Påskeberedskap landet rundt

Vannredderne Bendik Westby Evensen og Kristoffer Kleven øver på redning med Julia Myki på åpningen av årets påskeberedskap.
Vannredderne Bendik Westby Evensen og Kristoffer Kleven øver på redning med Julia Myki på åpningen av årets påskeberedskap. Foto: Ludvig Gundersen

Norsk Folkehjelps frivillige har en lang tradisjon for å bidra til en trygg påske rundt omkring i landet vårt. Men hva betyr egentlig begrepet «påskeberedskap»?

Av Ida Kroksæter
Publisert: 26. mars 2024 - 2:25
Oppdatert: 24. november 2024 - 01:07

– For meg er påskeberedskap vafler og snøscooter på fjellet. Det har jeg gjort i snart 15 år, så det er min påsketradisjon, sier Kristoffer Kleven.

Han er leder i Norsk Folkehjelp Rena, som har hytte på Skramstadsætra. Den ligger i et populært turområde i Rena, og her samles frivillige til både beredskap og samhold i påskeferien.

– Det er et godt fellesskap på fjellet, og man får mange gode venner i redningstjenesten. I påsken selger vi vafler, gjør folk blide og passer på folk som er på tur i fjellet. Det er veldig viktig med tanke på å bidra til at folk har lyst til å være i fjellet og føler seg trygge der, sier Bendik Westby Evensen.

Det er veldig viktig med tanke på å bidra til at folk har lyst til å være i fjellet og føler seg trygge der
— Bendik Westby Evensen
Seniorrådgiver Runi Putten og leder i Sentralt Sanitetsutvalg, Monica Nervik, er også klar for en påske i beredskap.
Seniorrådgiver Runi Putten og leder i Sentralt Sanitetsutvalg, Monica Nervik, er også klar for en påske i beredskap. Foto: Ludvig Gundersen

Beredskap tilpasset lokale forhold

Denne påsken har Norsk Folkehjelp frivillige i til sammen 66 lokallag som er i beredskap for påsketuristene. Beredskapen er tilpasset lokale forhold – som igjen betyr at noen er på hytter ved populære utfartsområder, mens andre er hjemme med sekken pakket og matpakken klar i fryseren i tilfelle alarmen går.

– Vi har en ekstra beredskap i påsken, for da er det mange som er ute i naturen. Påsketuristene er overalt, enten det er på fjellet, i skogen, i byen eller ved sjøen, sier Runi Putten som er seniorrådgiver for førstehjelp og redningstjeneste i Norsk Folkehjelp.

Se video fra åpningen av årets påskeberedskap:

Hva er forskjellen på påskebredskap i byen og i fjellet?

– De som har stasjonær beredskap i fjellet er godt kjent med terrenget og været og kan rykke ut og gjøre en innsats på kort tid når det er behov for det. De som er i bynære strøk er hovedsaklig i beredskap for leteaksjoner i urbane strøk. De skjer hele året – også i påsken, forteller Runi Putten.

Hvor viktig er det å ha frivillige som gjør dette?

– Uten frivillige hadde landet stanset opp. Når noen blir meldt savnet, er det hovedsaklig frivillige som stiller opp for å lete. Du kan også kalle oss en uværsressurs. Når helikopteret ikke kan fly, er det ingen andre alternativer enn frivillige som kan hjelpe.

Sondre Langberg viser fram utstyr for behandling av nedkjølte pasienter. Fra venstre: Leif Johan Monsøy, justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl, ordfører i Oslo Anne Lindboe, kronprinsparet, sanitetsungdoms-leder Beate Liberg og generalsekretær Raymond Johansen.
Sondre Langberg viser fram utstyr for behandling av nedkjølte pasienter. Fra venstre: Leif Johan Monsøy, justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl, ordfører i Oslo Anne Lindboe, kronprinsparet, sanitetsungdoms-leder Beate Liberg og generalsekretær Raymond Johansen. Foto: Ludvig Gundersen

– Rørende

Også justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl mener de frivillige er avgjørende for en trygg påskeferie:

– Frivilligheten er en bærebjelke i beredskapen og betyr alt, egentlig. Hvis man ser på kartet over Norge og ser hvor mange frivillige som er tilstede lokalt og sitter på uvurdelig kunnskap om redningsarbeid og lokale forhold, så er det noe vi ikke hadde klart oss uten.

– Så tusen takk til alle som er i beredskap og gjør en innsats nå i påsken, understreker hun.

Mehl fikk æren av å åpne årets påskeberedskap sammen med Kronprins Haakon. Over Nødnett fikk hun respons fra Norsk Folkehjelp beredskapsledere i alle politidistriktene i Norge.

– Det var ordentlig rørende å være på samband og høre alle rundt i Norge som meldte seg klare til beredskap i påsken. Det viste på en veldig fin måte hvor mange som står bak den tryggheten vi er så heldige å ha i Norge, sier hun.

Publisert: 26. mars 2024 - 2:25
Oppdatert: 24. november 2024 - 01:07

Relaterte artikler

Beate Liberg like seg best i felt. Her trener hun på pasientbehandling under en actionhelg for sanitetsungdom hjemme på Rena i 2022.

Ungdomsleder med store visjoner

Masterstudent ved Oslomet, Anna Lebedeva, presenterer funnene i undersøkelsen.

Stor undersøkelse om frivilliges motivasjon