Skredulykker skapte beredskapsdebatt i Troms

Snøskredet på Reinøya tok livet av to personer og ødela gården de bodde på.
Snøskredet på Reinøya tok livet av to personer og ødela gården de bodde på. Foto: NTB

Påsken 2023 startet på svært dramatisk vis, med fire omkomne i tre ulike snøskred i Troms. Norsk Folkehjelp var involvert i alle hendelsene.

Av Ida Kroksæter
Publisert: 03. april 2023 - 3:20
Oppdatert: 26. desember 2024 - 02:57

31. mars ble en svært hektisk dag for redningstjenesten i Troms:

  • Klokka 15:25 går alarmen i Lyngen, da et turfølge på fem blir tatt. Tre personer kommer uskadd fra skredet, mens én omkommer og én blir kritisk skadd.
  • Klokka 16:15 kommer meldingen om et skred på Reinøya utenfor Troms. Både hus og fjøs blir tatt av skredet og ekteparet som bor på gården, omkommer.
  • Klokka 18:06 kommer det melding om en skredulykke i Nordreisa. En person omkommer.

I tillegg blir Norsk Folkehjelp Hasvik i løpet av ettermiddagen kalt ut for å bistå med vurdering av skredfaren etter at et fritidshus blir truffet av skred på Sørøya. Ingen blir skadet i dette skredet.

Frivillige rykket ut

Fra Norsk Folkehjelp er både Tromsø, Lenangen, Midt-Troms, Øverbygd og Nordreisa involvert i aksjonene i Troms, men været gjør arbeidsforholdene er svært vanskelige. I Lengangen blir skredmannskapene stoppet av et skred som har gått over veien. De bidrar deretter til evakueringen av kjøretøy i området. I Nordreisa rykker 16 skredmannskaper ut.

– All snøen gjorde også at det ble problemer med å vurdere egen sikkerhet på vei opp, sier skredleder Andreas Tanem til Framtid i Nord i etterkant av hendelsen.

Han er en av to fra Norsk Folkehjelp som tar seg opp til skredet med scooter. Beslutningen om å begrense antall involverte i skredet gjøres delvis for å ikke utsette mannskaper for unødvendig risiko. Målet for de to på scooteren er å finne en trygg rute inn, i tilfelle flere må i innsats. I skredet bidrar de med utgraving av den omkomne.

Viktig beredskap

I Midt-Troms følger Vegard Eidissen Lindbæk situasjonen tett. Han er skredleder og leder i Sentralt Sanitetsutvalg. Denne ettermiddagen har han ansvar for påskesentralen, og tar fortløpende imot oppdateringer fra lokallagene på nødnett.

– Det ble en kjempetrist start på påsken i Troms, og det skjer selv om været var meldt og det har gått ut farevarsel, sier han.

Den store skredfaren skyldes ifølge Lindbæk store mengder snø og uvanlig vindretning. Det betyr at det var skredfare på uavnte steder.

Denne dagen viser hvor viktig beredskapen vår er når slike hendelser skjer. Det krever spisskompetanse av våre mannskaper, særlig i form av å gjøre de riktige vurderingene. Vi har en vei å gå for å bygge opp under de som skal rykke ut på disse oppdragene. Dette er noen av de mest risikable oppdragene vi utfører, sier han.

Evnen til å yte under krevende forhold når de profesjonelle kommer til kort, er vårt viktigste bidrag til redningstjenesten.
— Vegard Standahl Olsen

En uværsressurs

I Lyngen blir til slutt de overlevende i turfølget reddet ut av helikopter. Men værforholdene legger ikke nødvendigvis til rette for innsats med helikopter i slike hendelser, og da er de frivillige en viktig tilleggsressurs, sier Vegard Standahl Olsen, som er rådgiver og skredekspert i Norsk Folkehjelp:

– Evnen til å yte under krevende forhold når de profesjonelle kommer til kort, er vårt viktigste bidrag til redningstjenesten. Selv om de skredtatte og skadde i stor grad får profesjonell hjelp fra luftbårne ressurser i dag, vil Norsk Folkehjelp og de frivillige ressursene fremdeles utgjøre ryggraden i redningstjenesten, sier han.

– Vår store styrke er den lokale tilstedeværelsen og nærheten til der det skjer. Ingen andre ressurser kan ta på seg jobben med å gi den forulykkede en sjanse når situasjonen er som vanskeligst med vind, nedbør og dårlig sikt. Vi er en uværsressurs og en siste sjanse for å bli berget, sier han.

Rådgiver og skredleder i Norsk Folkehjelp, Vegard Standahl Olsen
Det ble en stor debatt om hvordan man kan forhindre flere dødsfall i skred i Nord-Norge. Her intervjues Vegard Standahl Olsen på Dagsrevyen. Foto: Skjermdump

Rammet bygningsmasse

Men det er ikke bare turister som omkommer denne dagen. Gården som blir tatt på Reinøya blir helt ødelagt av skredet.

– Det er ikke første gang bygninger blitt tatt av skred, men det er en ny og krevende situasjon å rykke inn i innsats under omfattende skredfarlige forhold, sier Olsen.

Mannskapene i Norsk Folkehjelp Tromsø står klare for søk med recco på Reinøya, men de omkomne blir raskt funnet i sjøen av andre ressurser.

Det er derimot turistene som får størst oppmerksomhet i media i ettertid.

– Nord-Norge bærer preg av å ha voksesmerter når det gjelder å ta imot turisme. Det handler om at lokalsamfunnet må jobbe med turisttrenden, ikke imot. I dag har man ikke fått på plass alle mulige tiltak som kan etableres for å være gode turistverter. God informasjon om skredvarslingstjenesten og innsikt i lokale skredforhold kan være noe av nøkkelen, mener Olsen.

Ulykkene satte i gang en større debatt i mediene rundt beredskap og vinterturisme i nord. Den debatten ble noe unyansert, mener Olsen.

– Norsk Folkehjelps rolle i den debatten er blant annet å bidra til innsikt i redningstjenestens muligheter og begrensninger. Skituristene kan ikke klandres for å utsette redningsmannskaper for unødig fare. Vi må være tydelig på at man kan ikke forvente redning til enhver pris. Uansett situasjon, skal vi alltid håndtere risiko på en slik måte at ingen flere liv kan gå tapt, sier han.

Politisk engasjement

Hendelsene engasjerte også mange poltikere, og i etterkant av hendelsene delte blant annet partileder i MDG, Arild Hermstad, dette på Twitter:

Publisert: 03. april 2023 - 3:20
Oppdatert: 26. desember 2024 - 02:57