Angrep på Norsk Folkehjelps partner i Stortinget
FrPs Himanshu Gulati spør 4. mars 2020 utviklingsminister Dag-Inge Ulstein fra KrF om "hvordan norske myndigheter sørger for at organisasjoner som mottar norske bistandsmidler, ikke direkte eller indirekte kanaliserer norsk støtte til organisasjoner som virker mot norsk utenrikspolitikk og som selv vil være diskvalifisert fra å motta norsk bistand? I denne saken blir Norsk Folkehjelp og vår partner UAWC navngitt som eksempel på slike organisasjoner.
Hva betyr dette og hvorfor vekker dette sterke følelser hos Norsk Folkehjelp?
Styrke lokale organisasjoner og fremme demokratiske prosesser
Norsk Folkehjelp støtter palestineres legitime rett til selvstendighet og frihet fra undertrykking, okkupasjon og påtvunget eksil. I dette arbeidet er det først og fremst palestinerne selv og deres evne til å stå på i hverdagen for en bedre framtid som er vårt utgangspunkt. I tillegg vil Norsk Folkehjelp bidra til et internasjonalt press for at okkupasjonen må avsluttes. Vi har drevet bistandsarbeid i Palestina siden 1987 og har kontor i Gaza by. Det langsiktige målet er å bidra til å skape en positiv politisk, sosial og økonomisk utvikling for undertrykte grupper. Norsk Folkehjelp jobber for dette gjennom å styrke lokale organisasjoner og fremme demokratiske prosesser på grasrotnivå, og støtte de lokale organisasjonenes innsats i lokalsamfunnet.
I denne sammenhengen utpekes Norsk Folkehjelps samarbeidspartnere regelmessig som terrorister. Denne gangen er det jordbrukerorganisasjonen UAWC på Vestbredden, som blir offer for en slik strategi. Hvis UAWC blir betraktet som terrorister, mister israelske myndigheter en brysom kritiker av den israelske okkupasjonen av palestinske områder.
Politisk virkemiddel
Internasjonalt har beskyldninger om terror lenge blitt brukt for å ramme meningsmotstandere. De man er uenig med blir stemplet som terrorister, og deretter forsøker man å hindre deres lovlige og legitime virksomhet. Denne utviklingen representerer en farlig tendens som innskrenker det demokratiske handlingsrommet. FrPs Himanshu Gulati har nå latt seg inspirere og brakt det hjem til Stortinget.
Saken FrPs Himanshu Gulati målbærer er svært alvorlig og bør behandles deretter: En ansatt i en av Norsk Folkehjelps partnerorganisasjoner beskyldes av Israelske myndigheter for å være ansvarlig for drapet på en Israelsk tenåring. Det må understrekes at den mistenkte så langt ikke er funnet skyldig i noe, men var nær ved å dø som følge av grov tortur under forhør. Ifølge israelske medier var torturen godkjent av en israelsk domstol. Ingen land har under noen omstendigheter lov til å bruke slike avhørsmetoder og ingen bevis som er fremskaffet under tortur kan brukes i en rettferdig rettssak.
Tvilsom kilde
Himanshu Gulati oppgir den israelske organisasjonen NGO Monitor som kilde for påstandene. NGO Monitor er en aktør som mer enn gjerne deler ut tittelen terrorist til alle de er uenige med. Enten direkte eller ved å etablere fiktive koplinger eller assosiasjoner mellom sine meningsmotstandere og terrorisme. Det er sterke krefter i verden som jobber mot internasjonale lover og rettigheter gjennom å bevisst sverte og forfølge legitime meningsmotstandere. En av dem som er flinkest til dette er nettopp NGO monitor, som selv hevder de er en uavhengig forskningsinstitusjon.
