Ba Taliban om å erklære fortsatt støtte til humanitær minerydding i Afghanistan
Som eneste representant for den humanitære mineryddingssektoren i møtet mellom Taliban og norske bistandsorganisasjoner i Oslo i ettermiddag, hadde Norsk Folkehjelp en klar oppfordring til Taliban: Å respektere de humanitære prinsippene og gi en forsikring om videre mineryddingsaktivitet i Afghanistan.
Under møtet var de norske humanitære organisasjonene samstemte i sitt krav om at Taliban må respektere humanitære prinsipper, og sikre at organisasjoner som er til stede i landet får mulighet til å jobbe i tråd med disse. At alle ansatte, uansett kjønn kan gis mulighet til å jobbe fritt og selvstendig, ble også fremhevet.
Afghanistan anses for å være det landet på verdensbasis som er verst rammet av eksplosiver. Sivilbefolkningen betaler en høy pris for enorme mengder landminer og eksplosiver som ligger igjen etter tiår med krig. Siden 1978 har landminer, klasebomber og andre eksplosiver drept og lemlestet nær 35 000 mennesker. Så sent som i 2020 ble det registrert nesten 1500 mineofre.
- For bare et par uker tilbake ble åtte små barn drept etter å ha lekt med en granat i en landsby i Nangarhar-provinsen, øst i landet. Dessverre er grusomme ulykker som denne ikke uvanlig i Afghanistan, bekrefter seksjonsleder i Norsk Folkehjelp, Emil Jeremic, som representerte Norsk Folkehjelp i møtet med Taliban.
Humanitær minerydding er en viktig forutsetning for å sikre en trygg fremtid for en krigsherjet afghansk befolkning. Mineryddingsprogrammet i Afghanistan ble opprettet i 1989, og er det eldste og blant de største i verden. Det var det første humanitære mineprogrammet som omfattet hele spekteret av aktiviteter, som minerydding, destruering av våpenlagre, minebevisstgjøring, bistand til overlevende og påvirkningsarbeid.
- Historisk sett har Afghanistans humanitære mineprogram vært til inspirasjon for andre land, og Afghanistans tilslutning til Minekonvensjonen og Klasevåpenkonvensjonen har vært en viktig drahjelp i det globale arbeidet med å bekjempe miner og eksplosiver, sier Jeremic.
Talibans maktovertakelse har imidlertid utløst stor bekymring for fremdrift i programmet. En av årsakene til dette er at internasjonale sanksjoner vanskeliggjør pengeoverføringer, som er en forutsetning for å kunne opprettholde aktivitet.
- Banksystemet i Afghanistan har kollapset, og sanksjonene hindrer humanitære aktører fra å levere bistand. Om dette ikke blir løst vil den humanitære krisen forverres, forklarer Jeremic.
I sitt innlegg ba Norsk Folkehjelp Taliban om å utstede en offisiell erklæring om fortsatt støtte til det afghanske mineprogrammet.
- For de humanitære mineryddingsoperatørene på bakken vil eksplisitt støtte og eierskap fra Talibans side bety aksept, tilgang og sikkerhet i en krevende kontekst, sier Jeremic.
Norsk Folkehjelp har et spesielt mandat i Afghanistan, med ansvar for kvalitetssikring av all amerikanskstøttet mineryddingsaktivitet. Ifølge Jeremic er ansatte tilbake på jobb i Kabul etter en periode med suspendert aktivitet mens man avventet utviklingen i landet.