Ungdom med stort hjerte for å hjelpe

Bakerst fra venstre: Hedda Finsland, Stella Lilletvedt, Andre Holmberg, Lisa Langholen, Fredrik Skinner, Wahab Safi, William Borchgrevink. Foran fra venstre: Naomika Chawat, Shaima Abdelletif, Damian Wulkiewicz, Hazar Uymaz
Bakerst fra venstre: Hedda Finsland, Stella Lilletvedt, Andre Holmberg, Lisa Langholen, Fredrik Skinner, Wahab Safi, William Borchgrevink. Foran fra venstre: Naomika Chawat, Shaima Abdelletif, Damian Wulkiewicz, Hazar Uymaz Foto: Ida Kroksæter

Sanitetsungdommene i Norsk Folkehjelp Oslo er enige om én ting: Det er gøy å hjelpe andre.

Av Ida Kroksæter
Publisert: 09. desember 2024 - 4:53
Oppdatert: 11. januar 2025 - 14:03

Blålyset blinker i oktobermørket utenfor lokalene til Norsk Folkehjelp Oslo. Sanitetsungdom har temakveld om beredskapsambulanse og temaet kunne ikke vært mer midt i blinken.

– Er det noe begrensning på man kan rykke ut på?

Hazar Uymaz spør kveldens fagperson, Andre Holmberg. Andre er til daglig sykepleier på Ahus, og har sju års erfaring som frivillig i Norsk Folkehjelp. Han har tatt turen i kveld for gi ungdommene litt mer innsikt i hobbyen han selv liker så godt.

Stella Lilletvedt, Hedda Finsland, Fredrik Skinner og Damian Wulkiewicz følger spent med på presentasjonen om beredskapsambulanse-tjenesten i Norsk Folkehjelp Oslo.
Stella Lilletvedt, Hedda Finsland, Fredrik Skinner og Damian Wulkiewicz følger spent med på presentasjonen om beredskapsambulanse-tjenesten i Norsk Folkehjelp Oslo. Foto: Ida Kroksæter

– Det er ingen begresninger i hva slags oppdrag vi kan ta, men vi må ha mye kunnskap nettopp fordi vi ikke vet hvilke oppdrag vi blir sendt ut på, forteller Andre.

– Det beste med å være med, er at variasjonen i oppdragene. De artigste oppdragene er når det ikke er helt åpenbart hva som er galt, men man må tenke litt, fortsetter han.

Ungdommene fikk en drømmedag med besøk til AMK og ambulansestasjonen på Ullevål.
Ungdommene fikk en drømmedag med besøk til AMK og ambulansestasjonen på Ullevål. Foto: Norsk Folkehjelp Oslo

Erfaringer og utstyr

9 sanitetsungdommer er med på temakvelden, i tillegg til voksenlederne Lisa Langholen og William Borchgrevink.

Men de er ikke her bare for å høre på teori og erfaringer, de vil også se på alt utstyret som finnes i ambulansene.

– Skal vi se på litt utstyr?

– Ja!

Inne i lokalene går de gjennom hjertestarteren og akuttsekken som ligger i ambulansen, før de går ut og ser nærmere på selve ambulansen.

Naomika Chawat er med på sin andre temakveld med sanitetsungdom i Oslo. Hun ville bli med videre etter et lærerikt første møte med ungdomsgruppa.

– Da lærte vi om idrettsskader. Det var veldig gøy, sier hun.

Wahab Safi og Hazar Uymaz gjør seg kjent med hjertestarteren fra beredskapsambulansen. I bakgrunnen står voksenleder William Borchgrevink.
Wahab Safi og Hazar Uymaz gjør seg kjent med hjertestarteren fra beredskapsambulansen. I bakgrunnen står voksenleder William Borchgrevink. Foto: Ida Kroksæter

Bred rekruttering

– Vi har ulike temaer gjennom høsten, som blødninger og idrettsskader på både grunnleggende og mer avansert nivå. Så vi blir skikkelig gode mannskaper når vi blir 18, sier Damian Wulkiewicz.

Han er leder for sanitetsungdommene i Oslo, og ifølge de andre er han også en skikkelig rekruttmester.

– Vi har blitt rundt 50 ungdommer. Vi har en fordel med at vi er i Oslo. Det er et stort og etablert lag, med mye som skjer. Da er det mer attraktivt å bli med, forteller han.

Det er likevel et bredt spekter av rekrutteringsarenaer som har gjort at de er så mange ungdommer i dag. Ungdommene har også fått god hjelp fra lagets frivillighetskoordinator, Sarai Tormes Mathisen.

– Vi reiser rundt på skoler, bruker insta, har stands, henger opp plakater, og så bruker vi ungfritid og frivillig.no. Men det mest effektive er å snakke med andre ungdommer og fortelle hva vi gjør og hvor spennende det er, sier Damian.

Det må dokumenteres når Shaima Abdelletif og Fredrik Skinner tester ut hvordan det er å sitte foran i beredskapsambulansen.
Det må dokumenteres når Shaima Abdelletif og Fredrik Skinner tester ut hvordan det er å sitte foran i beredskapsambulansen. Foto: Ida Kroksæter

– En så fin gjeng

– Det fine ved å være med er å møte andre folk og å kunne hjelpe andre. Når vi er med på vakter får vi også øvd på det vi lærer på temakveldene, og de voksne tar oss godt imot, sier Stella Lilletvedt.

Et godt samspill med de voksne i laget er helt avgjørende for at ungdommene skal engasjere seg, mener Damian.

– Det fine ved å være med er å møte andre folk og å kunne hjelpe andre.
— Stella Lilletvedt

– Det er veldig godt tilrettelagt her i Oslo. Vi får være med på alt, og det å være med på sanitetstjenester som ungdom og få den erfaringen er veldig fint. Vi blir alltid satt sammen med mer erfarne mannskaper, og de deler av sin kunnskap og erfaring, sier Damian.

Også voksenlederne koser seg. Energinivået i gjengen er skyhøyt, og spørsmålene om beredskapsambulansene og utstyret, er mange.

– Det er artig å være voksenleder, for vi har en så fin gjeng, sier Lisa Langholen.

Andre Holmberg viser fram en av bårene i beredskapsambulansen. Både stemningen og interessen er stor blant ungdommene.
Andre Holmberg viser fram en av bårene i beredskapsambulansen. Både stemningen og interessen er stor blant ungdommene. Foto: Ida Kroksæter

Flerer temakvelder i vente

Fredagskvelden er bare den første av to temakvelder denne uka. Etter gjennomgangen på huset og Norsk Folkehjelps ambulanseutstyr, skal gjengen besøke AMK Oslo og ambulansestasjonen på Ullevål to dager senere.

– Det er ikke så lett å få tilgang der, men vi har heldigvis noen gode kontakter, og det setter vi skikkelig stor pris på. Det er ingen tvil om at dette er skikkelig ambulanseinteressert gjeng, sier Damian.

Publisert: 09. desember 2024 - 4:53
Oppdatert: 11. januar 2025 - 14:03

Relaterte artikler

Ungdommene fra Norsk Folkehjelp Hamar koste seg på hengekøyetur under nasjonal overnattingshelg.

11 ungdomsgrupper deltok på overnattingshelg

Beate Liberg like seg best i felt. Her trener hun på pasientbehandling under en actionhelg for sanitetsungdom hjemme på Rena i 2022.

Ungdomsleder med store visjoner