Stor undersøkelse om mannskapers sikkerhet: – Sikkerhet må være et kontinuerlig arbeid

Undersøkelsen viser at både vær, terreng og utstyr byr på utfordringer for mannskaper i søk- og redningsinnsats.
Undersøkelsen viser at både vær, terreng og utstyr byr på utfordringer for mannskaper i søk- og redningsinnsats. Foto: Ida Kroksæter

I år ble alle våre aktive mannskaper spurt om å delta i en stor undersøkelse om sikkerhet. Svarene legger grunnlaget for et viktig arbeid fremover.

Av Ida Kroksæter
Publisert: 05. september 2017 - 3:50
Oppdatert: 21. november 2024 - 23:05

250 mannskaper svarte på spørsmål om sine erfaringer fra ulike søk- og redningsaksjoner. Resultatet viser at blant annet vær og terreng, samt for lite trening, til tider skaper store utfordringer for mannskaper i søk- og redningsinnsats.

– Undersøkelsen viser at sikkerhet må være et kontinuerlig arbeid, som er godt integrert i all virksomhet i organisasjonen vår. Sikkerhet er knyttet til både opplæring, trening, kravsetting, systemer og utstyr, sier Vegard Standahl Olsen, som er nasjonal beredskapsleder i Norsk Folkehjelp.

Sikkerhet er kultur

Endring i hvordan folk bruker naturen, utviklingen i den norske redningstjenesten og ny teknologi er alle elementer som bidrar til at sikkerhet nå løftes opp på agendaen i organisasjonen.

– Sikkerhet handler i all hovedsak om tankesettet hos den enkelte, som igjen oppstår som en konsekvens av den lokale sikkerhetskulturen. Vi må være bevisst hvilken kultur som skal råde i organisasjonen på dette viktige feltet, sier Olsen.

Arbeidet med utfordringene rundt sikkerhet er fortsatt i startfasen.

– Det er viktig at vi nå har en god lokal diskusjon i organisasjonen, og at vi greier å lage en tydelig og konkret plan for sikkerhetsarbeidet videre, sier beredskapslederen.

30 % oppgir at de har:
  • Opplevd at innsatsen avbrytes på grunn av høy risiko
  • Deltatt på aksjoner der man i ettertid har lurt på om sikkerheten var god nok
  • Vært gjennomvårt uten muli ghet for å skifte under aksjon
  • Mistet all mulighet for kommunikasjon under oppdrag
Vis mindre Vis mer

Veien videre

Nå starter arbeidet med å se på tiltak for de kommende årene. Ut fra funnene i undersøkelsen er disse punktene det skal jobbes ut ifra:

– Utstyr som fremmer operativ evne og sikkerhet, spesielt må det vurderes krav til personlig verneutstyr slik som ekstra klær, mat, lysutstyr, hjelm, redningsvest og lignende

  • Opplæring, trening og øvelser både i form av at man ser på volum og relevans i et sikkerhetsperspektiv
  • Læring gjennom systematisk tilbakemelding fra de innsatsene vi har, undersøkelser og kunnskap fra andre som kan fremme sikkerhetsarbeid
  • Systemer som fremmer god sikkerhet, slik som tiltakskort, beredskapsplaner og ulike rutiner
  • Kulturen lokalt og i den norske redningstjenesten, der vi skal være så offensive som mulig i oppgaveløsningen uten at liv går tapt eller det oppstår unødige faresituasjoner – en kultur der vi deler erfaringer og jobber systematisk for lavest mulig risiko.
Publisert: 05. september 2017 - 3:50
Oppdatert: 21. november 2024 - 23:05

Relaterte artikler

DSCF6344

Ny hjelm skal øke sikkerheten til mannskapene

Å bygge robusthet hos mannskaper og team i redningstjenesten handler ikke om at man ikke skal bli berørt av dramatiske hendelser, men at vi skal være så godt forberedt som mulig for de potensielt tøffe oppgavene vi står ovenfor, skriver Live Kummen.

Egen sikkerhet først – om å bygge robuste team i redningstjenesten