– Vi har mye å lære av hverandre

Monica Nervik og Beate Liberg sammen med tauredningsruppa i Comandos. Bak står rådgiver Mona Wærnes.
Monica Nervik og Beate Liberg sammen med tauredningsruppa i Comandos. Bak står rådgiver Mona Wærnes. Foto: Comandos de Salvamento

Comandos de Salvamento i El Salvador er en av Norsk Folkehjelps eldste partnere. Nå ser organisasjonene på muligheten for å utvikle et nytt samarbeid innenfor helseberedskap.

Av Ida Kroksæter
Publisert: 04. februar 2025 - 3:05
Oppdatert: 29. mai 2025 - 20:11

Beate Liberg fra Rena og Monica Nervik fra Tromsø er erfarne mannskaper i Norsk Folkehjelp, og ledere i henholdsvis Sentralt Ungdomsutvalg Sanitet og Sentralt Sanitetsutvalg. Høsten 2024 fikk de et litt annerledes oppdrag – å prøve å finne ut av hvordan frivillige i Norge og El Salvador kan samarbeide faglig for å gjøre hverandre bedre. De tilbrakte en uke med de frivillige i søsterorganisasjonen Comandos, og ble mange erfaringer rikere.

– Det var lett å oppdage likhetene mellom organisasjonene, til tross for store ulikheter mellom landene, sier Monica Nervik.

Bakgrunn for reisen
  • Landsmøtet 2023 vedtok at Norsk Folkehjelp skal styrke sammenhengen mellom nasjonalt og internasjonalt samarbeid
  • Comandos de Salvamento er en av Norsk Folkehjelps eldste partnere, og en viktig del av akuttilbudet i El Salvador
  • Organisasjonen har mange ungdommer som engasjerer seg for å hjelpe andre og få nyttig lærdom tilbake
  • Målet med reisen er å skrive en søknad til et faglig prosjekt som kommer frivilligheten i Norge og i El Salvador til gode
Vis mindre Vis mer

Et land med store utfordringer

El Salvador er det minste landet i Mellom-Amerika – på størrelse med Nord-Trøndelag – men har flere innbyggere enn hele Norge til sammen (5,7 millioner). Den politiske situasjonen i landet er også langt fra det Beate og Monica er vant med. I et møte med Equipo, en annen av Norsk Folkehjelps partnere i El Salvador, fikk de en grundig innføring i utfordringene landet har.

– Det er ikke akkurat et velfungerende demokrati. Det kuttes i de offentlige tilbudene, og det er innført en unntakslov som gjør at folk kan settes i fengsel uten rettsprosess og dom. Den skulle opprinnelig vare i et par uker, men har nå vart i 27 måneder, forteller Beate Liberg.

Unntaksloven har resultert i at to prosent av befolkningen nå sitter i fengsel.

Det var lett å oppdage likhetene mellom organisasjonene, til tross for store ulikheter mellom landene.
— Monica Nervik

– Det er ofte mennene som fengsles, så mange familier havner i fattigdom på grunn av dette. I tillegg får ikke fangene mat, så det må familiene sørge for selv, fortsetter hun.

Mange kvinner sitter også i fengsel, men av helt andre grunner.

– Både abort og spontanabort er blitt ulovlig, og straffes med mellom 25 og 50 års fengsel, forteller Monica.

Actionfylte ambulanseoppdrag

Det menneskene i dette samfunnet, hvor også helsevesenet har store mangler, de frivillige i Comandos de Salvamento jobber for å hjelpe. Organisasjonen har etter hvert blitt svært allsidig, og driver med både ambulansedrift og helsehjelp, vannredning og redning med tau.

