Brenner for å bidra
Flere nye Norsk Folkehjelp-lag er etablert i etterkant av dramatiske hendelser lokalt. Både i Hustadvika og på Øvre Romerike har nye mannskaper i høst deltatt på kurs for å kvalifisere seg som redningsmannskaper.
23. mars 2019 havnet cruiseskipet Viking Sky i havsnød i Hustadvika i Møre og Romsdal. Besetning og passasjerer, totalt 1373 personer, ble evakuert med helikoptre og fraktet til et midlertidig mottakssenter i Brynshallen på Hustad. David-André Bruun var daglig leder i Bryn IL, og havnet plutselig midt oppe i en stor katastrofe.
– I løpet av en halvtime hadde vi samlet 70 personer fra lokalmiljøet i hallen. Det sier noe om dugnadsånden i ei bygd med et par tusen innbyggere, sier han.
Bruun tilbrakte 42 timer i hallen, hvor han sammen med andre frivillige sørget for å servere mat og drikke til dem som jobbet i redningstjenesten.
– De frivillige fra Norsk Folkehjelp var dyktige og profesjonelle, og etter katastrofen bestemte jeg meg for å etablere et nytt lag i Hustad. Jeg begynte å ringe rundt til ressurssterke personer og spørre om de ville bli med, forteller han.
1. oktober i 2021 ble laget formelt stiftet, og har allerede 60 betalende medlemmer.
– Ti personer har foreløpig gjennomført kurs i søk og redning, og seks til venter på kursplass. Vi øker stadig medlemsmassen, og har dessuten fått nesten tusen følgere på Facebook-siden vår – vi er faktisk blant de lagene som har flest følgere. Vi bruker siden til å markedsføre oss og skape engasjement i lokalmiljøet, forteller Bruun.
Viktig rolle i lokalsamfunnet
Norsk Folkehjelp Hustadvika har inngått en langsiktig leiekontrakt med eierne av det lokale bedehuset, og har også fått sponset gratis fibernett i tre år.
– På loftet har vi etablert et eget KO utstyrt med alt vi trenger hvis det oppstår en hendelse. Vi har møter omtrent to ganger i måneden, og har allerede bistått en nabokommune i et skarpt oppdrag, sier Bruun.
Han roser støtten laget har fått både fra Norsk Folkehjelp sentralt og fra Norsk Folkehjelp Nesset.
– De har vært helt enestående. Vi har fått uniformer og utstyr og alt vi trengte for å komme i gang, opplyser han.
Norsk Folkehjelp Hustadvika er allerede innlemmet i Hustadvikas kommunes beredskapsplan.
– Vi har en viktig rolle i lokalsamfunnet, derfor må vi også ta oppgaven vår seriøst. Motivasjonen og engasjementet blant våre aktive medlemmer er helt unik, og gjennom kursene bygger vi kompetanse. Jeg fikk selv en aha-opplevelse da jeg deltok på kurset i søk og redning. Den kunnskapen jeg fikk kan jeg få bruk for når som helst – jeg kan faktisk bidra til å redde livet til noen i min egen familie, sier Bruun.
Norsk Folkehjelp Hustadvika er med i et pilotprosjekt i Norsk Folkehjelp om vannredning.
– Hovedfokuset vårt er sjø og fjell, derfor er det helt naturlig at vi spesialiserer oss på redning i vann, forteller Bruun.
Utfordrende oppstart
Hans Jørgen Strand bor i Eidsvoll, og ønsket å engasjere seg i frivillig redningsarbeid etter leirskredet på Gjerdrum natt til nyttårsaften 2020.
– Jeg satt på sidelinja og følte på håpløsheten. Jeg kjente at jeg ønsker å bidra når mennesker er i nød, så jeg gjorde noen undersøkelser på nett og landet på Norsk Folkehjelp. Det er en organisasjon som passer meg godt fordi den er opptatt av søk og redning, forteller han.
Norsk Folkehjelp hadde tilfeldigvis allerede planer om å starte et nytt lokallag på Øvre Romerike, siden det ikke fantes noe lag mellom Lørenskog og Hamar. Hans Jørgen Strand og to andre som deltok på et informasjonsmøte takket ja til å starte det nye laget med Strand som leder. Laget ble formelt etablert i mars.
– Det har vært utfordrende å starte et nytt lag under koronapandemien, men foreløpig har vi 18 medlemmer, hvorav fem er aktive. Noen av oss har kurs i førstehjelp fra før, og vi satser på å få sendt flere på kurs etter hvert, sier han.
Sterk dugnadsånd
Hans Jørgen Strand har engasjert seg i frivillig arbeid tidligere, men det var Gjerdrum-katastrofen som sendte ham i retning av søk og redning.
– Jeg har alltid likt å bidra, og når du får en slik hendelse så tett på blir det veldig dramatisk. Jeg kjenner flere som deltok i redningsarbeidet, og følte på at jeg bare satt hjemme mens de sto midt oppe i katastrofen, sier han.
– Dugnadsånden i Norge er veldig sterk når hendelser oppstår, men det er ikke så lett å bidra som privatperson. Gjennom Norsk Folkehjelp er det frivillige arbeidet satt i system, legger han til.
Planen for Norsk Folkehjelp Øvre Romerike framover er først og fremst å bygge opp en gruppe med godkjente mannskaper som kan få fotfeste i regionen og etablere kontakt med nødetater og andre frivillige organisasjoner i området.
– Vi jobber også med å få på plass kjøretøy og annet utstyr, og med å profilere oss slik at de som bor her i området vet at vi finnes, sier han.
Foreløpig har laget hatt sine møter enten hjemme hos Strand eller på Nebbenes kro.
– Vi har fått noen innspill til lokaler som kan være aktuelle for oss, men foreløpig har vi prioritert å få på plass det vi trenger for å kunne delta i søk- og redningsaksjoner. På lengre sikt må vi ha vårt eget lokale. Det er mye utstyr som skal lagres, så da er det greit å ha et depot, sier Hans Jørgen Strand.