Ny hjelm skal øke sikkerheten til mannskapene

DSCF6344
Foto: Espen Brekke

Norsk Folkehjelp ønsker å øke sikkerheten til de operative mannskapene ved å utruste hvert enkelt mannskap med hjelm til bruk under søk- og redningsaksjoner.

Av Vegard Standahl Olsen
Publisert: 07. juni 2021 - 10:52
Oppdatert: 20. mai 2024 - 14:24

I 2017 gjennomførte Norsk Folkehjelp en sikkerhetsundersøkelse som avdekket at redningsmannskapene ofte ferdes i utfordrende og krevende terreng. Dere opplever jevnlig små skader og uhell, og har en opplevelse av å tidvis være for dårlig utrustet.

Faktisk svarte nærmere halvparten av respondentene at de har skadet seg under oppdrag, og 30 % svarte at de i etterkant av en innsats har innsett at faren eller risikoen forbundet med oppdraget var for stor.

Økt aksjonsmengde, i tillegg til flere aksjoner i bratt og krevende terreng, utfordrer også mannskapenes sikkerhet. Det å operere i vått terreng, samtidig som at mørket gjør det vanskelig å se hvor man går, er hverdagen til mange søk- og redningsmannskaper. Det er også mange mannskaper som opererer i mer urbane områder, som byggeplasser og industriområder, der man opplever å være dårlig sikret.

Verneutstyr – som hjelm – er internasjonalt etablert som standard for søk- og redningsmannskaper, men det har til nå ikke vært vanlig i Norge. Å innføre hjelm som en del av et mannskaps personlige utstyr, er et nødvendig steg i riktig retning mot en sikrere hverdag. Samtidig må man huske at det å unngå skader og ulykker, ikke bare handler om å innføre en hjelm som en del av utrustningen, men også om å bygge en god kultur.

Slik ser Norsk Folkehjelps hjelm ut.
Slik ser Norsk Folkehjelps hjelm ut. Foto: Espen Brekke

Ulike typer hjelmer

Det finnes hjelmer som kan dekke et bredt spekter av funksjoner, typegodkjenninger og arbeidsområder. Et eksempel på dette er Manta, som både vil fungere i vann, som klatrehjelm, industrihjelm og alpinhjelm. Den kan da også brukes på scooter/ATV. Konsekvensen av å lage en så brespektret hjelm, er at den er tung, stor og svært dyr. I tillegg vil hjelmen sjeldent være ideell i noen av forholdene den er tenkt brukt til.

Hvordan har vi valgt hjelm?

Markedet består av mange ulike leverandører med enda flere alternative hjelmer. Vi har vurdert hjelmer ut ifra følgende kriterier:

  • Typegodkjenning
  • Tilgjengelighet og leveransemulighet
  • Vekt
  • Farge
  • Bæresystem
  • Merkemuligheter

Hjelmen vi har valgt heter Petzl Strato, oger en hjelm som er allment brukt i byggebransjen, oljevirksomhet og til industriklatring. Hjelmen er valgt fordi den er lett (kun 425 gram), komfortabel, passer de fleste, bygger lite på hodet og har godkjenningene som anses som nødvendig for den tiltenkte bruken.

Helt spesifikt betyr dette at hjelmen har typegodkjenningen «EN 12492», som er kravet til fjellklatrerhjelmer. I tillegg har den godkjenningen «EN397», som er kravet til vernehjelmer for bruk i industrien. Det viktigste med disse standardene er at hjelmen beskytter mot fallende objekter.

Fargevalget er alltid utfordrende. Hovedargumentet for å velge hvit farge, er at det står godt til uniformen vår, og at hvit hjelm også er vanlig blant internasjonale redningsaktører. I tillegg er det blitt utformet refleksdetaljer som er lik fagmerkingen som assosieres med redningstjenesten, og som står godt til vår uniform.

Hvordan skal vi bruke hjelmen?

Hjelmen er tenkt brukt i alle søk- og redningsaksjoner, og vi håper at den blir en standard del av beredskapssekken – som allerede har netting og fester til hjelm på fronten. Norsk Folkehjelp ønsker at søk- og redningsmannskaper bruker hjelmen som en del av uniformen, slik at vi unngår at noen skader seg med hjelmen festet til sekken.

Når kommer hjelmene?

Hjelmene er allerede på lager, og de første sendes ut til mannskapene i slutten av juni. For å få hjelmen, må du ha logget deg inn på «mine sider» på folkehjelp.no og krysset av for å ha lest Norsk Folkehjelps etiske retningslinjer, taushetserklæring og samtykket til at relevante data kan deles med Felles ressursregister. I tillegg må du være godkjent søk- og redningsmannskap (altså både ha førstehjelpskurs og søk- og redningskurs, samt nødvendige regodkjenninger).

Er du usikker på om du er registrert med riktige kurs, kan du sjekke dette på «mine sider» på folkehjelp.no. Finner du feil, må du kontakte din nærmeste instruktør eller lokallagets rådgiver i administrasjonen.

Tidlig september tar vi ut nye lister for å sende ut flere hjelmer, og målet er at alle mannskapers hoder er beskyttet i løpet av høsten.

Det er bestilt 1000 hjelmer. Disse skal fordeles på de allerede godkjente mannskapene, og skal deles ut som personlig utstyr gjennom lokallagene. Vi håper at vi har nok hjelmer en stund fremover, men må vi bestille flere, er jo det en positiv utfordring!

Publisert: 07. juni 2021 - 10:52
Oppdatert: 20. mai 2024 - 14:24