Jobbsøking og CV-bygging i Steinkjer
Jobbsjansen Steinkjer og Norsk Folkehjelp har hatt en intensjonsavtale med samarbeid siden 2019. Siden den gang har det blitt holdt tre Kvinner Kan-kurs, med målsetting om å gjennomføre kurset minst én gang i året. Gjennom Lokallaget i Steinkjer har samarbeidet mellom Jobbsjansen og Norsk Folkehjelp forblitt tett.
Tekst: Minka Salonen
Prosjektleder i Jobbsjansen Steinkjer, Einar Nilsen, poengterer at samarbeidet har vært stabilt og trygt, med de samme kursholderne Inger Sylvia Johannesson og Asgerd Vetlejord gjennom alle de tre årene. Samarbeidet har vært svært nyttig i møtet med minoritetskvinner.
Fokus på jobbsøking og CV-bygging
Jobbsjansens egne metoder er individtilpasset, og derfor er det ikke mye felles opplegg eller aktiviteter for kvinnene. Det er fokus på jobbsøking og CV-bygging, som alle har like mye nytte av, men sett bort fra dette brukes det mest tid på individer. Kvinner Kan-metodikken gir mulighet for å samle kvinnene, da det gagner alle deltakerne gjennom tematikker som oppleves universale. I tillegg er det fint å få inn eksterne kursholdere som engasjerer og aktiviserer deltakerne. Det gir prosjektlederne i Jobbsjansen mulighet til å observere deltakerne i en annen setting, og det er veldig nyttig for å videre følge opp enkeltindividene, sier Einar Nilsen. Det handler mye om mestring, det å ta ordet og bidra. I tillegg er det en fin arena for språktrening.
Tilbakemeldingene fra deltakerne viser at Kvinner Kan-kursene gir annen kunnskap og andre erfaringer enn prosjektene ellers. De legger blant annet vekt på verdien av å møte andre kvinner, deling av erfaringer og ikke minst nyttig informasjon. Rollespill og latter blir også løftet frem.
Deltagere med ulik bakgrunn
Fleksibiliteten til Kvinner Kan-metoden gjør at kursholderne kan være i tett dialog med Jobbsjansen for å møte de spesifikke behovene til deltakergruppene. Hvert Kvinner Kan-kurs formes etter hvilke tematikker Jobbsjansen ser for seg er nyttig for de spesielle gruppene med deltakere. Likevel er det viktig å inkludere flere ulike temaer som er lærerike for innvandrerkvinner, for å fange flest mulig inn under samme kurs. Mange tematikker er også generelle, og passer derfor de fleste, som for eksempel nettverksbygging og sosial kontroll, likestilling og demokrati, eller konflikthåndtering. I tillegg er det mulighet for oppfølgingskurs om man ser et behov for et spesifikt tema som alle deltakerne syntes var spesielt lærerikt eller nyttig.
Ofte består gruppene av deltagere med ulik bakgrunn og utdanningsnivå. Dette inkluderer kvinner uten utdannelse og med lavere norskkunnskaper, men også dem som har universitetsutdanning og som lærer norsk i en raskere hastighet. Det gir rom til å dele erfaringer og lære om forskjellige utfordringer noen møter i integreringen. Dette har alle deltakerne hatt nytte av, uavhengig av bakgrunn.