Oddgeir Dagsland sitter på huk ved siden av tre av ungdommene under et av trærne som omkranser den lille gressplenen ved båthavna innerst i Hillevågsvannet. Her skal det trenes på livredning
– Prøv å vri på den bryteren, så ser du hva som skjer, sier han og peker.
Ronja Løknes Oldeide og Signe Helland Ommundsen har koblet slangen korrekt til vakuumspjelken, og markør Jonas Sjøyst – som simulerer beinbrudd i venstre fot – merker straks bedring.
– Bra, sier Oddgeir, og reiser seg opp, mens blikket hans sveiper over resten av gruppene med sanitetsungdommer fra Norsk Folkehjelp Stavanger som lager ulike scenarier med sykdom og skader.

Familiebedrift
Sanitetsungdommen i Stavanger har cirka 25 medlemmer i alderen 13–21 år. Det har ikke alltid vært slik, for gruppa lå brakk før den ble gjenopplivet i 2018. Men da hadde den bare par medlemmer, og kunne ha fått et kortvarig liv da lederne trakk seg.
– Jeg ville ikke at ungdomsgruppa skulle slutte, så jeg tok over som leder, sier Oddgeir.
Lederansvaret delte han med kona Janniche Bruvik Dagsland, som meldte seg inn i Norsk Folkehjelp omtrent samtidig som Oddgeir ble voksenleder i Sanitetsungdommen. Janniches bakgrunn fra saniteten i Forsvaret er uvurderlig, og hun er i dag også sanitetsleder i Norsk Folkehjelp Stavanger.
Oddgeir hadde lang fartstid fra Røde Kors i hjemkommunen Stord. Etter flytting til Rogaland, meldte han seg inn i Norsk Folkehjelp.

– Sanitetsungdommen er som en familiebedrift. Vi har ett biologisk og 25 bonusbarn, sier Janniche og ler.
Datteren Victoria var blant dem som pustet nytt liv i gruppa i 2018. Nå har hun tatt over stafettpinnen fra foreldrene, og ble ny voksenleder for Sanitetsungdommen i Stavanger i januar.
– Jeg ble smittet av pappa, så det var en slags indirekte tvang, sier hun med et smil og fortsetter: – Jeg var i Speideren. Da kjentes det naturlig å bli med i Sanitetsungdommen, sier hun.
Fritidsinteressen har også påvirket yrkesvalget, for Victoria studerer til å bli sykepleier.
Ungdom trenger trygghet
Både Oddgeir og Janniche tror at Sanitetsungdommens overlevelse og vekst skyldes at de driver innenfor trygge rammer.
– Her forholder ungdommene seg bare til oss. Det er ikke nye voksne hver uke. Det er viktig at ungdommene kjenner seg trygge, understreker Janniche.
Stillingen hennes som prosjektleder i et selskap som leverer datasystem innenfor eiendomsforvaltning, krever at hun er mye på reisefot rundt om i landet.
– De dagene jeg er borte savner jeg Sanitetsungdommen. Møtene gir meg så mye, sier hun.
Faste ledere er en suksessfaktor. Faste tøyler en annen. Smil og latter preger øvelsene, men det er aldri tvil om hvem som er sjef.
– Vi har spurt om de synes vi er for strenge, men de sier nei. Ungdom liker faste rammer. Det gir dem trygghet og forutsigbarhet, sier Janniche.
25 ungdommer byr på 25 utfordringer. Men med tydelig ledelse er det nulltoleranse for mobbing og utenforskap.

