Til hovedinnhold
Støtt nå

Aldri har verden vært nærmere dommedag: Etterlyser handlekraft fra regjeringens side på atomnedrustningsfeltet

Verden har aldri vært nærmere dommedag, var det nedslående budskapet til Bulletin of Atomic Scientists da de stilte dommedagsklokka i dag.

Credit ICAN atomprovesprengning 1957 Nevada
Illustrasjonsfoto fra atomprøvesprengning 1957 Nevada. Foto: ICAN

Tirsdag valgte forskere og eksperter bak Bulletin of Atomic Scientists å stille dommedagssklokka til 90 sekunder på midnatt.

Økt risiko for atomeskalering

At dommedagsklokken blir stilt fremover skyldes i stor grad Russlands innvasjon av Ukriana og det de omtaler som den økte risikoen for atomeskalering.

– FN-traktaten som forbyr atomvåpen er veien ut av dette utføret. Sammen med et soleklart flertall av FN-stater er det på høy tid at Norge begynner å ta en aktiv rolle i å få en slutt på atomvåpenkappløpet. Den beste måten å øke oppslutningen om atomvåpenforbudet er å selv slutte seg til, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Henriette Westhrin.

Etterlyser handlekraft fra regjeringens side på atomnedrustningsfeltet

Westhrin mener det er trist at Arbeiderpartiet og Høyre framstiller det som kontroversielt at FN har forbudt atomvåpen, og at de fortsetter å sette sin lit til NATOs atomvåpen heller enn å innse at atomvåpen skaper uendelig mye mer risiko enn sikkerhet.

– Med tanke på den alvorlige situasjonen verden nå befinner seg i, burde begge partier heller støtte opp om forbudet.

Henriette Westhrin
Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Henriette Westhrin. Foto: Ludvig Gundersen