Bedre rustet for innsats i vinterfjellet

Eivind harsvik og Torfinn krogstad trener på pasientbehandling.
Eivind harsvik og Torfinn krogstad trener på pasientbehandling. Foto: Andreas Nårstad

I februar ble det utdannet 25 nye skredmannskaper i Meråker og Stjørdal.

Av Andreas Nårstad
Publisert: 05. februar 2023 - 12:36
Oppdatert: 25. desember 2024 - 15:08

Trøndelag har verken de høyeste eller bratteste fjellene i Norge, men likevel er over 20 personer tatt i snøskred her i løpet av de siste ti årene. Og når det først går et skred, er tiden knapp for å kunne gjøre en forskjell. Da er lokal beredskap og kompenanse avgjørende.

Det er derfor et stort løft for Norsk Folkehjelp å ha fått 25 nye skredmannskaper i Meråker og Stjørdal.

I flere år har det vært forsøkt gjennomført fagkurs skred i Trøndelag, men Covid-19 har dessverre vært en brems for å få det til. I februar ble kurset endelig en realitet på kirkebyfjellet konferansesenter i Meråker.

Vinterfjellet kan være krevende, og redning i skred og skredutsatt terreng er et veldig spennende område som byr på gode utfordringer
— Eivind Harsvik

Dårlig dekning

Området som Norsk Folkehjelp Meråker opererer i, er et stort fjellområde som strekker seg til Tydal og heter Sylan. Dette er et massivt fjellområde med fraværende mobil- og nødnettdekning, og med til dels stor skredfare på vinters tid.

I tillegg er dette et område som flere og flere har begynt å bruke i friluftslivssammenheng. Det er et populært område for både teltturer, langrenn og toppturer.

Bjørn Egil Kleven øver på bruk av skredsøker.
Bjørn Egil Kleven øver på bruk av skredsøker. Foto: Andreas Nårstad

Om noen skader seg eller går seg fast i fjellet, strekker lokallagene her seg langt for å kunne rykke inn i fjellet og hente ut de savnede eller skadde. At fagkurs skred er gjennomført, gjør at de nå kan gjøre dette på en tryggere måte, og med en større risikoforståelse ved skredutsatte områder.

– Jeg har fått mye ut av helgen i Meråker. Vinterfjellet kan være krevende, og redning i skred og skredutsatt terreng er et veldig spennende område som byr på gode utfordringer, sier Eivind Harsvik fra Norsk Folkehjelp Stjørdal.

Skredkurset var godt faglig påfyll for frivillige i Meråker og Stjørdal.
Skredkurset var godt faglig påfyll for frivillige i Meråker og Stjørdal. Foto: Andreas Nårstad

Søk og pasientbehandling

Kurset startet fredag kveld, med gjennomgang av teori om snøskred, oppbyggingen av en skredinnsats og hvordan man søker etter savnede i et skred.

Lørdagen ble brukt ute til å øve på graving, bruk av søkestang og skredsøker, og små enkeltøvelser ble etter hvert satt sammen til større skredøvelser. Været i Meråker viser seg fra sin flotteste side.

Søndag var det klart for å se litt mer på hvordan man tar hånd om en pasient som har vært utsatt for en skredulykke. Det ble trent på behandling og transport av pasient med traume, hypotermi, evakuering av pasient i bratt og glatt lende, samt utgraving av skredtatte.

Denne dagen ga god læring, og øvelsene ble svært realistisk da været viste seg fra en langt dårligere side, og ga deltakerne 100 milimeter nedbør på fire timer.

Publisert: 05. februar 2023 - 12:36
Oppdatert: 25. desember 2024 - 15:08

Relaterte artikler

For første gang inviterte Sentralt Ungdomsutvalg Sanitet til fagsamling med fokus på vinterfjellet

Sanitetsungdom trente redning på vinterfjellet

Snøskredet på Reinøya tok livet av to personer og ødela gården de bodde på.

Skredulykker skapte beredskapsdebatt i Troms