Ber folkehjelpere i hele Norge om å bli med på varetelling: – Vi må ha et totalforbud mot okkupasjonsvarer
Norsk Folkehjelp har startet en landsdekkende varetelling av varer fra ulovlig okkuperte områder på Vestbredden.
7. mars kom regjeringen med nyheten om at de fraråder all handel og næringsvirksomhet med de ulovlige israelske bosettingene i Palestina. Selv om dette er godt nytt, mener Norsk Folkehjelp at dette ikke er nok, forteller leder for Sentralt samfunnspolitisk utvalg i Norsk Folkehjelp Ingrid Aspelund.
– Vi må ha et totalforbud mot okkupasjonsvarer, konstaterer Aspelund.
Les også: Grensene må åpnes -uhindret humanitær tilgang nå!
Fremdeles okkupasjonsvarer i norske butikker
En bosettervare er en vare som stammer fra en ulovlig israelsk bosetning på okkupert palestinsk område. Bosetningene anses av FN som ulovlige ifølge folkeretten. Bosetningene fører til omfattende brudd på palestinernes rettigheter i form av beslaglegning av jord, tvangsflytting, hemming av bevegelsesfrihet, og voldelige angrep og trakassering fra bosetterne. I dag bor det over 700.000 ulovlige bosettere på Vestbredden.
I 2019 bestemte EU-domstolen at alle næringsmidler med opprinnelse i områder okkupert av Israel skal merkes med hvilket område produktet kommer fra, og at det kommer fra en israelsk bosetting dersom det er tilfelle. Dette gjelder også varer solgt i Norge. På tross av krav til merking og regjeringens råd i mars, finnes det fremdeles slike okkupasjonsvarer hos norske forhandlere.
– Vi kan ikke sitte og vente på politikerne når det fremdeles finnes varer i butikkene våre som kommer fra ulovlige bosettinger, understreker Aspelund.
Sentralt samfunnspolitisk utvalg i Norsk Folkehjelp har derfor lansert en egen toårig kampanje: Varetelling for Palestina.
– Gjennom en egen varetelling, en varetelling for Palestina, ønsker vi å belyse den norske dobbelstandarden, hvor man sier at bosettingene er etablert i strid med folkeretten, men samtidig tillater salg av bosettervarer i våre butikker, forklarer Aspelund.
Les mer om kampanjen: Varetelling for Palestina
Teller varer i hele landet
Kampanjen springer også ut av et konkret ønske fra flere av Norsk Folkehjelps lokallag om å kunne bidra til å få slutt på okkupasjonen av Vestbredden, og flere lokallag er de kommende ukene i gang med egne varetellinger i sine lokalsamfunn.
– Med kampanjen ønsker vi også å bevisstgjøre butikkeiere og forbrukere om disse produktene. Lokallagene våre er også med på å dele kampanjemateriell og invitere lokale samarbeidspartnere med på varetellingene, sier Aspelund.
Varetellingen forgår blant annet på sosiale medier, der Norsk Folkehjelps medlemmer og samarbeidspartnere er oppfordret til å dele eventuelle funn av bosettervarer med emneknaggen #VaretellingPalestina.
Les også: Viktig signal fra regjeringen om handel med ulovlige bosettinger