning er imidlertid lav, da det er altfor risikofylt til å gjennomføre ryddeoperasjoner i Gaza nå. Det er langt mer sannsynlig at IDF kommer til å bombe på nytt for å få fullført oppdraget.
– Det som er trist med akkurat denne historien er at hele storfamilien bodde sammen i forskjellige leiligheter i bygget. De hadde investert alt de hadde for å kunne leve sammen på denne måten. Nå er sannsynligvis alt av verdier som familien har jobbet for gjennom flere generasjoner, revet bort, sier Colin Bent.
Hovedkontor i Gaza
Norsk Folkehjelp er en av få organisasjoner i Palestina som har hovedkontor og sin primære virksomhet i Gaza. Dette har vært et stort fortrinn i tidligere kriser, da det er mulig å respondere raskt. Nå som alle ansatte har måttet evakuere, er denne situasjonen snudd på hodet.
– En fordel for oss som jobber i CPP-programmet er imidlertid at flere av oss sitter andre steder i verden. Dette gjelder både meg selv og den grafiske designeren som er ansvarlig for å utforme alt kommunikasjonsmateriell. Siden krigen brøt ut, har vi jobbet på spreng med å utvikle nytt materiell til sosiale medier.
Selv om episenteret for konflikten ligger i Gaza, understreker Colin Bent at situasjonen på Vestbredden også er svært bekymringsfull. Han frykter at Vestbredden blir en ny front i krigen.
– Det har vært en kraftig økning av israelske militæroperasjoner mot palestinske lokalsamfunn på Vestbredden. Det som er nytt, er at Israel har angrepet med droner og flybomber. Palestinske militante grupper har på sin side brukt improviserte eksplosiver for å angripe israelske styrker. Vi gjør derfor alt vi kan for å komme i gang med opplæring i CPP og eksplosive farer også her, avslutter han.
- Innføringen i CPP skjer primært gjennom opplæring og bevisstgjøring. Deltakerne lærer beredskapsplanlegging, risikoreduserende tiltak, trygg atferd under bombing, og mine- og eksplosivrisiko.
- Siden programmets oppstart har Norsk Folkehjelp undervist over 226 000 palestinere på Gazastripen. Enda flere har lært CPP gjennom sosiale medier, reklameplakater, radio, TV og teaterforestillinger.
- Siden 8. oktober har programmets CPP-kampanje nådd ut til nær to millioner mennesker i sosiale medier. Spesielt stort har behovet vært for informasjon om hvit fosfor, et brannvåpen som gir alvorlige brannskader når det kommer i kontakt med hud, og som Israel har brukt i befolkede områder i Gaza.