250 mannskaper svarte på spørsmål om sine erfaringer fra ulike søk- og redningsaksjoner. Resultatet viser at blant annet vær og terreng, samt for lite trening, til tider skaper store utfordringer for mannskaper i søk- og redningsinnsats.
– Undersøkelsen viser at sikkerhet må være et kontinuerlig arbeid, som er godt integrert i all virksomhet i organisasjonen vår. Sikkerhet er knyttet til både opplæring, trening, kravsetting, systemer og utstyr, sier Vegard Standahl Olsen, som er nasjonal beredskapsleder i Norsk Folkehjelp.
Sikkerhet er kultur
Endring i hvordan folk bruker naturen, utviklingen i den norske redningstjenesten og ny teknologi er alle elementer som bidrar til at sikkerhet nå løftes opp på agendaen i organisasjonen.
– Sikkerhet handler i all hovedsak om tankesettet hos den enkelte, som igjen oppstår som en konsekvens av den lokale sikkerhetskulturen. Vi må være bevisst hvilken kultur som skal råde i organisasjonen på dette viktige feltet, sier Olsen.
Arbeidet med utfordringene rundt sikkerhet er fortsatt i startfasen.
– Det er viktig at vi nå har en god lokal diskusjon i organisasjonen, og at vi greier å lage en tydelig og konkret plan for sikkerhetsarbeidet videre, sier beredskapslederen.
Veien videre
Nå starter arbeidet med å se på tiltak for de kommende årene. Ut fra funnene i undersøkelsen er disse punktene det skal jobbes ut ifra:
– Utstyr som fremmer operativ evne og sikkerhet, spesielt må det vurderes krav til personlig verneutstyr slik som ekstra klær, mat, lysutstyr, hjelm, redningsvest og lignende
- Opplæring, trening og øvelser både i form av at man ser på volum og relevans i et sikkerhetsperspektiv
- Læring gjennom systematisk tilbakemelding fra de innsatsene vi har, undersøkelser og kunnskap fra andre som kan fremme sikkerhetsarbeid
- Systemer som fremmer god sikkerhet, slik som tiltakskort, beredskapsplaner og ulike rutiner
- Kulturen lokalt og i den norske redningstjenesten, der vi skal være så offensive som mulig i oppgaveløsningen uten at liv går tapt eller det oppstår unødige faresituasjoner – en kultur der vi deler erfaringer og jobber systematisk for lavest mulig risiko.