Skal gi kvinner et bedre fotfeste i samfunnet
Kvinner Kan-kursene er avhengige av å ha engasjerte og nysgjerrige deltakere som bidrar med sine erfaringer og synspunkter. Like viktig er det å ha kursholdere til å peke diskusjonene i riktig retning, og dele nyttig kunnskap om alt fra likestilling til jobbsøking.
Tekst: Minka Salonen
Norsk Folkehjelp har siden 2001 hatt et internasjonalt samarbeid med kvinnenettverket i Arbeiderpartiet, og arbeidet med kvinnenettverket ble lokalisert med Kvinner Kan-kurs for innvandrerkvinner bosatt i Norge i 2003.
Siden den gang har ulike kurs blitt holdt for flere tusen kvinner rundt om i landet med flere samarbeidspartnere. Hovedmålet med arbeidet er å gi innvandrerkvinner et nettverk og lærdom om ulike tematikker som kan bidra til å løfte dem og deres selvstendighet.
Lærdommen ligger i at aktiv deltakelse er nøkkelen til integrering. Derfor er kursene aktivitets- og diskusjonsbaserte. Kursholderne og kursdeltakerne samarbeider om å gjøre kurset givende for alle parter.
Tematikkene som oftest løftes frem er:
- Demokrati, menneskerettigheter, likestilling og valg
- Kommunikasjon med individuelle presentasjoner
- Nettverksbygging og muligheter for å få arbeid
Kursholderne jobber alltid i par, og får opplæring i hvordan kursene kan settes opp, og hvordan man skal nærme seg ulike temaer på en lærerik og engasjerende måte.
Gir kvinner et bedre forfeste i samfunnet
Kvinner Kan er et lavterskeltilbud som har til formål å gi kvinner et bedre fotfeste og forstå mer av sin kapasitet som arbeidstaker, forelder og kvinne.
Mange av kvinnene kommer fra forskjellige land med ulike språk og kulturer, og Kvinner Kan- kursene er derfor en gyllen arena for å dele erfaringer med andre og lære skikker og normer fra det norske samfunnet. I tillegg er det viktig å snakke om hva Norge forventer av dem, som å ta del i foreldremøter på skolen, og delta i møter i borettslaget.
Viktig å fremme kvinnekampen i Norge
En av kursholderne, som også lærer opp nye kursholdere, Asgerd Vetlejord, ble først grepet av hvor opptatte minoritetskvinnene var av likestilling. Hun forteller at likestillingen i flere av landene kvinnene kommer fra, ikke er kommet like langt som i Norge, og det er derfor viktig å fremme opplæring av kvinnekampen i Norge.
Asgerd forteller at noe av det viktigste hun har lært gjennom årene som kursholder er at hvis kvinner står sammen, så kan man få til mye. Derfor er nettverksbygging som tematikk noe av det viktigste som gjennomgås i kurset; kvinnene får kjennskap til andre i liknende situasjoner der alle kan lære av hverandres erfaringer.
Gir dem et trygt rom
Kvinner Kan-kursets fleksible metoder åpner også opp for en åpen arena for utforsking og utprøving av tanker og ideer.
Metodene som brukes i Kvinner Kan oppmuntrer deltakerne til å dele egne impulser og erfaringer gjennom samtaleaktiviteter og diskusjoner. Målet er å få kvinnene til tale, og gi dem rom og trygghet til å øve seg på å snakke i forsamlinger. Den fleksible kursmodellen kan tilpasses kvinner av ulike nasjonaliteter og aldre, og mer spesifikke temaer kan inkluderes etter behov.
– Alle kvinner kan ha godt av kurset
Fatimé Remadji Kabo er aktiv medlem i solidaritetsungdommen i Norsk Folkehjelp. Hun deltok i opplæringen for kursholdere i høst, og skal etterhvert holde Kvinner Kan-kurs for innvandrerkvinner.
Opplæringens fokus ligger i å bli kjent med de ulike tematikkene, samt hvordan kvinnene kan engasjeres i diskusjoner. Rollen som kursholder innebærer å lære bort, men også å være ordstyrer og lede samtalene i riktig retning, samtidig som man kan bli møtt med sterke personlige historier.
Samtaleemnene er universale, og nyttige for enhver kvinne, mener Kabo.
– Jeg føler at alle kvinner kunne hatt godt av dette kurset, men som minoritetskvinne er man ekstra sårbar. Det er de færreste minoritetskvinner som har lederroller eller en plass i politikken, og derfor er det ekstra viktig å styrke denne gruppen og gi dem et nettverk og tilhørighet, sier hun.
Fatimé ønsker å bidra til at kvinnene får verktøy til å møte det norske arbeidslivet med kunnskap om arbeidstakernes rettigheter og selvtillit.