50 år på sletta: – Det har blitt en livsstil

Førstehjelperne på Ekebergsletta måtte trå til under årets kjendiskamp.
Førstehjelperne på Ekebergsletta måtte trå til under årets kjendiskamp. Foto: Norway Cup

God stemning, samhold og spennende oppdrag er det som drar Norsk Folkehjelps førstehjelpere tilbake til Norway Cup år etter år.

Av Ludvig Gundersen
Publisert: 08. august 2022 - 3:16
Oppdatert: 20. mai 2024 - 12:46

– Det er mye som har endret seg. Vi hadde et telt ute på sletta i begynnelsen, og vi var vel en 14-15 stykker, erindrer førstehjelper Arvid Eriksen fra Norway Cups spede begynnelse på 1972.

Eriksen, som fyller 80 år til høsten, har sett hvordan Norsk Folkehjelps oppdrag har vokst i takt med at stadig flere ungdommer kommer trekkenes fra både innland og det store utland.

Det at vi har klart å levere tjenesten i alle år, med god hjelp fra lag utenfor Oslo, er noe vi er stolte over
— Siw Lilly Osmundsen

30.000 ungdommer

Med drøyt 30.000 deltagere som kjemper om baller over hele Oslo, kan det fort bli stygge taklinger, overtråkk og skrubbsår. Da er det godt å ha Norsk Folkehjelps sanitetstjeneste i ryggen.

– Vi har vært med fra start. Det startet med et telt ute på Ekebergsletta, til at vi nå har ti store poster, feltsykehus og tre ambulanser. Det at vi har klart å levere tjenesten i alle år, med god hjelp fra lag utenfor Oslo, er noe vi er stolte over, kunne tjenesteleder for Norsk Folkehjelp Siw Lilly Osmundsen, fortelle før cupen begynte.

Espen Berggrav Oppegaard og Linn Cathrin Bergsodden med sykkelberedskap.
Espen Berggrav Oppegaard og Linn Cathrin Bergsodden med sykkelberedskap. Foto: Ludvig Gundersen

Har god kontroll

I tillegg til å ha flere poster og feltsykehus på Ekebergsletta er Norsk Folkehjelps mannskaper utplassert ved alle Norway Cups baner, spredt over hele byen: Furuset, Rustad, Hareløkka, Abildsø, Valla Hovin og Lambertseter. I år meldte rundt 100 seg til tjeneste.

– Ved noen poster er det mye å gjøre, og ved andre er det veldig stille. Du vet aldri hvilken post som det er mest å gjøre på, sier tjenesteleder Camilla Acklam, og forklarer at oppgavene deres varier i alt fra brudd og overoppheting til hodeskader, psykiske utfordringer og til og med slag og hjertestans. Under en typisk cup er det snakk om mellom 1.300 og 1.500 skader som må behandles.

Selv om man aldri kan være forberedt på alt, mener operativ leder Kristian Mikkelborg at førstehjelperne har god kontroll.

– De kan det de kan, og har erfaring de har opparbeidet seg gjennom de årene de har vært med. Det går som regel fint.

Førstehjelpsinnsatsen på Norway Cup 2022
  • Rundt 100 førstehjelpere bidro
  • 1123 skader totalt
  • 92 bruddtegn
  • 59 hodeskade/bevisstløs
  • 46 pasienter levert til høyere omsorgsnivå på oppdrag for AMK
Vis mindre Vis mer

Blitt en livsstil

Blant de frivillige som stiller til tjeneste er Kristine Notvik og Dina Olsen Lothe fra Norsk Folkehjelp Strand og Forsand. Kristine har vært med siden 1997 og er leder for feltsykehuset. Dina er med på Norway Cup for andre gang.

For Kristine er det å kunne hjelpe andre, og ikke minst samholdet mellom folkehjelperne, det som drar henne tilbake hvert år.

– Det var så kjekt sist gang! Jeg begynte å mase på Kristine i april om vi skulle til Norway Cup. Jeg håper det blir like kjekt som sist, sier Dina.

Det blir ingen sommer uten cupen. Under nedstengingen tenkte jeg bare: «hva skal jeg gjøre nå?
— Torstein Johan B. Forås

– Vi er klare til å gjøre noe igjen. Ikke bare sitte hjemme og tvinne tommeltotter, legger Kristine til og sikter til at Norway Cup har vært avlyst de to siste årene på grunn av pandemien.

– Og du vet, det blir ingen cup uten sanitetspersonell.

Heller ikke for Torstein Johan B. Forås blir det noen sommer uten å være frivillig under Norway Cup. Denne uken er faktisk den eneste ferieuken han tar ut i året fra jobb. Og han kom rett fra Levanger med nattog.

– Det er blitt en tradisjon og en livsstil. Det blir ingen sommer uten cupen. Under nedstengingen tenkte jeg bare: «hva skal jeg gjøre nå?»

Førstehjelperne trengs ofte under kjendiskampen.
Førstehjelperne trengs ofte under kjendiskampen. Foto: Norway Cup

Oppfordrer flere til å bli med

Ideelt skulle det vært med enda flere mannskap under cupen. Og selv om Siw og de andre lederne kan forsikre om at Norsk Folkehjelps oppdrag under Norway Cup er godt ivaretatt, oppfordrer de likevel flere til å melde seg opp som frivillige.

– Det er bare å slenge seg med. Uansett om det skulle være en morgen eller en ettermiddag. Vi trenger folk uansett og det er kjempehyggelig om flere vil bli med, forteller operativ leder Øystein Vik og bedyrer at en ikke må være fullt trent førstehjelper for å gjøre et viktig bidrag.

Absolutt ikke. Vi trenger folk til forskjellige roller. Alt fra velferd til sanitet og ambulansemannskap. Så om du har lyst til å være mannskap eller stelle med frukt og grønt, er det bare å stille.

Publisert: 08. august 2022 - 3:16
Oppdatert: 20. mai 2024 - 12:46

Relaterte artikler

Siw Lilly Osmundsen og Camilla Acklam mottok prisen fra Birgitte Brekke i Frivillighetens år.

Fikk pris for 50 års innsats på Norway Cup