Klokken er kvart på fem om morgenen den siste søndagen i juli. Det er helt stille på Nedre Bekkelaget skole når Arild Engen møter skolevakt Hildegun Holmen i vestibylen.
Veteran Engen, med over 60 år bak seg i Norsk Folkehjelp Oslo, setter på den første kannen med kaffe, og gjør klar frokost til mannskapene som fortsatt sover i etasjene over. Holmen kommer fra Norsk Folkehjelp Indre Østfold og har vært våken hele natten.
For nå starter Norway Cup – verdens største fotballturnering og Norsk Folkehjelps desidert største førstehjelpsoppdrag med over 120 førstehjelpere fra hele landet i aksjon.
Bløt start på sletta
Tusenvis av cupdeltakerne deltok på en solfylt åpningskonsert dagen før, men det holdt ikke med én solskinnsdag for å gjøre opp for flere dagers styrtregn i forkant. På første cupdag var fotballbanene på Ekebergsletta fortsatt for gjørmete til å spille på. Krisebaner med kunstgress spredt over hele Oslo måtte tas i bruk, og førstehjelpsberedskapen måtte tilpasses deretter.
Tjenesteleder Kristian Mikkelborg forklarer:
– Da måtte vi snu oss rundt og planlegge for å bemanne krisebanene. Det var 27 steder rundt omkring i Oslo som skulle dekkes opp, sier han.
Det er noe helt annet enn når alle er samlet på én slette.
– Vi fant ut at vi måtte dele opp i soner og få på plass så mange kjøretøy vi kunne. Så delte vi førstehjelperne inn i grupper, så de kunne kjøre mellom baner og patruljere. Jeg tror det fungerte veldig bra, sier han beskjedent.
Fra mandag av kunne de igjen drifte som normalt på Ekebergsletta, og resten av uken spilte været heldigvis på lag.
Fra førstehjelper til tjenesteleder
Mikkelborg har vært med i Norsk Folkehjelp i ti år. Det er syvende året på Norway Cup, og hans første som tjenesteleder. Som tjenesteleder har han det overordnede ansvaret for hele oppdraget. Det innebærer mye planleggingsarbeid i forkant, og underveis er han en del av staben som styrer gjennomføringen.
Men det var selve førstehjelpsbiten som fanget Mikkelborg for ti år siden:
– Jeg syns det er veldig givende å få være med og hjelpe andre.
Hva er det som er så bra med å være med på Norway Cup?
– Du får jo mye erfaring, og får behandle mange forskjellige type skader.
Du lærer mye av det, og det er nok derfor folk kommer tilbake hvert år, forklarer han.
Fra Troms for å bidra
Norsk Folkehjelp Oslo er helt klare på at de ikke kunne gjennomført denne tjenesten uten mannskaper fra andre lokallag. I løpet av en Norway Cup skal nemlig 1400 små og store skader behandles.
– Det er jo en livsstil, konstaterer Rune Nilsen, som til vanlig kjører syketransport ved Universitetssykehuset Nord Norge (UNN) i Tromsø.
– Det beste er å møte nye kollegaer, og kunne snakke med dem og lære av dem, sier han.
– Steike gode vaffelkaker har de også, forteller Madeleine Jensen, som jobber på akuttmottaket på UNN.
– Det er et av høydepunktene – å få vafler, frukt og boller på post. Det er bare helt konge!
Det er verken første eller siste gang de er med på Norway Cup.
– Jeg kunne ikke vært foruten dette, sier Nilsen.
– Det e applaus når vi kjæm, men forhåpentlig ikkje når vi fer, ler Jensen.
Stort engasjement hos Sanitetsungdommen
Sanitetsungdom er også godt representert, og helt avgjørende for å få den store tjensten til å gå rundt.
Mathias Emil Lundbye fra Norsk Folkehjelp Rena, er allerede på sin tredje Norway Cup. I 2019 ble han nysgjerrig på en oransje vest som hang i gangen hos en venn, og ikke altfor lenge etter hadde han funnet sin nye hobby.