Det står ikke på utstyret
Hver torsdag samles de i Norsk Folkehjelps lokaler dypt inne i fjellet under bydelen Storhaug, i tilfluktsrommet med inngang mot Hillevågsvannet. Oddgeir, som er driftstekniker (vaktmester) i Stavanger kommune, stiller opp hver uke. Han viser stolt fram utstyret de disponerer: Sit-on-top-kajakk overvinner vannskrekk. Lek med tuber og vannski gir adrenalinkick.
– Alt dette har vi fått penger til å kjøpe, sier han begeistret, men blir korrigert av Jannich: – Fått, etter å ha søkt, understreker hun.
Ekstern økonomisk støtte sikrer driften, så søknader til bedrifter og stiftelser som Equinor, Sparebankstiftelsen, Frifond og Lyse Spirer, tar mye av Janniches tid. Utenom fellesutstyr, gjør pengestøtten det mulig å kjøpe inn klær og hjelmer til hver av ungdommene.

– Dette er ikke vanlig, men uniformene er dyre. Det er lite inkluderende overfor familier med dårlig råd. Alle ungdommer skal integreres i gruppa, føle tilhørighet og ha det gøy, understreker Oddgeir.
Inntekter fra vaktoppdrag går også til Sanitetsungdommen når flertallet av vaktene er ungdom.
Fikk skryt for innsatsen
Som sanitetsungdom forbereder du deg på å utføre førstehjelp, eller delta i søk- og redningsoppdrag etter å ha fylt 18 år.
– Mange spør: «Kan jeg få ta førstehjelpskurset for mannskap?». Det sier vi ja til. Selv om de er for unge til å kunne gå på vakter alene, kan de delta som hospitanter og bruke kunnskapen, sier Janniche.
Som 18-åring kan du være alene på vakt. Som 15-åring kan du delta sammen med en voksen. Sanitetsungdommene har flere ganger fått bruke det de har lært.

– For noen år siden var det en stygg ulykke i sykkelvelodromen på Sola med alvorlige skader, inkludert brudd. Det var våre ungdommer, både over og under 18 år, som hadde vakt. Legene på arrangementet og personell fra de to ambulansene sa at ungdommene våre hadde full kontroll. De unge satte seg ned og trøstet de skadde, og fikk skryt for innsatsen, sier Janniche stolt.
Må takle tøffe opplevelser
Et annet tilfelle var da en bil kjørte utfor veien på fjellet mellom Rogaland og Agder. Sanitetsungdommen som kom til ulykkesstedet sammen med faren sin iførte seg den gule vesten, gikk bort til ulykkesbilen og tok kontrollen fram til redningsmannskapene ankom.
– Faren var imponert. Han fortalte at dette hadde han ikke greid å gjøre selv, sier Janniche.
Teorien tas inne i «Fjellet». De praktiske øvelsene gjennomføres ute på gressplenen utenfor tilfluktsrommet, ved Godalen badeplass litt lenger ute, eller ved sjøen i bydelen Hundvåg.
– Vi skal gjøre ungdommene trygge på hva de skal gjøre i situasjonene som kan oppstå, og egen sikkerhet er høyt prioritert. Det er kjekt å få tilbakemeldinger fra foreldre som forteller hvor mye ungdommene deres har vokst, sier Oddgeir.
Blir aldri lei
Sanitetsungdommene kommer fra kommuner i hele Stavanger-regionen. Potensialet er langt større enn 25, men det er vanskelig å få innpass med informasjon og verving i skolene. Derfor rekrutteres de fleste via jungeltelegrafen.
Med Victoria som ny voksenleder, og Ane Nilsson Horneland som etterfølger henne som ny ungdomsleder, vil Janniche etter hvert prøve å trekke seg litt ut fra Sanitetsungdommen og konsentrere seg om vervet som sanitetsleder. Men hun har sine tvil om at det går, da hun får et skikkelig energipåfyll av å være i lag med denne gjengen.
Overgangen til ny ledelse går gradvis, for Victoria må balansere ledervervet med turnusjobbing. Pappa Oddgeir er derfor forberedt på å holde tak i gruppa en stund til.
– Jeg går aldri lei. Det å se ungdommen mestre nye utfordringer, og se dem blomstre, gir meg så mye, slår han fast.