Sanitetsungdom trente redning på vinterfjellet

For første gang inviterte Sentralt Ungdomsutvalg Sanitet til fagsamling med fokus på vinterfjellet
For første gang inviterte Sentralt Ungdomsutvalg Sanitet til fagsamling med fokus på vinterfjellet Foto: Benedicte Wiig

Strålende vintervær, utfordrede øvelser, fart og spenning satte rammene for Cold Rescue, en ny nasjonal øvelseshelg for Sanitetsungdom på vinterfjellet.

Av Benedicte Wiig
Publisert: 06. mars 2023 - 10:33
Oppdatert: 20. mai 2024 - 04:14

Det var en spent og ivrig gjeng Sanitetsungdommer som møttes for en langhelg på Jotnavåken i slutten av februar.

For første gang inviterte Sentralt Ungdomsutvalg Sanitet sanitetsungdommer fra hele landet til fagsamling med fokus på vinterfjellet. Fagsamlingene skal gi sanitetsungdommer ny fagkunnskap og tilby utfordrende øvelser. Samtidig skal ungdommene få muligheten til å prøve noe nytt, og som kanskje ligger utenfor rammene til lokallaget hjemme.

Tilbakemeldingene fra forrige fagsamling ble tatt i betraktning, og det ble denne gangen invitert til langhelg sånn at man kunne få enda mer tid sammen. 13 ungdommer fra seks forskjellige lokallag var med, både gamle og nye fjes, og la til rette for nye vennskap på tvers av lokallag.

Pasientbehandling i snø kan være utfordrende, men ungdommene løste utfordringene på en veldig god måte.
Pasientbehandling i snø kan være utfordrende, men ungdommene løste utfordringene på en veldig god måte. Foto: Benedicte Wiig

Erfaring er ingen forutsetning

Metervis med snø, minusgrader, sterk vind og ideen om selve «vinterfjellet» kan fort oppleves litt overveldende, både for voksne og for ungdom.

– Men du skal ikke trenge å ha vært ute en vinternatt før for å vær med her, sier Espen Bruun, som var ansvarlig for det faglige programmet.

– Vinterfjellet kan ofte virke litt skummelt, men et av delmålene for helgen var faktisk å bryte med denne oppfatningen. Jeg håper at ungdommene føler at dette ikke bare var lærerikt og nyttig, men også skikkelig gøy, utdyper han.

Se video fra helgen:

Winter wonderland i Årdal

Helgen be lagt til Jotnavåken, og hytta til Norsk Folkehjelp Årdal. Det betydde en liten kjøretur fra samlingspunktet på Gardermoen, men det var verdt det. Ikke bare ligger hytta fantastisk til med masse muligheter rett utenfor døra, men lokallaget stilte også opp med både utstyr og skikkelig hjelpsomme mannskaper.

I tillegg viste Årdal seg fra sin beste side; ruskeværet og snøen som preget kjøreturen opp på torsdag forsvant, og ungdommene våknet til nydelig vintervær som varte hele helgen. Det hjalp nok på motivasjonen når man skulle være ute hele dagen, samtidig som det inviterte til bruk av hyttas badestamp etter øvelser og dagens program.

Kameratredning, skred og snørekjøring Årdal stilte også opp med fire snøscootere – noe som nok ble helgens høydepunkt for mange av ungdommene. Det ble snørekjøring, samt trening på pasienttransport og pågående HLR under uttransport av pasient.

Ungdommene ble også kjent med nytt utstyr og fikk brukt søkestav, sender/mottaker og fikk finpusset graveteknikken. Helgen ble rundet av med en større skredøvelse hvor flere av læringselementene fra helgen ble tatt i bruk.

Dette gjør vi for å heve kompetansenivået til ungdommene og gjøre noe spennende som de kanskje finner meningsfullt og artig
— Fredrik Munkvold

Fremtidens vintertjeneste i trygge hender

Tilbakemeldingene fra Bruun og skredleder under øvelsen, Fredrik Munkvold, er klare – ungdommene klarte seg skikkelig bra!

– Dette gjør vi for å heve kompetansenivået til ungdommene og gjøre noe spennende som de kanskje finner meningsfullt og artig. Og så er det fremtidig rekruttering for saniteten og vintertjeneste, sier Fredrik Munkvold.

Ungdommene selv var også strålende fornøyd med helga:

– Det har vært veldig gøy og lærerikt. Hvis man havner i en situasjon der en kompis trenger å bli reddet, er det greit å vite hva man skal gjøre, sier Beate Liberg, første nestleder i Sentralt Ungdomsutvalg Sanitet.

Fagsamling vinter blir en fast post i årshjulet til Sanitetsungdom, så oppfordringen er derfor klar: Hold av vinterferien 2024!

Publisert: 06. mars 2023 - 10:33
Oppdatert: 20. mai 2024 - 04:14

Relaterte artikler

Bilder tatt i etterkant av brannen, sier mye om hvor dramatisk det var i den lille hytta. Bildene ble i etterkant av hendelsen frigitt av politiet.

Lucas reagerte instinktivt da hytta tok fyr

Sanitetsungdom Emilie Knudsen er markør under en felles øvelse med lokallagene i Åmli og Arendal.

Satser på sanitetsungdom: – En viktig ressurs for lokallagene