– Jeg har alltid vært sånn at hvis noen får vondt, så må jeg hjelpe til. Det å kunne hjelpe andre gir meg en god følelse, sier han.
Lundbye forteller at lokallaget tar godt vare på han, og lar han reise på tjenester og oppleve nye ting.
– Jeg har prøvd å være så aktiv som det går an å være, sier han.
Hva er grunnen til at du ønsker å være med på Norway Cup hvert år?
– Det er egentlig samspillet mellom folkehjelperne – hvor godt vi kan jobbe sammen og det sosiale på kveldene. Og vi ungdommene har noen fridager hvor vi finner på ting sammen og koser oss, sier han.
– Men det som treffer meg aller mest, det er når vi hører på sambandet at nå trenger noen hjelp. Da får du den lille boosten og føler at du må ut fortest mulig, forteller han engasjert.
Lange dager og mye omsorg
Dagene går sin gang på sletta, med mange opp- og nedturer for de 30.000 spillerne som er i aksjon.
For Norsk Folkehjelps førstehjelpere er utfordringene litt anderledes:
– Det er lange dager. Dagvaktene våre begynner tidlig, med morgenmøte kvart på syv på morgenen. Og de siste kampene er som regel ferdig mellom ni og ti på kvelden, sier tjenesteleder Mikkelborg.
– Mange ønsker å være med hele dagen – fra morgen til kveld – men da blir man jo sliten, konstanterer han.
– En av oppgavene våre er å følge med og se når mannskaper trenger en pause. Det handler om at de skal ha en god opplevelse, men også at vi har lyst til å ha de tilbake året etter.
Variert jobb som skolevakt
Etter den første søvnløse natta, får også skolevakt Hildegun Holmen seg noen timer søvn hver natt. Hun vært medlem i Norsk Folkehjelp siden 1978, og stortrives på Norway Cup.
– Min jobb er å se til at mannskapene har det bra og at skolen er ren. Og så hender det noen av mannskapene trenger å prate litt, og da er det godt å kunne sette seg ned og lytte, sier hun.
– De gir så mye av seg sjøl fordi de syns det er moro å hjelpe andre. Så det å tenke på seg selv, det gjør de kanskje ikke før det er for sent. Men de er jo veldig flinke til å ta vare på hverandre også, sier hun.
Norway Cup Global Goals
Norway Cup har siden 2017 jobbet med FNs bærekraftmål, og har et eget område på sletta hvor organisasjoner som jobber med disse målene, kan vise seg fram. Norsk Folkehjelp Oslo har et av teltene her.
Fra søndag til tirsdag presenterer de integreringsprogrammet Oasen, som tilbyr lavterskeltilbud og kvalifiseringstiltak for alle med innvandrerbakgrunn. Resten av uken setter frivilligehetskoordinator Sarai Tormes Mathisen fokuset på helse, og mannskaper fra Folkehjelpen lærer bort førstehjelp til entusiastiske barn og unge.
– Det er veldig populært. Mange viser en genuin interesse og tar det på største alvor, sier hun.
Erfaren ambulanseleder
Det er nest siste dag på Ekebergsletta, og Sondre Berntsen Ravdal fra Norsk Folkehjelp Oslo behandler Håkon Davik Nicholaysen, som har fått en fotballstøvel rett over det ene øyet.
Såret renses, og han får ispose, trøst og ballong laget av en engangshanske.
Berntsen Ravdal er 25 år og ambulanselærling. I tillegg er han nyvalgt ambulanseleder i lokallaget.
– Jeg har vel vært med på Norway Cup hvert år siden jeg var 11 år, men aldri for å spille fotball. Jeg liker ikke fotball engang, ler han.
I forhold til resten av året, hva er det spesielle med Norway Cup?
– Det å møte igjen gamle kjente og å treffe glade, engasjerte mannskaper ute på postene som er lærevillige og spør og graver, sier han.
– Jeg lærer også noe nytt hver eneste dag. Det kan være alt fra en annen måte å behandle en ankelskade på, til et større beinbrudd. Man blir jo aldri ferdig utlært i dette faget, sier han.