Krigen er ikke over før den slutter å ta liv. Vi arbeider for en minefri verden.
Mange vil tenke at grusomhetene er over når krigen en dag tar slutt. Men eksplosivene fortsetter å true liv og helse helt til de blir fjernet og uskadeliggjort.
Dessverre brukes fortsatt klasebomber og landminer flere steder i verden. I Ukraina er nå store deler av landet dekket av livsfarlige miner.
8 av 10 som drepes eller lemlestes av miner og eksplosiver, er sivile. Over halvparten av dem er barn.
Våre 1600 modige mineryddere går på jobb hver dag med ett mål for øye: Å finne de eksplosive farene før et uskyldig barn eller en bonde gjør det.
Etter 30 års arbeid i 40 land er Norsk Folkehjelp verdensledende på mineryddingsfeltet. Vi vet så alt for godt hva som venter i Ukraina når krigen tar slutt, men er beredt til å gjøre vårt for å gi befolkningen hverdagen tilbake så raskt som mulig.
Samtidig fortsetter kampen mot de eksplosive farene i resten av verden. Hver mine vi fjerner, er ett liv spart. Hjelp oss å rydde etter krig - og gi folk tryggheten tilbake!
– Du kan ikke gjøre denne jobben uten å føle på frykt.
Almina har jobbet som minerydder for Norsk Folkehjelp i Bosnia i ett år. Det er et givende arbeid som både hun og den bosniske befolkningen får glede av.
For henne innebærer minerydding først og fremst å få frigitt land til glede for egne barn, familie og venner.
Hva vi fikk til i 2021
En landmine er et eksplosivt våpen som plasseres i bakken. Den detonerer når et menneske tråkker på den. Målet er å drepe, skade eller lemleste. En landmine blir liggende virksom i bakken tiår etter tiår, helt til noen tråkker på den eller den fjernes av en minerydder.
En klasebombe er en beholder med opptil flere hundre småbomber som slippes fra fly eller skytes opp fra bakken. Småbombene spres over et stort område, og mange av dem eksploderer ikke når de når bakken. I stedet blir de liggende igjen som tikkende bomber i flere tiår etter at en krig er over.