Reddet liv på Oslo Maraton

En løper får tilsyn ettermålgang på Oslo Maraton. Ute i løypa foregikk et mer alvorlig drama.
En løper får tilsyn ettermålgang på Oslo Maraton. Ute i løypa foregikk et mer alvorlig drama. Foto: Siw Lilly Osmundsen

Idet løperen runder et hjørne 500 meter fra mål, faller han om.

Av Ida Kroksæter
Publisert: 30. september 2017 - 12:52
Oppdatert: 25. desember 2024 - 14:54

Førstehjelperne Sondre Berntsen Ravdal og Frode Hansen står heldigvis bare noen få meter unna, sammen med en håndfull kollegaer fra Norsk Folkehjelp.

– Det høres godt når han faller i bakken. Løperen som kommer bak roper høyt, og vi skjønner med en gang at noe er veldig galt, sier Sondre.

18-åringen har vært med i Norsk Folkehjelp siden han var liten, og er førstehjelpsmannskap på ulike arrangementer så ofte han kan. Han skjønner fort hva som skjer.

– Jeg hadde tenkt på det hele dagen. Vi vet at det er stor sjanse for hjertestans på Oslo Maraton og er forberedt på det. Vi hadde avtalt på forhånd hva vi skulle gjøre dersom det skjedde hos oss, sier Sondre.

Derfor går det litt av seg selv når løperen går i bakken. Når Frode og en kollega ikke finner noen pust, begynner de med hjerte-lungeredning. Sondre ber den som er nærmest om å hente hjertestarteren. Alle som er til stede vet at det haster. Ved hjertestans skal det bare noen minutter til før man får varige skader, selv om man skulle overleve.

Både redningsbiler og beredskapsambulanser står langs løypa under Oslo Maraton.
Både redningsbiler og beredskapsambulanser står langs løypa under Oslo Maraton. Foto: Siw Lilly Osmundsen

Hjertestarteren gir støt

Mens Frode og kollegaen samarbeider om komprimeringer og innpust, kobler Sondre elektrodene fra hjertestarteren på brystet til løperen. Hjertestarteren viser at hjertet flimrer, noe som betyr at den kan gi et støt for å prøve å få hjertet i gang igjen. Sondre trykker på knappen, før de to andre fortsetter med kompresjoner.

Utskriftene fra hjertestarteren viser at hjertet fortsetter å flimre i noen sekunder etter sjokket. Men så begynner det å slå normalt igjen.

I noen sekunder står tiden stille. Det er litt vanskelig å beskrive den følelsen.

– Man går fra å håpe alt man kan på at han skal leve, til at han faktisk våkner, sier Sondre.

Man går fra å håpe alt man kan på at han skal leve, til at han faktisk våkner
— Sondre Berntsen Ravdal

De vet det ikke der de sitter på kne ved siden av mannen, men senere skal de få høre at han har barn. De skal heldigvis få pappa hjem igjen.

– Jeg vet ikke hvem han er, men det hadde vært veldig gøy å få kontakt med han, sier Frode, som også er sanitetsleder i Norsk Folkehjelp Oslo.

Siw Osmundsen som ledet førstehjelpsberedskapen for Norsk Folkehjelp denne dagen, står avventende i målområdet og overvåker situasjonen som skjer noen hundre meter før mål.

– Denne hendelsen viser at det er nyttig med god planlegging. Det var godt å se at alt gikk av seg selv og hele førstehjelpskjeden fungerte perfekt. Vi har fått meget gode tilbakemeldinger fra ambulansetjenesten i etterkant. Jeg blir veldig stolt folkehjelper når jeg får være operativ leder på en slik dag, sier hun.

Mannskaper fra Norsk Folkehjelp er plassert ut på flere poster under Oslo Maraton. Faren for alvorlige hendelser, som hjertestans, er stor.
Mannskaper fra Norsk Folkehjelp er plassert ut på flere poster under Oslo Maraton. Faren for alvorlige hendelser, som hjertestans, er stor. Foto: Siw Lilly Osmundsen

Ekstra ambulanseberedskap

Oslo Maraton er landets største maratonløp, med i underkant av 20.000 deltakere i alle aldre. Norsk Folkehjelp har i lang tid planlagt førstehjelpsberedskapen sammen med ambulansetjenesten fra Oslo Universitetssykehus og Volvat medisinske senter, som også stiller med store ressurser denne dagen.

Ambulansetjenesten har ekstra beredskap med både ambulanser, motorsykler og sykkelenheter rundt omkring i løypa, og de var på plass bare minutter etter at hjertestansen ble meldt inn.

Dette viser at vår tilstedeværelse redder liv. Ambulansetjenesten gjør en kjempejobb og brukte mye ressurser på å være til stede denne dagen, men de kan ikke gjøre dette alene.
— Frode Hansen

50 mannskaper

Norsk Folkehjelp stiller på sin side med rundt 50 mannskaper og beredskapsambulanser som er fordelt på ulike poster, strategisk plassert rundt omkring i løypa.

Erfaring viser at sjansen er stor for at noen får hjertestans i løpet av maraton-dagen, og det er derfor hjertestarter på alle postene.

– Dette viser at vår tilstedeværelse redder liv. Ambulansetjenesten gjør en kjempejobb og brukte mye ressurser på å være til stede denne dagen, men de kan ikke gjøre dette alene, sier Hansen.

Publisert: 30. september 2017 - 12:52
Oppdatert: 25. desember 2024 - 14:54

Relaterte artikler

Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Henriette Westhrin (til høyre), var blant førstehjelperne som bidro på årets Norway Cup. Her står hun sammen med Sverre Rakkenes (Norsk Folkehjelp Sande og Omegn) og Weilinn Haugene (Norsk Folkehjelp Lørenskog).

− I år reddet vi et liv på sletta

Disse jentene på 4H-leir i 2016 var glad for å kunne lære hva de skal gjøre hvis noen faller om.

Fagartikkel: Hjerneslag og hjerteinfarkt