Viruset rammer ulikt både internt i land, og mellom land. De mest sårbare vil rammes hardest. Vi risikerer også stigmatisering der sårbare grupper som flyktninger og slumbeboere rammes på grunn av bo- og helseforhold, og også får skylda for smittespredning i resten av befolkningen. Ett eksempel er i Libanon der Norsk Folkehjelp er spesielt bekymret for de palestinske leirene og syriske flyktninger. Finanskrisen og protestene i landet kan føre til veldig alvorlige konsekvenser. I Sør-Afrika er det mye snakk om at smitten kommer med utlendinger. Det har vært mange rasistiske angrep i regionen tidligere og det er en stor risiko for mer vold i townships som følge av korona.
Totalitære og udemokratiske stater underkommuniserer også tall og risiko. Mange steder har befolkningen liten tillit til det myndighetene sier, og frykter (med rette) at stater vil bruke koronasmitten som en unnskyldning for å innskrenke politiske og sivile rettigheter. Det øker også sårbarheten og risikoen for at epidemien kan spre seg ukontrollert.
Afrika
- Sør-Afrika
Norsk Folkehjelps partner Abahlali baseMjondolo har tydelig støttet tiltakene som er innført av den sørafrikanske presidenten, men de har kritisert at rådene for slumboerne ikke er mulig å gjennomføre.
Abahlali har, i samarbeid med andre partnere av Norsk Folkehjelp, arbeidet for at utkastelser skulle stilles i bero, dette ble godkjent og kunngjort av Justisdepartementet. Boligministeren samarbeider med Abahlali for å imøtekomme behovene til beboere i slumområder.
Abahlali deler også ut mat- og hygieneprodukter i uformelle boliområder.
Gårdarbeidere er essensielle arbeidere som en del av matvareproduksjon/distribusjon. De er utsatt for risiko ved at arbeidsgiver utnytter dem, ved at de mangler hygieneartikler og har dårlige sanitære forhold. Forbundet for gårdsarbeidere, CSAAWU, distribuerer mat- og hygieneartikler, og de produserer og distribuerer informasjonshefter om helsevern og juridiske rettigheter.
Norsk Folkehjelps partnerorganisasjon MACUA driver et suppekjøkken og distribuerer informasjon og såpe i gruvesamfunn, som er spesielt sårbare både økonomisk og helsemessig.
Right2Know-kampanjen rapporterer om at utplasseringen av sikkerhetsstyrker (politi, militære og private selskaper) for å håndheve nedstengningen truer demokratiet og menneskerettigheter. R2K har, sammen med den sørafrikanske menneskerettighetskommisjonen, opprettet et overvåkningssystem med aktivister på bakken som skal overvåke brudd på menneskerettighetene.
- Mosambik
- Zimbabwe
- Sør-Sudan
- Rwanda
Latin-Amerika
- Guatemala
- El Salvador
- Honduras
- Cuba
- Bolivia
- Ecuador
- Colombia
Midtøsten
- Libanon
- Palestina
- Irak
Asia
- Myanmar
- Kambodsja