Sanitetsungdommer fikk oppleve Island

Tur i islandsk natur er en opplevelse for livet
Tur i islandsk natur er en opplevelse for livet Foto: Espen Brekke

Etter at turen har blitt utsatt i 1,5 år, kunne endelig ungdommene i høst å besøke redningstjenesten på Island.

Av Espen Brekke
Publisert: 15. september 2021 - 11:22
Oppdatert: 23. desember 2024 - 03:04

Men pandemien er fortsatt ikke over, så det ble et styr å komme seg på tur. Dessverre fikk ikke alle vært med på grunn av vaksinesituasjonen og endrede regler gjennom høsten.

Island fascinerer på mange vis, og turister valfarter dit fra hele verden. Som turist er det naturen og dens fenomener som står øverst på besøkslistene. Få andre steder i verden kan man besøke en aktiv geysir som blåser varmt vann 20 meter opp i luften.

Sanitetsungdom fikk i høst besøke likesinnede på Island. Rundt 50 av redningsgruppene på øya har ungdomsgrupper
Sanitetsungdom fikk i høst besøke likesinnede på Island. Rundt 50 av redningsgruppene på øya har ungdomsgrupper Foto: Espen Brekke

Besøkte flere redningsbaser

Hovedformålet med turen var likevel å besøke ungdomsgrupper i den islandske redningstjenesten, og med alle koronatestet i Norge før avreise kunne vi trygt møte ungdommene og ha aktiviteter sammen. Det ble besøk på flere store redningsbaser i Reykjavik, hvor det raskt ble en god tone mellom de lokale og gjestene. Ungdommer er ungdommer over hele verden, og når beskjedenheten kan legges til side kan man både lære og ha mye moro sammen.

De frivillige redningsgruppene på Island er organisert i en felles organisasjon som heter Landsbjörg (ICE-SAR på engelsk).

Dette er frivillige grupper og mannskaper som drifter redningsskøytene som drar ut på havet, redder folk som kjører seg fast med bil i vinterstormen eller blir tatt av strømmen i elvene på fjellet. De rykker også ut ved jordskjelv og vulkanutbrudd som ødelegger og truer infrastrukturen i landet. Det er ingen statlige sivilforsvarsgrupper på Island, så alt dette må frivilligheten kunne håndtere. I tillegg leter de selvsagt også etter savnede personer med mannskaper, hunder, biler, båter og alle slags terrenggående kjøretøyer.

Det kreves store biler og gode kjøreferdigheter for å komme seg fram i landskapet
Det kreves store biler og gode kjøreferdigheter for å komme seg fram i landskapet Foto: Espen Brekke

Rundt 50 ungdomsgrupper

Av de rundt 100 redningsgruppene som tilhører Landsbjörg, så har halvparten av dem også ungdomsgrupper. Alderen er som i Norsk Folkehjelps sanitetsungdomsgrupper, fra 13-18 år. Også aktivitetene er mye de samme: Opplæring i førstehjelp, øvelser i søk og redning, fjellturer og mye lek og moro.

Den ene gruppen som ble besøkt hadde over 50 aktive ungdommer, mens de mindre gruppene har rundt 10-15. Også på Island er man prisgitt dyktige voksne som gir av sin fritid og lidenskap for å få ungdommene til å trives og bli flinke i førstehjelp og redning.

Ungdommene fikk også oppleve grottetur i løpet av besøket
Ungdommene fikk også oppleve grottetur i løpet av besøket Foto: Espen Brekke

Biltur i superjeep

Et av høydepunktene på turen, var en biltur inn til Thórsmörk – et område som har vært kulisser i blant annet Game of Thrones. Men biltur er kanskje ikke helt riktig beskrivelse når man kun kan komme dit med superjeeper med hjul som er så store at de hadde vært ulovlige å kjøre på norske veier. I Thórsmörk ble det flere fotturer, både inn i flotte raviner med fossefall og opp på en fjelltopp for å få utsikt. Litt regn tålte både de norske og islandske ungdommene.

Dette var også et relevant område å besøke, for redningsgruppene må ofte til Thórsmörk for å hente skadde turgåere i terrenget, eller for å redde strandede bilister i elvene.

Stemningen mellom de norske og de islandske ungdommene ble raskt god
Stemningen mellom de norske og de islandske ungdommene ble raskt god Foto: Espen Brekke

Besøkte levende vulkan

På vei tilbake til Norge, tok ungdommene en tur opp til den relativt aktive vulkanen Fagradalsfjall. Lavaen var fortsatt varm langs kantene, og det kom røyk fra krateret som har vokst seg 135 meter opp i luften. Lokale redningsmannskaper og ungdommer som bor ved vulkanen var gode guider, mens en annen redningsgruppe måtte hente ut en dame som hadde skadet seg ved vulkankanten.

Det har vært en travel tid for gruppene i dette området siden utbruddet. De må håndtere både vakthold og tilrettelegging for de mange tusen som vil se den hver dag, og i tillegg hjelpe de mange turistene som skader seg på turen.

Publisert: 15. september 2021 - 11:22
Oppdatert: 23. desember 2024 - 03:04

Relaterte artikler

Bilder tatt i etterkant av brannen, sier mye om hvor dramatisk det var i den lille hytta. Bildene ble i etterkant av hendelsen frigitt av politiet.

Lucas reagerte instinktivt da hytta tok fyr

Sanitetsungdom Emilie Knudsen er markør under en felles øvelse med lokallagene i Åmli og Arendal.

Satser på sanitetsungdom: – En viktig ressurs for lokallagene