Også EU - i likhet med en rekke andre aktører - får sine aktiviteter stemplet av NGO Monitor. Slike påstander blir gang på gang grundig tilbakevist av en rekke uavhengige og troverdige kilder. I 2014 ble NGO Monitors rapporter - av EUs ambassadør til Israel, Lars Faaborg-Andersen - beskrevet som “tendensiøse undersøkelser, intenderte unøyaktigheter og direkte EU-fiendtlig propaganda”. Israels tidligere ambassadør til Sør-Afrika, Ilan Baruch, omtalte i september 2018 NGO Monitor sin virksomhet som “spredning av villedende og tendensiøs informasjon, tildekt som seriøs dybdeforskning”. Den israelske avisen Haaretz plasserer organisasjonen på den ytterste høyrefløy i Israel.
Som kilde er NGO Monitor svært tvilsomme. De oppfattes av svært mange som et propagandakontor for den nåværende israelske regjeringen og det er offentlig kjent at den har vært delvis finansiert av den israelske staten. De er ikke lenger åpne om hvem som støtter dem økonomisk Men det er denne organisasjonens virkelighetsframstilling og politiske målsetninger som nå fremmes i Norge av FrP.
Undergravning og terrorstempling
Norsk Folkehjelp mener FrPs Himanshu Gulati trår feil når han - basert på tvilsom og ensidig informasjon - konkluderer i skyldspørsmålet i en svært komplisert internasjonal sak. Han holder også arbeidsgiver medansvarlig i eventuelle lovbrudd uten dokumentasjon. Fra vårt ståsted bidrar Gulati gjennom å målbære et politisk syn i en alvorlig og kompleks internasjonal konflikt, i å undergrave og terrorstemple lovlige organisasjoner som fremmer menneskerettigheter og demokratiske verdier. Det er en utvikling Norsk Folkehjelp - i likhet med et samlet internasjonalt sivil samfunn - ser som maktpåliggende å motarbeide.
Norsk Folkehjelps ståsted og fakta
Norsk Folkehjelp tar sterk avstand til terrorisme og terrorhandlinger.
UAWC er en legitim palestinsk organisasjon
a. UAWC er en legitim palestinsk organisasjon med en viktig plass i det palestinske sivilsamfunnet. Utover å forsvare palestinernes rett til suverenitet, spiller de også en viktig rolle i å holde palestinske myndigheter ansvarlige.
b. UAWC tar og har tatt avstand fra terror og terrorangrep.
c. Påstandene om UAWC og lenken til terror har blitt fremsatt en rekke ganger siden 2009 av ulike pro-israelske miljøer – australske myndigheter renvasket de etter en grundig revisjonsundersøkelse i 2012. Israelske myndigheters praksis har vært å stenge ned organisasjoner og innføre utreisebegrensninger, noe som ikke har omfattet UAWC.
d. Samer Arbid er ansatt i UAWC, men ikke mistenkt for handlingene i kraft av sitt ansettelsesforhold. Han har blitt arrestert for handlingene han har blitt anklaget for og utsatt for mishandling/tortur. Les mer på Amnestys sider og artikkel i Haaretz.
e. UAWC kan ikke holdes ansvarlige for handlinger ansatte utfører som privatpersoner.
f. Norsk Folkehjelp er dypt bekymret for bruddene på menneskerettighetene Samer og andre som har blitt arrestert i samme aksjon har blitt utsatt for, samt bekymringene for hvorvidt rettsprosessene i det hele tatt kan forsvares, eller er i samsvar med internasjonale rettssikkerhetsstandarder.
Norsk Folkehjelp har solide systemer for partnerutvelgelse
a. Støtten til UAWC er en del av Norsk Folkehjelps portefølje i Palestina finansiert gjennom en flerårig avtale med NORAD. Prosjektet tilfredsstiller alle NORADs kriterier og regelverk for støtte.
b. Vi har solide systemer for partnerutvelgelse. Vi har lang tilstedeværelse i Palestina og identifiserer partnere basert på grundige land- og maktanalyser.
c. Partnere vurderes etter kriteriene i vår partner policy. UAWC tilfredsstiller disse og er en legitim palestinsk organisasjon.
d. Norsk Folkehjelp har en policy på antiterrorlovgivning.
e. Vi screener partnere når det er påkrevd fra donorer, men ikke påkrevd fra NORAD.
