Sanitetsungdom på Arctic rescue

I Lyngen lærte ungdommene mye om sikkerhet og metoder for redning i fjellet.
I Lyngen lærte ungdommene mye om sikkerhet og metoder for redning i fjellet. Foto: Espen Bruun

Det var en gjeng med spente sanitetsungdommer som en torsdag tidlig i oktober satte ferden inn mot Lyngen og Jægervatnet for sanitetsungdoms tredje fagsamling: Arctic Mountains Rescue 2023 – redning i vinterfjellet!

Av Sara Yasmin Abid
Publisert: 30. oktober 2023 - 3:11
Oppdatert: 09. mai 2024 - 01:39

Denne fagsamlingen var for ungdommer som er glade i fjellet og krevende utfordringer. Fokuset var på ferd og redning i bratt, glatt og ulendt terreng, noe man ofte møter på under redningsaksjoner i nord.

I tillegg til ny fagkunnskap og morsomme utfordringer skal fagsamlingene la ungdommene få muligheten til å prøve noe nytt, noe som kanskje ligger et stykke unna den vanlige hverdagen i deres lokallag.

– Samtidig har fagsamlingen har som et mål å øke kompetansen til ungdommen i et godt fellesskap, forklarer Beate Liberg, leder av Sentralt Ungdomsutvalg Sanitet.

– Å få ny kompetanse samtidig som man lærer seg å samarbeide med nye mennesker er jo så viktig, fortsetter hun.

Totalt deltok 22 ungdommer fra 8 ulike lokallag, så det ble nok av tid til både faglig og sosialt påfyll i løpet av helgen!

Friluftsliv i Nord

Kvelden før samlingen startet var det meldt opp til 30 cm med snø, og allerede ved landingen ved Tromsø Lufthavn vitnet været om at de var langt nord. Etter transport med både bil og ferge ankom ungdommene base camp for helgen: Jægervatnet leirskole.

Uten innlagt vann eller strøm, med bål som varmekilde og begrensede toalettfasiliteter var flere nervøse, men med hjelp av flinke ledere fra Tromsø og Arendal fikk alle en kort opplæring i friluftsliv, inkludert noen tips og triks for å holde på varmen, og fant de seg godt til rette i campen.

Bålet var varmekilden for deltakerne denne helga.
Bålet var varmekilden for deltakerne denne helga. Foto: Espen Bruun

Bratt og glatt

Dagen etter var det klart for opplæring i bratt og glatt, og ulike elementer som tausikring, nødnett, bålfyring, hypotermi og egensikkerhet sto på planen. Med hjelp av godt utstyr fra Norsk Folkehjelp Lenangen fikk ungdommene grundig, nyttig og interessant opplæring.

Været letnet utover dagen, og etter en stund tittet også sola frem bak de snødekte lyngsalpene. Ettermiddagen gikk til fylling av stampen, konkurranser og sosiale aktiviteter. De som ønsket fikk mulighet til å bade i stampen, noe som for de fleste var en spektakulær opplevelse; å bade i det kalde Jægervatnet, etterfulgt av stamphett vann med en fantastisk utsikt.

Det arktiske fjellet

Lørdag var det duket for en ordentlig søk-og redningsøvelse i de mektige Lyngsalpene. Her fikk de testet sine kunnskaper innen både samarbeid, kommunikasjon, førstehjelp, ferdsel i fjellet og ikke minst tilpasninger som må gjøres når det er bratt og glatt. Å være ute i fjellet i over 5 timer for å lete etter en savnet person var nytt for mange, men faglig leder Espen Bruun syntes at samtlige klarte seg bra, og at det var et imponerende syn å se ungdommene i fjellet.

– Deltagerne klarte seg veldig bra, forteller han og legger til:

– Med lang uthenting i ulent terreng, skiftende vær og tøffe forhold fikk ungdommen kjenne litt på realiteten og hva det kreves av redningsmannskap i mer alpine områder.

Beate Liberg er enig:

– Dette var en skikkelig bra øvelse og utfordret ungdommene på en god måte!

Uten innlagt strøm ble det enkle middager på ungdommene på denne turen.
Uten innlagt strøm ble det enkle middager på ungdommene på denne turen. Foto: Espen Bruun

Klare for vinterferien 2024

Morgenen etter var det tidlig hjemreise, og etter alle sekker var pakket, campen var ryddet og utstyret levert tilbake til Norsk Folkehjelp Lenangen var det tid for å si ha det til alle nye og gamle fjes, og sette kursen hjemover.

Heldigvis er det ikke altfor lenge til neste gang de sees, for allerede i vinterferien 2024 vil det bli arrangert en ny fagsamling.

Hold av datoen og bli med da vel!

Publisert: 30. oktober 2023 - 3:11
Oppdatert: 09. mai 2024 - 01:39

Relaterte artikler

Sanitetsungdom Emilie Knudsen er markør under en felles øvelse med lokallagene i Åmli og Arendal.

Satser på sanitetsungdom: – En viktig ressurs for lokallagene

For første gang inviterte Sentralt Ungdomsutvalg Sanitet til fagsamling med fokus på vinterfjellet

Sanitetsungdom trente redning på vinterfjellet