Den humanitære situasjonen i Gaza forverres
Antallet drepte i Gaza siden 7. oktober nærmer seg 40 000 etter den israelske militæroperasjonen i An Nuseirat flyktningleir forrige helg. I følge FN ble nesten 1000 palestinere drept og hundrevis skadet, og fortsatt er et ukjent antall mennesker fanget i ruinene.
Norsk Folkehjelps landdirektør i Palestina, Kelly Flynn, er for tiden i Ramallah på Vestbredden, og holder kontakten med kolleger i Gaza så mye som mulig.
– Vi har teammedlemmer som har mistet slektninger i løpet av helgen, og som har opplevd at familiemedlemmer har blitt alvorlig skadet. Standhaftigheten til våre kolleger på bakken er rett og slett ubeskrivelig, sier Flynn.
Over hele Gaza rapporteres det nærmest kontinuerlig om tunge bombeangrep fra luft, land og sjø, en stadig forverret humanitær situasjon, flere mennesker på flukt, ødeleggelser av hus og annen sivil infrastruktur. 1,7 millioner mennesker er på flukt i Gaza akkurat nå, over en million av dem er tvunget fra sted til sted i og rundt Rafah.
– Jeg har rett og slett ikke ord for å uttrykke hvordan befolkningen i Gaza lider, men også hvordan de håndterer situasjonen de er tvunget til å være i, sier Flynn. – I morges sa en kollega: etter åtte måneder med krig har vi ikke mer mestring igjen.
Samtidig som den humanitære situasjonen i Gaza fortsetter å forverres, kom det et lite glimt av håp i form av vedtaket om våpenhvile i FNs sikkerhetsråd tidligere denne uken. – Det folket i Gaza opplever er rett og slett grusomt, dette er en menneskeskapt katastrofe og vi trenger og krever en umiddelbar våpenhvile umiddelbart, sier Flynn.
På Vestbredden økter spenningen i takt med utviklingen i Gaza. I helgen så vi flere drap, arrestasjoner og sammenstøt mellom israelsk forsvar, bosettere og palestinske ungdommer.
– Dette følger et mønster vi har vært vitne til de siste årene, og spesielt månedene, med en økning i angrep fra israelske bosettere, militære raid, vilkårlige arrestasjoner, økte bevegelsesrestriksjoner og bruk av makt mot palestinske sivile. Dette har ført til en drastisk forverring av den allerede vanskelige humanitære situasjonen på Vestbredden. Bosettingene er ulovlige etter internasjonal lov, det samme er enhver ytterligere annektering av land og utvidelse av bosetninger, sier Flynn.
I over ti år har Norsk Folkehjelp samarbeidet med Fagforbundet for å bryte alle norske bånd til okkupasjonen.
– Mer enn noen gang er det viktig at norske aktører sørger for at deres investeringer ikke er knyttet til brudd på folkeretten på okkupert land, sier Flynn.