Kilden til informasjonen er ikke troverdig
a. NGO Monitor er en omstridt organisasjon.
b. Påstår å være vaktbikkjeorganisasjon som skal «fremme åpenhet og transparens blant menneskerettighetsorienterte organisasjoner som jobber med den arabiske-israelske» konflikten. Gjennomgang av NGO Monitors virke viser derimot at de konsistent arbeider for å forsvare og opprettholde den israelske regjerings okkupasjon og kontroll over palestinske territorier. Dette er behørig dokumentert av Policy Working Group en gruppe israelske eks-diplomater og akademikere.
c. NGO Monitor har to hovedtaktikker: svartmale aktører som jobber mot israelske brudd på menneskerettighetene og internasjonal rett, den andre taktikken er å komme med gjentakende terror-anklager.
d. NGO Monitor gjennomfører ikke egne undersøkelser i felt, men baserer sine påstander på internettsøk og gjenbruk av tidligere fremsatte påstander. Som metode er dette langt under en akseptabel standard, og fremstår verken som troverdig eller pålitelig.
e. NGO Monitor har gått til sterke angrep på både anerkjente israelske organisasjoner slik som Human Rights Watch og Amnesty International uten klare beviser, samt donorer slik som EU.
f. NGO Monitor utøver selv ikke de standardene som de kritiserer andre for å ikke oppfylle; nemlig åpenhet og transparens; de er ikke åpne om hvem de finansieres av eller hva deres egentlige virke er.
g. Som Utenriksdepartementet uttalte i Bistandsaktuelt i februar, opplever vi at organisasjonen har en tydelig politisk slagside.
Inngår i en global trend hvor sivile og politiske rettigheter hindres, og handlingsrommet til sivilt samfunn innskrenkes.
a. Et velfungerende sivilt samfunn er grunnlaget for representativt og inkluderende demokrati, og en viktig sikring mot undertrykkelse
b. I flere og flere land over alle kontinenter blir organisasjoner og menneskers rett til å organisere seg satt under stadig sterkere press.
c. Dette skjer gjennom lovendringer, terror-lovgivning som utfordrer de humanitære prinsippene, og strengere krav fra bistandsgivere som vil begrense mangfoldet av stemmer.
d. Menneskerettighetsforkjempere står i frontlinjen for å verne om grunnleggende verdier slik som ytringsfrihet, retten til å organisere seg og forsamle seg.
Innskrenkning av handlingsrom for sivilsamfunnsaktører i Palestina – Palestinske, Israelske og Internasjonale
a. Handlingsrommet for alle sivilsamfunnsaktører i de Palestinske Territoriene er blitt spesielt hardt rammet. Dette er ikke avgrenset til Palestinske organisasjoner, men også israelske organisasjoner og internasjonale NGOer.
b. CIVICUS Monitor – en global anerkjent tenketank på sivilt samfunn dokumenterer i sin årlige analyse en opptrapping av svertekampanjer rettet mot palestinske frivillige organisasjoner, israelske menneskerettighetsorganisasjoner, samt internasjonale NGOer fra den israelske staten og pro-israelske grupper i 2019. Les hele analysen for 2019 her
c. Ubegrunnede verbale angrep, feilinformasjons-kampanjer og påståtte koblinger til terrorisme er vanligst, sammen med «ubegrunnede» varslinger til finansieringskilder for sivilt samfunn. d. EU har uttalt at påstandene er « ubegrunnede og uakseptable »
e. FNs spesialrapportør for menneskerettighetssituasjonen i de Okkuperte Palestinske Territoriene er svært bekymret over økende ubegrunnede angrep på menneskerettighetsorganisasjoner for å delegitimere og hindre deres arbeid, dette meldte han i sin årlige rapport til Menneskerettighetsrådet.
Menneskerettighetsbrudd
Vi er dypt bekymret over menneskerettighetsbruddene som ser ut til å ha blitt begått av Israel.