Totalberedskapsmelding vil gi frivilligheten et kraftig løft

Kunnskap om egenberedskap og førstehjelp trekkes fram som svært viktig for totalberedskapen.
Kunnskap om egenberedskap og førstehjelp trekkes fram som svært viktig for totalberedskapen. Foto: Ida Kroksæter

Her er de viktigste tiltakene i Totalberedskapsmeldingen og hva de betyr for Norsk Folkehjelp.

Av Ida Kroksæter
Publisert: 14. januar 2025 - 12:00
Oppdatert: 24. mai 2025 - 02:49

2025 startet med en alvorspreget pressekonferanse der Totalberedskapsmeldingen ble lagt fram av statsminister Jonas Gahr Støre og justisminister Emilie Enger Mehl. De tegnet et tydelig bilde av beredskapssituasjonen i Norge.

– Vi må alle gjøre mer, og vi trenger et taktskifte, sa Støre.

Han påpekte at det ligger mye ansvar hos den enkelte for å bygge en god totalberedskap. I tillegg til kunnskap om egenberedskap, nevnte statsministeren blant annet mer årvåkenhet, kildekritikk og førstehjelpskunnskaper som viktige ting hver enkelt av oss kan bidra med i hverdagen.

– De siste årene har vi opplevd pandemi, ekstremvær og dataangrep. Totalberedskapsmeldingen skal gjøre Norge bedre i stand til å forebygge og håndtere slike hendelser. Vi skal sørge for at det sivile samfunnet er forberedt på krise og krig, sa statsministeren.

Fakta: Totalberedskapsmeldingen
  • En melding til Stortinget er et dokument som regjeringen sender til Stortinget når den vil presentere saker for Stortinget og få dem drøftet der uten å foreslå vedtak.
  • Totalberedskapsmeldingen er en oppfølging av Totalberedskapskommisjonens rapport Nå er det alvor fra 2023, som blant annet anbefalte en reell satsing på de frivillige redningsorganisasjonene.

Kilde: snl.no og regjeringen.no

Vis mindre Vis mer

Historisk satsing på frivilligheten

Med dette alvorlige bakteppet har regjeringen utarbeidet følgende anbefalinger for å ruste opp de frivillige redningsorganisasjonene:

  • Økt tilskudd: Regjeringen vil øke tilskuddet til de frivillige redningsorganisasjonene med inntil 100 millioner kroner over åtte år, og øker tilskuddet med seks millioner kroner i 2025.
  • Øvelser og samarbeid: Det legges opp til mer systematiske øvelser mellom offentlige aktører, næringsliv og frivillige for å styrke beredskapen.
  • Involvering i råd og planlegging: Frivillige organisasjoner skal inkluderes i nasjonale, regionale og lokale beredskapsråd, samt i utarbeidelsen av risiko- og sårbarhetsanalyser.
  • Tverrsektorielt samarbeid: Frivilligheten skal jobbe tettere med næringsliv og offentlige myndigheter i forebygging og håndtering av kriser.
  • Tilstedeværelse lokalt: Frivillige organisasjoner framheves som viktige ressurser i hele landet, noe som krever fortsatt lokal forankring.
– Vi bør forberede oss på økt oppdragsmengde og økte krav til samarbeid med andre aktører i beredskapsarbeidet, sier beredskapsrådgiver i Norsk Folkehjelp, Erlend Aarsæther.
– Vi bør forberede oss på økt oppdragsmengde og økte krav til samarbeid med andre aktører i beredskapsarbeidet, sier beredskapsrådgiver i Norsk Folkehjelp, Erlend Aarsæther. Foto: Ida Kroksæter

Stiller krav

Beredskapsrådgiver i Norsk Folkehjelp, Erlend Aarsæther, er svært positiv til tiltakene. Samtidig mener han at de også stiller en del krav til organisasjonen.

– Vi bør forberede oss på økt oppdragsmengde og økte krav til samarbeid med andre aktører i beredskapsarbeidet. I tillegg må vi være aktive i utformingen av lokale og nasjonale beredskapsråd for å sikre god koordinering og representasjon, sier han.

Mest gledelig er nok nyheten om økt tilskudd – noe organisasjonene har jobbet for i mange år. Tilskuddet til redningsorganisasjonene fra Justisdepartementet er i dag på rundt 30 millioner kroner.

– Vi bør forberede oss på økt oppdragsmengde og økte krav til samarbeid med andre aktører i beredskapsarbeidet.
— Erlend Aarsæther

– Det er en betydelig, men også nødvendig satsing. Det kommer til å gi oss større handlingsrom og nye muligheter til å utvikle oss. Det er også positivt at økningen skjer over lengre tid, slik at vi kan planlegge hvordan vi skal få mest mulig beredskap ut av denne satsingen, sier Aarsæther.

Vil følge arbeidet tett

I tillegg til økningen i tilskudd, trekkes økt satsing på øving og trening, samt involvering i lokale og regionale beredskapsråd, fram som viktige for Norsk Folkehjelp.

– Dette er helt i tråd med hva vi har etterspurt av tiltak, så regjeringen fortjener skryt for dette arbeidet. Nå er det opp til oss å sørge for at tiltakene blir gjennomført, og at våre synspunkter blir hørt også videre i prosessen, sier Erlend Aarsæther.

Publisert: 14. januar 2025 - 12:00
Oppdatert: 24. mai 2025 - 02:49

Relaterte artikler

En fornøyd gjeng nådde Preikestolen. Dessverre gikk de glipp av panoramautsikten over Lysefjorden og Frafjordheiene.

Forberedelse til framtidig beredskapsarbeid

Norsk Folkehjelp har vært på Utøya i fem uker i sommer. Ett av høydepunktene var fotballkampen mellom AUF of Arbeiderpartiet under Utøyafestivalen.

I ekstra beredskap for fotballspillende politikere