Godt samarbeid mellom norske og salvadoranske frivillige for å gi best mulig behandling til en skadd mann.
Godt samarbeid mellom norske og salvadoranske frivillige for å gi best mulig behandling til en skadd mann. Foto: Comandos de Salvamento

– Vi fikk en demonstrasjon av vannredning og vertikal redning. Comandos har litt mer slitent utstyr enn vi er vant med, men teknikken og måten å planlegge på er ganske lik. De legger stor vekt på sikkerhet, forteller Monica.

Mest action opplevde de på utrykningene med ambulansen. Monica og Beate er godkjent som beredskapsambulansepersonell i Norsk Folkehjelp, men dette ble en litt annerledes opplevelse for dem.

– Ambulansen var en Hiace som var utstyrt med en førstehjelpsveske med bandasjer og en saturasjonsmåler som måler oksygennivået i blodet, i tillegg til en båre med stropper, sier Monica.

De er vant med langt flere verktøy å jobbe med når de er på lignende oppdrag for Norsk Folkehjelp. Samtidig er de imponert over hva kollegaene får til med lite utstyr.

– Vi rykket ut til en ulykke med en motorsyklist og en bil. Motorsyklisten hadde blitt kastet sju meter ned i grøfta. Vi måtte bruke vertikal redning og tau for å få ham opp, men vi fikk det til og fikk sendt ham til videre oppfølging. Comandos rykker ut på alt, det var bare å holde seg fast og bli med, forteller Beate.

Beate og Monica fikk snakket med mange medlemmer om hva de opplever som frivillige i Comandos. – De var veldig åpne om hva de hadde opplevd, forteller Monica.
Beate og Monica fikk snakket med mange medlemmer om hva de opplever som frivillige i Comandos. – De var veldig åpne om hva de hadde opplevd, forteller Monica. Foto: Comandos de Salvamento

Ønsker bedre kameratstøtte

Monica og Beate har over flere år vært forkjempere for en bedre kameratstøtteordning for mannskapene i Norsk Folkehjelp. Nå er denne i ferd med å komme på plass. Mannskapene i Comandos får ikke denne type oppfølging, selv om de rykker ut på svært dramatiske oppdrag.

– De blir sendt til ut til enda mer alvorlige oppdrag enn oss, men får dårligere oppfølging. De var veldig åpne om hva de hadde opplevd, og savnet et system for å bli tatt vare på, forteller Beate.

Som ungdomsleder gjorde det særlig inntrykk på henne å høre historiene fra jevnaldrende mannskaper.

Comandos drar ut med en gang det kommer en telefon, uansett hva som har skjedd. Vi kjenner godt igjen det sterke ønsket om å hjelpe.
— Beate Liberg

– Comandos drar ut med en gang det kommer en telefon, uansett hva som har skjedd. Vi kjenner godt igjen det sterke ønsket om å hjelpe, sier Beate.

Ungdommene hun snakket med, fortalte også at de får mye igjen for å være med i Comandos.

– Det hjelper dem til å få jobb senere, og de har et veldig godt fellesskap, sier Beate.

Beate Liberg forteller om den norske redningstjenesten til de frivillige i Comandos.
Beate Liberg forteller om den norske redningstjenesten til de frivillige i Comandos. Foto: Monica Nervik

Høyt respektert

I løpet av uka fikk Monica og Beate se hva Comandos betyr for folk i El Salvador. Medlemmene bærer den gule uniformen med folkehjelpslogoen med stor stolthet.

– Comandos og den gule skjorta betyr mye. Folk har veldig stor tillit til dem, og vi fikk tilgang overalt hvor vi dro, sier Monica.

Vel hjemme gjenstår den vilktigste jobben – hvordan kan de omsette lærdommen fra turen til et nyttig prosjekt?

– Vi jobber med å se på hvor vi kan søke penger og hvordan vi kan utforme et prosjekt som er nyttig for begge organisasjonene. Vi er helt sikre på at både Comandos og Norsk Folkehjelp kan lærer mye av hverandre, sier Monica.

Publisert: 04. februar 2025 - 3:05
Oppdatert: 29. mai 2025 - 20:11