I ekstra beredskap for fotballspillende politikere

Norsk Folkehjelp har vært på Utøya i fem uker i sommer. Ett av høydepunktene var fotballkampen mellom AUF of Arbeiderpartiet under Utøyafestivalen.
Norsk Folkehjelp har vært på Utøya i fem uker i sommer. Ett av høydepunktene var fotballkampen mellom AUF of Arbeiderpartiet under Utøyafestivalen. Foto: Ludvig Gundersen

Norsk Folkehjelps førstehjelpere har i fem uker pleiet sår og hjemlengsel under årets sommerleirer på Utøya. Under AUFs sommerleir er det ekstra beredskap.

Av Ludvig Gundersen
Publisert: 01. september 2022 - 3:37
Oppdatert: 20. mai 2024 - 10:07

– Der gikk det en tann, lyder det fra kommentatorboksen.

Det er ikke mangel på tøffe taklinger når AUF og Arbeiderpartiet braker sammen på fotballbanen under Utøyafestivalen.

– Dette er vel den kampen vi frykter mest utenom finalen, forteller tjenesteleder i Norsk Folkehjelp, Hege Hermansen.

Norsk Folkehjelp har vært en kjent skikkelse når spirende politikere og ungdommer fra hele landet samles på den lille øyperlen, Utøya, i Tyrifjorden. Også i år har saniteten vært til stede i fem uker for å pleie alt fra beinbrudd til hjemlengsel.

Bortsett fra en stygg skade i munnen, gikk årets «showdown» mellom den «eldre garde» og Arbeiderpartiets fremtid relativt greit for seg. Noe som blant annet skyldes at Utøyas kanskje mest frampå spillere, statsministeren selv, måtte stå på sidelinjen denne gangen, da han hadde pådratt seg en strekk noen dager tidligere, under kjendiskampen på Norway Cup.

– Lederen av Arbeiderpartiet er kjent for å være en tøff spiller. Han har nok fått et lite rykte på seg. Så da er vi i ekstra beredskap, flirer Hermansen.

Statsminister Jonas Gahr Støre er blant dem som har fått førstehjelpsbehandling av Norsk Folkehjelp.
Statsminister Jonas Gahr Støre er blant dem som har fått førstehjelpsbehandling av Norsk Folkehjelp. Foto: Ludvig Gundersen

– Godt å være fryktet litt

Statsminister Jonas Gahr Støre forteller at han følte seg godt ivaretatt da han ble skadet under Norway Cup – han fikk en ispose og gode råd.

– To dager etterpå er jeg sakte på bedringens vei, men de sier om hamstring-strekk, at det kan ta noen uker, så jeg får være tålmodig, sier Støre.

Støre forteller at han alltid har hjertet litt i halsen under kampene på Utøya, og at han er glad for at det gikk bra under denne kampen, til tross for at en av spillerne fikk en lei skade i munnen.

– Disse amatørkampene er jo ganske risiko, egentlig. Folk tråkker til og er ikke ordentlig varmet opp.

Om statsministeren kjenner seg igjen i beskrivelsen av å være en av de mest frempå spillerne, trekker han på smilebåndet.

– Det er godt å være fryktet litt, flirer han.

Disse amatørkampene er jo ganske risiko, egentlig. Folk tråkker til og er ikke ordentlig varmet opp.
— Jonas Gahr Støre

Blitt gode på kuttskader

Saniteten på Utøya består av mannskap fra hele Østlandet, og under AUFs sommerleir er det i hovedsak snakk om førstehjelpere fra Sande, Horten og Hadeland.

Hermansen forteller at ukene har gått bra, og at ungdommen oppfører seg eksemplarisk. Utover fotball- skader er det kuttskader det har gått mest i.

– Det er fordi folk ikke tar med badesko. Så vi er veldig gode på kuttskader på tær. Også er det mye hjemlengsel for dem som er på leir for første gang.

Det er god stemning blant førstehjelperne på Utøya.
Det er god stemning blant førstehjelperne på Utøya. Foto: Ludvig Gundersen

Må ikke være utlært

Blant dem som bruker sommerferien på å sikre et trygt opphold på Utøya er vaktleder Camilla Sætre og førstehjelper Mads Larsen.

Sætre synes det er svært givende å bidra til at ungdommene er trygge og får hjelp når de trenger det.

– Og å bidra til at de kan være lengst mulig her på øya. Enn at de må forlate øya hele tiden hvis noe skjer. Om vi ikke hadde vært her er det mange som ville blitt sendt til legevakten, konstaterer Sætre.

Dette er noe Larsen kan skrive under på.

– Selv om du ikke får betalt, får du tilbake på mange andre måter. Som det smilet som kommer med plaster og slike ting, sier han.

Selv om førstehjelperne på Utøya er godt bemannet, oppfordrer Hermansen enda flere til å bli med.

– Vi tar alltid imot så mange vi kan få. Alle som har lyst, uansett om man er autorisert eller under opplæring, de har en plass hos oss på øya her.

Publisert: 01. september 2022 - 3:37
Oppdatert: 20. mai 2024 - 10:07

Relaterte artikler

Førstehjelperne på Ekebergsletta måtte trå til under årets kjendiskamp.

50 år på sletta: – Det har blitt en livsstil