20-års jubileum for FNs resolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet
Resolusjon 1325 ble vedtatt av FNs sikkerhetsråd den 31. oktober 2000. For første gang i FNs historie tok Sikkerhetsrådet stilling til spørsmål rundt kvinners roller og erfaringer i væpnede konflikter.
Norge var en viktig pådriver for resolusjonen, som slår fast at kvinner skal delta på like vilkår som menn i beslutningsprosesser knyttet til konfliktløsning, fred og sikkerhet, og at jenter og kvinner skal beskyttes mot seksualisert vold som ofte brukes som et våpen i konflikter.
Flere av våre partnere jobber med freds- og konfliktspørsmål, to av dem er Sør-Sudanesiske StewardWomen og Hope Restoration South Sudan (HRSS). Årevis med konflikt og vold preger store deler av Sør-Sudan, og kvinner og jenter er i en spesielt sårbar situasjon i landet. StewardWomen er en av organisasjonene som løfter dette problemet, og jobber for at myndigheter og lokalsamfunn skal ta aktive grep i bekjempelsen av vold mot kvinner.
Josephine Chandiru er leder for StewardWomen, og forklarer at de støtter kvinners rettigheter gjennom representasjon i domstoler. I 2019 ble det organisert 17 meklingsmøter ved StewardWomens rettshjelpssentre og ved familiedomstolene, i et forsøk på å sikre mer fred og stabilitet i de aktuelle lokalsamfunnene. Gjennom disse meklingene fikk 107 kvinner og jenter, som har opplevd og overlevd kjønnsbasert vold, hjelp.
StewardWomen har også lagt til rette for to mobile rettsmøter i Nimule og Magwi-områdene i Eastern Equatoria State. Dette er områder som ikke har har faste domstoler. Gjennom de mobile rettsmøtene ble 35 saker, som blant annet involverte seksuell vold mot kvinner, løftet.
Miljøkamp som fredskamp
Olje er en av de viktigste naturressursene i Sør-Sudan og inntektene fra industrien utgjør over 90% av regjeringens årlige inntekt. Forvaltningen av disse inntektene har imidlertid vært heller tvilsom, noe som har vært og er en medvirkende årsak til den brutale væpnede konflikten som har rammet landet. Sør-Sudan har lovverk som er tydelig på hvordan olje skal produseres, forvaltes og selges, og hvordan inntektene fra det skal fordeles på en måte som er transparent og til fordel for innbyggerne i landet. Dette lovverket har ikke vært fulgt de siste årene.
Blant annet har forurensing fra næringen vært et stort problem, noe som naturlig nok har skapt mye friksjon i ulike lokalsamfunn. her kommer organisasjonen Hope Restoration South Sudan (HRSS) inn. Med leder Angelina Nyajima i spissen forsøker de å minimere konflikt ved å jobbe for bedre beskyttelse av natur og miljlø, og mer transparens i hvordan oljepengene blir brukt.
Det er et viktig mål for oss at noen av inntektene fra oljeindustrien skal komme lokalsamfunnene til gode. En av våre største seire var da Sudd Petroleum Operating Company i (SPOC) Tharjath, Koch County, gikk med på å reparere borehull som er kritiske for vanntilgangen til lokalsamfunnene i området.
I tillegg til dette har Angelina og hennes team også jobbet med å organisere lokalsamfunn for å sikre at deres stemmer blir hørt og at de stiller myndighetene til ansvar. Dette har blant annet ført til opprettelsen av en County Development Committee (CDC) som består av kvinner, ungdommer og sivilsamfunn.
Vi er utrolig stolte av våre partnere som hver dag jobber for fred i det som ofte er en utrolig utfordrende kontekst. Kvinner som Josephine og Angelina er med på å bevege verden i riktig retning, og er perfekte eksempler på den viktige rollen kvinner spiller i både forebygging av konflikter og fredsbevaring, og hvordan deres deltakelse er nødvending for å sikre at kvinners synspunkter og behov blir tatt til følge.