Raskatastrofen i Gjerdrum: «Alle må ut. Nå.»
I de dramatiske timene etter skredet i Gjerdrum får frivillige oppgaven å evakuere sykehjemmet, som ligger i nærheten av skredkanten. Her forteller to av dem om en innsats de aldri vil glemme.
Katastrofealarmen i Norsk Folkehjelp har gått over hele Østlandet, og det tar bare to minutter fra alarmen går, til ni beredskapsambulanser melder seg til tjeneste og setter kursen mot Gjerdrum.
Beredskapsambulansene er en støtte til den offentlige ambulansetjenesten, og kan bidra til å avlaste de offentlige ressursene ved behov. Denne dagen er det behov for alle tilgjengelige ressurser, enten de er offentlige eller frivillige.
I morgentimene i Gjerdrum pågår en hektisk redningsaksjon, og ingen har ennå full oversikt over hendelsen. Det man vet er at kommunens sykehjem med sine 40 sengeplasser, ligger i umiddelbar nærhet til skredet og må evakueres. Oppdraget koordineres av det offentlige, som ber de frivillige om hjelp til å utføre selve evakueringen.
– Når vi kommer til Gjerdrum, møter vi et hav med blålys. Vi blir satt rett i innsats. Alle beredskapsambulansene på stedet beordres til sykehjemmet for å evakuere, sier Ronny Frantzen.
Han har 25 års erfaring som frivillig Norsk Folkehjelp, men dette skal bli en dag han aldri vil glemme.
– Vi har ingen forståelse av hvor bruddkanten er, men ser at helikopteret henger rett foran oss, så vi skjønner at den er i nærheten, sier Frantzen.
Vi får beskjed om å hente alle evakueringsseil i bilene
Koronavirus på sykehjemmet
Evakueringen byr tidlig på utfordringer: På grunn av fare for strømbrudd kan de ikke bruke heisene. Sykehjemmet er også preget av et koronautbrudd, og seks pasienter med covid-19 må evakueres av frivillige i fullt smittevernutstyr. Disse pasientene evakueres først og kjøres med blålys til Aker sykehus i Oslo.
Deretter kan evakueringen av resten av pasientene begynne.
– For å jobbe mest mulig effektivt, hentet noen pasientene ut fra rommene. I gangen møtte vi dem med bårer og fraktet dem ut til beredskapsambulansene, sier Frantzen.
Men så får de beskjed om at det har gått et ras bare 30 meter fra sykehjemmet. Politiet på stedet skynder på prosessen betraktelig.
Vi får heldigvis de siste pasientene ut. Noen på bærestoler, andre på evakueringsseil.
– Vi får beskjed om å hente alle evakueringsseil i bilene. Dette er en plastduk med håndtak som sjelden vi bruker. Men dette var en kritisk situasjon, sier Frantzen.
Aldri utrygg
På dette tidspunktet er også Roger Bjerknes, som kjører en beredskapsambulanse fra Drammen og Sande, inne i sykehjemmet.
– Det var en klar og tydelig beskjed i CapsLock: Alle må ut. Nå.
– Vi får heldigvis de siste pasientene ut. Noen på bærestoler, andre på evakueringsseil. Jeg ser også noen som bare blir båret mellom to innsatspersonell, forteller han.
Selv om omgivelsene er kaotiske, føler Bjerknes seg trygg.
– Det sto folk på utsiden som fulgte med på skredsituasjonen, så jeg visste at noen hadde oversikt. Jeg følte det var så trygt som det kan være i en slik situasjon, sier Bjerknes.
– Når vi kommer ut døra må vi bare få de evakuerte inn i bilene og komme oss av gårde, sier han.
Der og da klarte vi nok ikke helt å ta situasjonen innover oss.
Disse pasientene kjøres til Gardermoen, og igjen vanskeliggjøres situasjonen av koronaviruset. Det er vanskelig å finne plass til alle evakuerte på hotell og sykehus. Det blir derfor litt ventetid før pasientene blir kjørt til Aker sykehus og får ei ordentlig seng å ligge i.
Gode makkere
Roger og Ronny kjører bilene, mens deres makkere, Lena Louise Vinje-Christensen og Eystein Leirheim sitter bak i bilene sammen med pasientene. Her kan de gjøre en grundigere undersøkelse, sjekke blodtrykk og ta en ordentlig prat med dem. Det går heldigvis bra med begge deres pasienter, til tross for den dramatiske evakueringen.
Det er første i ettertid Roger innser hva de har vært med på.
– Da blir det veldig nært. Der og da klarte vi nok ikke helt å ta situasjonen innover oss. Vi ser ikke skredet mens vi er der og har ikke noe inntrykk av hvor stort dette er, eller hvor mange som er rammet. Men jeg er stolt av at vi greier å løse oppgaven vår og er en støtte til de offentlige ressursene, sier Bjerknes.
Beredskapsambulanser fra Norsk Folkehjelp i Oslo, Hadeland, Sande og Drammen, Horten, Moelv og Rena deltok i redningsaksjonen.